aktualizacja firefox 3
-
michalo2882
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Firefox 3.0.1 - brak polskiej wtyczki
//pc_master: Połączyłem - wątki o tym samym.
Witam!
Dosłownie przed chwilą Ubuntu zainstalował aktualizację w których pojawił się Firefox w wersji 3.0.1. Niestety przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyła informacja, że wtyczka spolszczająca jest niekompatybilna i musi zostać wyłączona..... No i teraz mam Firefoxa po angielsku. Można skądś ściągnąć spolszczenie, bo sam nie wiem, gdzie szukać.
Natknąłem się na to: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/248204
Witam!
Dosłownie przed chwilą Ubuntu zainstalował aktualizację w których pojawił się Firefox w wersji 3.0.1. Niestety przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyła informacja, że wtyczka spolszczająca jest niekompatybilna i musi zostać wyłączona..... No i teraz mam Firefoxa po angielsku. Można skądś ściągnąć spolszczenie, bo sam nie wiem, gdzie szukać.
Natknąłem się na to: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/248204
-
wojtekbieszczad
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: aktualizacja firefox 3
no i nie mogę tego repozytorium u siebie znaleźć, chyba że ma inną nazwę, ale na to już nie wpadnę chyba, chętnie bym odznaczył, żeby nie mieć takich "prostych"problemówEchinos pisze:Przepraszam ale jeżeli ktoś używa repozytorium przeznaczonego do testowania pakietów to chyba nie powinien mieć żadnych pretensji, że coś jest nie do końca przygotowane. Po to są testy, aby można było spokojnie wszystko dopracować.
Wersja testowa Firefox 3.0.1 pojawiła się w repozytorium hardy-proposed. Jeżeli ktoś nie jest testerem i zależy mu na stabilnym systemie, a nie potrafi radzić sobie z problemami powinien odznaczyć to repozytorium.
- Rocky_Balboa
- Przyjaciel

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Zobacz System >Administracja>Źródła oprogramowania Zakładka aktualizacje.
Odznacz poprostu Aktualizacje proponowane (hardy-proposed)
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
- anemus
- Serdeczny Borsuk

- Środowisko graficzne: Xfce
Na dobrą sprawę to nie wiedziałem, że "aktualizacje proponowane" to testowe pakiety.
Człowiek się uczy całe życie
Biorąc jednak pod uwagę "wagę" oferowanych tam poprawek nie wiem czy to wyłączać, czy wybrać wieczne grzebanie.
Człowiek się uczy całe życie
Biorąc jednak pod uwagę "wagę" oferowanych tam poprawek nie wiem czy to wyłączać, czy wybrać wieczne grzebanie.
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
Tux Marley
-
wojtekbieszczad
- Piegowaty Guziec

no, dzięki, zaraz zobaczymy co z tego wyniknie, swoją drogą to dobrze jest tłumaczyć niektóre porady) Dziękujępc_master pisze:Zobacz System >Administracja>Źródła oprogramowania Zakładka aktualizacje.
-
rezoon
- Piegowaty Guziec

czas szukania 1-2 minuty ....
ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/night ... xpi/pl.xpi
dziwna polityka wydawcy. Mi ten angielski nie przeszkadza, ale po pierwsze domyślne ustawienie źródeł testowych to nie jest dobry pomysł, a po drugie jak już coś robić to robić dobrze i chyba należałoby dodawać info o spolszczeniu, albo najlepiej uruchomić skrypt, który sam dokona właściwej aktualizacji
ps. przy okazji witam - to mój pierwszy post
ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/night ... xpi/pl.xpi
dziwna polityka wydawcy. Mi ten angielski nie przeszkadza, ale po pierwsze domyślne ustawienie źródeł testowych to nie jest dobry pomysł, a po drugie jak już coś robić to robić dobrze i chyba należałoby dodawać info o spolszczeniu, albo najlepiej uruchomić skrypt, który sam dokona właściwej aktualizacji
ps. przy okazji witam - to mój pierwszy post
- OldEnt85
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Odp: aktualizacja firefox 3 - proposed solution
Trzeba czytać co się instaluje (zwłaszcza jak to jest hardy-proposed). Skoro istnieje w opisie aktualizacji odnośnik do szczegółowego opisu, to warto go przeczytać wraz z komentarzami. Aktualizacja nie współpracuje z pakietami językowymi (wtyczką?), powodując użycie języka domyślnego.
Jako że sam tego nie instalowałem, nie wiem który pakiet powoduje problemy. Zalecam przywrócenie przedostatnich wersji pakietów z tej zbiorczej aktualizacji 247494.
Uruchom Synaptica, znajdź pakiet firefox-3.0, zaznacz go. Teraz menu Pakiet -> Wymuś wersję (albo CTRL+E) i wybierz wersję poprzednią (3.0+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1 (hardy-updates)).
Tak samo należy postąpić z pakietami firefox-3.0-gnome-support, xulrunner-1.9 oraz xulrunner-1.9-gnome-support.
EDIT:
Jako że sam tego nie instalowałem, nie wiem który pakiet powoduje problemy. Zalecam przywrócenie przedostatnich wersji pakietów z tej zbiorczej aktualizacji 247494.
Uruchom Synaptica, znajdź pakiet firefox-3.0, zaznacz go. Teraz menu Pakiet -> Wymuś wersję (albo CTRL+E) i wybierz wersję poprzednią (3.0+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1 (hardy-updates)).
Tak samo należy postąpić z pakietami firefox-3.0-gnome-support, xulrunner-1.9 oraz xulrunner-1.9-gnome-support.
Naprawdę w Hożej Hawajce domyślnie są dodane i włączone hardy-proposed?Deathrider pisze:Hej, mi akurat aktualizowało do firefoxa 3.0.1 bezpośrednio po reinstalacji systemu
Z repo domyślnie ustawianych dla Hożej Hawajki
EDIT:
Hm... Jeżeli działa, to można i tak. :'D Witamy na forum. :')
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>
"GParted może być bronią masowej zagłady..."
-
michalo2882
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Próbowałem przywrócić poprzednią wersję Firefoxa 3.0, Synaptic'iem "3.0+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1 (hardy-updates)" - "Wymuś wersję..." lecz najpierw chciał usunąć kilka pakietów a potem oznajmił, że się nie da.
-
wojtekbieszczad
- Piegowaty Guziec

no właśnie, kurka wodna
- anemus
- Serdeczny Borsuk

- Środowisko graficzne: Xfce
E tam nie ma sensu przywracać starszej wersji ale pozostaje pytanie czemu wystąpiła niekompatybilność z spolszczeniem. pl.xpi nie sprawdzałem ale spolszczenie wygrzebane z wersji 3.0! dodane ręcznie działa, to samo które po aktualizacji ff odrzuca.
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
Tux Marley
- OldEnt85
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Problem jest już rozwiązany. Dostępne są aktualizacje wtyczek językowych w repozytoriach. Proszę odświeżyć listę i zainstalować.
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>