xampp nie uruchamia sie z systemem

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
willhelm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

xampp nie uruchamia sie z systemem

Post autor: willhelm »

witam,
chcialbym ustawic xamppa, zeby startowal mi sie razem z systemem. niestety nie pamietam, czy wczesniej sie startowal czy nie;/ w /etc/ nie mam zadnych plikow, ani katalogow "apache", "mysql" i innych, w /etc/init.d/ takze. jak uruchomic to cholerstwo?
Linux is the power!
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: xampp nie uruchamia sie z systemem

Post autor: frytek »

mnie się wydaje, że owszem, można mieć założone w ramach systemu apache + mysql + php itd.

wtedy te poszczególne serwery uruchamiane są poprzez /etc/init.d

natomiast w moim rozumieniu xampp (lampp) jest osobnym binarnym pakietem, który rozpakowujesz ręcznie, najczęściej do np. /opt/lampp i trzy serwery + konfiguracja + dane (bazy) siedzą w tym wydzielonym katalogu (/opt). zaletą tego rozwiązania jest to, że można je łatwiej przenosić na inną maszynę i pozbywamy się np. problemu zgodności wersji itd.

natomiast wadą to, że z twoim systemem się nie integrują, więc na "dzień dobry" same nie wstają.

xamppa odpala się ręcznie poleceniem typu

Kod: Zaznacz cały

/opt/lampp/lampp start
i żeby uzyskać automatyczne wstawanie podczas uruchamiania komputera, musisz w/w polecenie dopisać np. do /etc/rc.local.
ceder16
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: xampp nie uruchamia sie z systemem

Post autor: ceder16 »

system>>preferencje>>sesje następnie przycisk dodaj i uzupełniasz pola nazwa:xamppa polecenie:/opt/lampp/lampp start
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”