MySQL -> administracja za pomocą GG

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

MySQL -> administracja za pomocą GG

Post autor: kamil4521 »

Cześć,
wpadł mi do głowy pomysł, aby naskrobać demona, który nasłuchiwał by na określonym numerze GG i wspomagał administrowanie serwerem terminalowo-bazodanowym (shell + konsola MySQL). Z racji tego, że nie każdy ma dostęp bezpośredni do serwera, zrodził mi się właśnie powyższy pomysł.
Demon piszę w Perl'u, sprawdzam listę poleceń (coś na wzór InfoBota), a następnie je wykonuję (z parametrami lub nie).

Tu krystalizuje się moje pytanie, jakie funkcje administracyjne można było by dodać? Na pewno dodawanie, usuwanie userów, myślałem nad zaimplementowaniem na czarną godzinę jakiegoś backdoora w kodzie :craz:

Proszę o sugestie :)
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Odp: MySQL -> administracja za pomocą GG

Post autor: px33 »

No najpierw to jakąś autoryzację (login+hasło/samo hasło) bo jak każdy będzie mógł się połączyć z numerem i skasować bazę, to jednak nie za dobrze ;)
Kuriozalny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: Kuriozalny »

Wybacz kolego, ale czemu by tego nie zrobic przez putty?
Rozumiem, ze chcesz sobie cos napisac, ale dla mnie to strata czasu. Masz putty ktorym laczysz sie z kompem przez ssh i czego wiecej chciec?
Putty wazy pare kb, gg pare mega - putty rowniez nie trzeba instalowac. Wystarczy nam polaczenie z internetem i dziala.
Zawracasz sobie niepotrzebnie gitare ;)
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Powiedzmy, że siedzisz w Toruniu w kafejce i nie masz dostępu bezpośredniego do serwera który jest np. w PWSZ Krosno (jest w sieci LAN). Głównie chcę rozwiązać swój problem, bo mam długą trasę routingu (przechodzę przez 3 serwery, aby zalogować się na właściwym - bramę wewnętrzną, router który jest widoczny jedynie z bramy i router podsieci). Nie każdy ma dostęp do wewnętrznego LAN-u.
Awatar użytkownika
Ari
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: Ari »

To może lepiej będzie napisać to w protokole msn. Byś zyskał większą rzeszę userów tego. GG używają Polacy, natomiast MSN jest bardziej znany na świecie :)
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Ja bym gg nie używał. Lepiej użyć XMPP/Jabbera - po pierwsze oferuje szyfrowanie połączenia, po drugie, możesz postawić swój własny serwer, przez co admini gg nie będą mieli dostępu do twojej bazy danych;) No i jest wygodny moduł do Perla: Net::XMPP.

A co do pytania postawionego w temacie: zamiast nad funkcjonalnością, zastanowiłbym się nad dobrym zabezpieczeniem wszystkiego, np. w jaki sposób uwierzytelniasz użytkowników?
Głównie chcę rozwiązać swój problem, bo mam długą trasę routingu (przechodzę przez 3 serwery, aby zalogować się na właściwym - bramę wewnętrzną, router który jest widoczny jedynie z bramy i router podsieci).
A próbowałeś postawić jakiś tunel SSH?
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiesz, myślę nad rozdzieleniem protokołu od funkcji demona. Protokół był by dołączany przez moduł (można było by korzystać z Net::Gadu, Net::XMPP etc. etc). Co do tunelu, nie chodzi mi o to aby bezpośrednio wydawać komendę useradd + GRANT na serwerze, a raczej mi chodzi o wrapper dla pewnego asystenta na uczelni :razz:
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Podłączę się do wątku.

Szukam programu - lub skryptu - który będzie wysyłał komunikaty z serwera ( mam na myśli komunikaty alarmowe - przez komunikatory (gadu-gadu, ewentualnie Jabber lub ICQ).

Jeśli chodzi o beżpieczeństwo - to byłoby mile widziane - jakby komunikaty były szyfrowane przy pomocy klucza gpg.

(szyfrowanie gpg jest dostępne w pidginie -sam używam, w kopete oraz w konsolowym ekg).

I właśnie skrypt - moduł do ekg byłby najciekawszy.

Szyfrowanie gpg z kluczem o długości 4096 bitów - asymetrycznym jest bardzo solidnym zabezpieczeniem - od strony szyfrowania lepszym nawet niż szyfrowanie w protokole VPN czy SSH.

Jedy ną luką w bezpieczeństwie jest ryzyko ataku na aplikacę - np. ekg.

Komunikatory do najbezpieczniejszych programów nie należą.

Ale w tym wypadku - odpowiedni profil w apparmorze dla programu - oraz lokalny serwer proxy - privoxy lub havp - załatwia sprawę.

To by było na tyle.

Pozdrawiam
;-)
Awatar użytkownika
rryk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: rryk »

@jacekalex: a co za problem ?? wystarczy aby serwer wszelkie komunikaty o błędach (alarmowe) zapisywał do pliku potem skrypt ekg napisany np w pythonie sprawdzałby plik i liczył ile jest tych błędów i czego dotyczą następnie wysyłałby wiadomość w stylu: Masz 150 błędów z czego 60 błędów połączenia oraz 90 błędów ogólnych. podobnie można zrobić z dowolnym mechanizmem wysyłającym wiadomości, z Info-SMS także.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Czy jest jakiś gotowy skrypt do ekg - który wysyła wiadomość - przez GG - i działa podobnie do programu mailx lub mutt - - czyli wysyła wiadomosć (i ją szyfruje) po komendzie - wyglądającej mniej więcej tak:

Kod: Zaznacz cały

skrypt  -s "treść komunikatu - GG "numer GG" | ekg -szyfrowanie GPG =>> serwer GG =>> pidgin u mnie.
Mam na myśli komunikaty - wysyłane przez działanie programu swatch - który ma śledzić /var/log/auth.log i powiadamiać - o nieudanych próbach logowania na zdanym serwerze, i kilku innych zdarzeniach - w najszybszym możliwym terminie.

Nawiasem mówiąc - taki skrypt może ułatwić życie wielu ludziom - może np. powiadamiać o tym - że kamera sprzężona z programem motion - lub zoneminder - wykryła ruch w zamkniętym mieszkaniu lub magazynie.

Ja nie jestem informatykiem - o pythonie wiem tylko - że istnieje - podobnie o perlu i C - troszkę znam php -ale słabo i odrobinkę basha - ale stanowczo za malo - żeby pisać coś więcej - niż skrypty na 3 linijki.

To by było na tyle.

Pozdrawiam
;-)
17piotrek

Post autor: 17piotrek »

To ja sie moze podlacze - jest jakis skrypcik wysylajacy sms na siec play?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”