Trudności z połączeniem WiFi do liveboxa

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
lothir
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Trudności z połączeniem WiFi do liveboxa

Post autor: lothir »

Właśnie zainstalowałem sobie ubuntu 8.04, mojego pierwszego linuxa. Pierwszą rzeczą jaką chciałem ustawić jest podłączenie do sieci, później będzie z górki bo nie będę musiał przełączać się na windowsa, aby np. wejść na forum ubuntu :). Niestety na tym pierwszym kroku pojawiły się trudności.

Posiadam laptopa: Toshiba Satellite A 105 z wbudowaną kartą WiFi Atheros AR 5006EG. Z internetem łączę się przez neostradę tp i livebox'a. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Karta wykrywa dostępne sieci w tym moją. Jednak gdy wpisywałem klucz WEP to nie chciało mi się połączyć (oczywiście podczas łączenia klikałem przycisk na liveboxie służący do rejestracji). Z czasem, nie wiem jakim sposobem wyświetliło mi się, że uzyskało połączenie, jednak nadal wyskakiwało mi okienko z kluczem WEP a strony nie działały.

Jeśli ktoś może słzuyć jakąkolwiek radą to bardzo proszę o łopatologiczny język.

Dziękuję i witam na forum!
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Odp: Trudności z połączeniem WiFi do liveboxa

Post autor: broken »

Pisalem na forum - jesli masz atherosa to skorzystaj ze standardowych komend Linuxa do konfiguracji sieci.
Awatar użytkownika
lothir
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lothir »

Czyli co?

EDIT:
Już wszystko działa! Problem był banalny wystarczyło zamienić format wpisywanego klucza z domyślnego na HEX.
dlugasx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: dlugasx »

lothir pisze:Czyli co?

EDIT:
Już wszystko działa! Problem był banalny wystarczyło zamienić format wpisywanego klucza z domyślnego na HEX.
czyli wywal Network Manager`a (najbardziej popieprzona rzecz w ubuntu to wlasnie ten program) i zainstaluj zamiast niego Wicd - menager do laczenia w sieci Wifi

tutaj masz linka i bedzie smigac jak burza

http://wicd.sourceforge.net/download.php

zrobilem to i jest super
Nie do to sie parasola w D---E otworzyc!
www.archi-viz.com user
forumw.org user
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”