Błąd karty dzwiękowej w Ubuntu HH

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Błąd karty dzwiękowej w Ubuntu HH

Post autor: pomarancz4 »

Witam,
sprawa jest tak dziwna, że do końca nie wiem czy umieszczam ją we właściwym forum. Mianowicie: posiadam notebook`a Lenovo 3000 C 100, prosty, niewymagający sprzęt, na którym Ubuntu zawsze śmigało jak złoto. Obecnie posiadam zainstalowanego XP-ka oraz Ubuntu HH. Błąd jak mniemam karty dzwiękowej, polega na tym, że ostatnio (nie zawsze, aczkolwiek za często) podczas uruchamiania Ubuntu, jakoś na etapie 30% ładowania systemu nagle z głośników zaczyna dochodzić strasznie nieprzyjemny i głośny piszczący głos, takie mega nieskończone: "piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....", co więcej kiedy dotykam klawiatury dzwięk zaczyna "wibrować" zmieniać intonację, siłę, itd. Czasem jak np podniosę lapka, albo przechylę (przód lub tył "do góry") dzwięk przestaje się wydobywać z głośników... Ale chyba jasne jest, że tak się nie da pracować?... O dziwo pomaga wyłączenie dzwięku już po zalogowaniu, tzn. pomaga w ten sposób, że po prostu mam WYŁĄCZONE głośniki... W związku z tym rhythmbox, mplayer i wszelakie inne player`y są nieprzydatne... :/ Krótko mówiąc jest: masakra.

A dlaczego myślę że to karta dzwiękowa a nie jakiś przepalony styk? I dlaczego umieszczam go na forum: Instalacja i konfiguracja Ubuntu?

Ponieważ, na XP ten problem nigdy i pod żadną postacią nie występuje...
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Błąd karty dzwiękowej w Ubuntu HH

Post autor: k2cl »

Moja propozycja - podczas uruchamiania systemu przeedytuj menu grub'a - zmień "splash" na "nosplash"... dzięki temu system będzie podawał listę wykonywanych czynności, a Ty możesz zobaczyć co będzie na ekrani w chwili, kiedy pojawi się pisk...
A z pytań dodatkowych: czy ta niedogodność jest w jakiś sposób związana z rodzajem zasilania? Na baterii i ac dzieje się to samo?
Piszesz, że problem pojawił się "ostatnio" - w takim razie, co poprzedziło jego pojawienie się? Jakieś aktualizacje? Jeśli jesteś w stanie ustalić w miarę dokładną datę pojawienia się tego pisku, apt-get zachowuje historię operacji przeprowadzanych na paczkach (również aktualizacji...) - możesz ją przejrzeć np. w Synapticu, jest tam dział "Historia". Może któryś pakiet trzeba będzie po prostu "zdezaktualizować" :D
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No więc po długim nieodpowiadianiu...

Nie mam pojęcia jak zmienić "splash" na "nosplash", pewnie trzeba dopisać "no" w configu, ale jak tam się dostać i czy to to?....

Zauważyłem, że niezmiennie od trybu zasilania problem się pojawia, a co gorsza moim zdaniem się pogłębia, tzn. coraz bardziej piszczy. Kiedy się pojawił ten błąd dokładnie nie wiem, 8.04 mam (zainsatlowane po raz drugi, co ciekawe wcześniej ten błąd się nie pojawiał, także na 7.10 które miałem), od 27 lipca, jak sprawdziłem zgodnie z Twoją radą w historii Synaptica, ale na co w tej historii mam zwrócić uwagę to nie mam pojęcia... Jeżeli mnie pamięć nie myli to błąd pojawił się po nieudanej instalacji googleearth (nie mam pojęcia dlaczego, w terminalu wpisałem: sudo apt-get install googleearth i coś się z nim posypało...). Ale to chyba nie powód piszczenia?

Ostatnio natomiast zauważyłem, że w związku z tym nie działa mi skype, tzn. ja słyszę rozmówcę a on mnie nie. Co więcej, jeśli mam podłączone cokolwiek (w sensie wtyczkę) do jacka na mikrofon to głośniki nie piszczą i nawet mogę normalnie słuchać muzyki, itd. Więc może to jest problem jacka?

Powtarzam jeszcze raz: pod XP-keim to w ogóle nie występuje, Skype działa normalnie, itd.

P.S. przejrzałem Forum, ale nic dla siebie nie znalazłem...
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: aga »

P.S. przejrzałem Forum, ale nic dla siebie nie znalazłem...
eeee a o splashu szukałeś ? nie mów, że nie bo jest tego tutaj opór -wystarczy jedno hasło podać do szukajki
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

no znalazłem coś o splashu, ale jakoś nie mogłem tego podpiąć pod mój problem, zazwyczaj na drodze stawały dość (jak dla mnie) skomplikowane formuły... Ale z tego co się dowiedziałem jest jakiś "graficzny" program umożliwiający konfigurację gruba, sprubuję. Nachodzi mnie za to taka myśl, czy po prostu nie lepiej jeszcze raz postawić HH niż szukać w nieskończoność rozwiązania? W końcu to nie trwa długo a danych przecież nie utracę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”