jako że jestem "zwykłym użytkownikiem" zaglądającym na forum tylko gdy ma problem pozawracam Wam trochę głowę

Noszę się z zamiarem kupna palmtopa, ale praktycznie każdy ma dopisek "wymagany PC z systemem Windows XP lub wyższym". I tu moje pytanie, jak wygląda łączność systemów Windows Mobile czy też PalmOS z Ubuntu, bo wierzę że są jakieś aplikacje to ułatwiające, ale czy częste są tam problemy?? Pytałem się znajomego posiadacza palma o instalację programów na Windows Mobile i powiedział, że najłatwiej wyjąć kartę pamięci z palma, włożyć do czytnika i program zainstalować z Windowsa na komputerze, a jak by się to odbywało z Ubuntu?? Wierzę że są wśród was posiadacze palmtopów którzy zechcą się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat wspołpracy palmtop-Linux.
Może ktoś ma z kolei palma z zainstalowanym Linuxem (inne palmy niż Zaurus, bo ten jest trochę przestarzały i trudno dostępny w Polsce)?? Czy jest możliwość odpalenia na palmie z Linuxem nawigacji?? Co prawda potrzebuję palmtopa to prac typowo "studenckich" (pdf-y, arkusz kalkulacyjny, notatniki tp.) ale może wart byłoby trochę więcej zapłacić i mieć właśnie nawigację.
Google niestety ni odpowiedziało na moje pytania. Liczę na odzew i nie wyrzucanie tematu od razu do purgatorów

pzdr.