Avant Window Navigator i pokazywanie aktywnego programu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Avant Window Navigator i pokazywanie aktywnego programu
Witam. Bawię się dla mnie nowością jaką jest AWN. Dzięki niemu mogę dodać do panelu najczęściej uruchamiane programy. Jednak nie podoba mi się że gdy uruchomię jakiś program to automatycznie dokuje się na AWN. Czy da się jakoś to dokowanie wyłączyć?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Odp: Avant Window Navigator i pokzaywanie aktywnego programu
Dolanczam sie do tego pytania tez mnie to troche wkurza moze jest jakis sposob by tego nie bylo uzywalem gdeklets ale nie jest ono na tyle dobre co AWN moglby ktos pomoc ?
- Ja_Szczur
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Avant Window Navigator - to jest podstawowa funkcja tego programu ^^
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Rozumiem, ale wciaz nalegam na to czy ktos wie jak to wyeliminowac gdesklets jest szkaradne cairo-dock jeszcze gorsze chcialbym by AWN dzialal u mnie tak jak Macbar z gdesklets czyli tylko launchers bez aktywnych programow jest na to jakis sposob ?
Ja_Szczur pisze:Avant Window Navigator - to jest podstawowa funkcja tego programu ^^
Podstawowa funkcja programu zalezy od tego jak go skonfigurujemy
Jest na to pewien sposob. Mysle ze jestescie amatorami wiec bede mowil "lopatologicznie":
1. Otwieramy konsole i umieszczamy kolejno kody:
Kod: Zaznacz cały
echo "deb http://ppa.launchpad.net/awn-testing/ubuntu hardy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
echo "deb-src http://ppa.launchpad.net/awn-testing/ubuntu hardy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install awn-manager-trunk awn-extras-applets-trunk
Menu->Akcesoria->Avant Window Navigator
Nastepnie klikamy na powstalym pasku na dole prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Dock Preferences" nastepnie klikamy w Appletsna dole w okienku bedziemy miec wlaczony applet o nazwie "Launcher Taskmenager" taka ikonka ona tam tylko jedna bedzie klikamy na nie i i nastepnie klikamy na Deactivate. Po tym w okienku u gory szukamy Appletu "Simple Launcher" i Activate pokaze nam sie taki jakby krzyzyk na pasku awn na dole zeby zrobic z tego launcher najprosciej jest przeciagnac jakas ikonke z pulpitu na niego np Folder domowy albo firefox albo cos innego i pozniej juz poprostu odpalamy to klikajac na to aby dodac wiecej launcherow musimy dodac wiece appletow Simple Launcher.
I na koniec by awn odpalal sie zaraz po uruchomieniu klikamy:
Menu-> System-> Preferencje-> Sesje tam klikamy dodaj nazywamy sesje dowolnie np AWN i w poleceniu wpisujemy
avant-window-navigator

Tak apropo lepsza jest prostota i szybkosc systemu a nie *******ki, szczerze mowiac mozna tak przerobic system ze bez awn jest ladny, a i szybki... np. moj

[img=http://img185.imageshack.us/img185/7076 ... tf2.th.png]
[img=http://img84.imageshack.us/img84/8763/s ... sa9.th.png]
[img=http://img384.imageshack.us/img384/1214 ... wz7.th.png]
-
- Wytworny Kaczor
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zaj.. i wielkie dzięki @Aristarh. Mała uwaga tj. update, a jest upadate 
Edit. Ale mam mały problem tj. awn nie akceptuje wybranych przez mnie ikony. Kady, Xqf, Brasero, SMplayer, widoczne są z domyślnymi ikonami. Da się to jakoś rozwiązać?
Edit2. Poradziłem sobie. Wystarczy złapać i upuścić ikonę na aktywator. Inna pytanie. Gdzie AWN przechowuje konfiguracje? Czasami mimo konfiguracji i aktywacji Simple Launcher, włącza mi się automatycznie Launcher Taskmenager.
Tak to wygląda

W /home/lukas/.config/awn wszystko wyczyściłem, ale konfiguracja została.

Edit. Ale mam mały problem tj. awn nie akceptuje wybranych przez mnie ikony. Kady, Xqf, Brasero, SMplayer, widoczne są z domyślnymi ikonami. Da się to jakoś rozwiązać?
Edit2. Poradziłem sobie. Wystarczy złapać i upuścić ikonę na aktywator. Inna pytanie. Gdzie AWN przechowuje konfiguracje? Czasami mimo konfiguracji i aktywacji Simple Launcher, włącza mi się automatycznie Launcher Taskmenager.
Tak to wygląda

W /home/lukas/.config/awn wszystko wyczyściłem, ale konfiguracja została.
Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl
Dzieki juz poprawiamLukAs pisze:Zaj.. i wielkie dzięki @Aristarh. Mała uwaga tj. update, a jest upadate

Popracowalem nad tym po sql i rozwiazalem problemLukAs pisze:Edit. Ale mam mały problem tj. awn nie akceptuje wybranych przez mnie ikony. Kady, Xqf, Brasero, SMplayer, widoczne są z domyślnymi ikonami. Da się to jakoś rozwiązać?
aby byla nowa ikona musisz kliknac na danym launcher'rze prawym "Edit launcher" klikasz na ikonke po lewej ta ktora chcesz zmienic tam w zakladkach wybierasz "Stock/In Theme" i tam wybierasz jeszcze raz dana ikonke jesli masz ich wiecej takich samych niz jedna to powtorz proces ktory zaraz napisze tak duzo razy na kazdej innej wygladajacej tak samo ikonce poki zobaczysz efekt, wiec ten proces wyglada nastepujaco:
Po wybraniu ikonki klikasz "OK" okno Ci sie zamyka i jeszcze raz "OK". Klikasz prawym na Launcher przy ktorym miales zmienic ikonke i wybierasz "Reread Configuration"
Powinno zadzialac w razie problem pisz

-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Z ikonami poradziłem sobie metodą "złap, przeciągnij i puść". Gorzej z dokowaniem aktywnych okien przez "Launcher Taskmenager"! Nigdy nie lubiłem i nie używałem AWN właśnie przez działanie tej wtyczki. Metoda, którą opisałeś wyżej, która powinna działać- działa tylko na początku przez kilkanaście sekund. Potem "Launcher Taskmenager" automatycznie się włącza i dodaje do aktywnych i wrzuca otwarte okna ;/ Może da się to jakoś obejść? Wiem, że jest jakaś wtyczka, która wrzuca okna do koszyka (stack). Albo zrobić to na "chama" tj. wyrzucić ręcznie wtyczkę lub odebrać jej prawa do wykonania?
Zależy mi na AWN, ponieważ jest bardzo funkcjonalny, więc za pomoc będę wdzięczny.
Zależy mi na AWN, ponieważ jest bardzo funkcjonalny, więc za pomoc będę wdzięczny.
Sprobuj zamiast Simple Launcher dodac applet Standalone Launcher, mozna tez sprobowac odinstalowac Standalone Launcher i Taskmenager
Wiem w czym tkwi problem nie do konca wiem jak go rozwiazac trzeba usunac applet Standalone Launcher ale awn menager nie daej mi do niego dostepu bede probowal przez pliki, jak do czegos dojde zaraz napisze.
Wiem w czym tkwi problem nie do konca wiem jak go rozwiazac trzeba usunac applet Standalone Launcher ale awn menager nie daej mi do niego dostepu bede probowal przez pliki, jak do czegos dojde zaraz napisze.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Właśnie testuje awn na nowym profilu i działa tak jak chciałem. Potem odinstalowałem go przez aptitude --purge remove, wyrzuciłem cały katalog awn z podkatalogu /home ~.config, ale dalej nic. Nie mam pojęcia gdzie on zapisuje i przetrzymuje pliki. Jakieś propozycje?
Tak
zamykasz konsole wchodzisz do tego katalogu z palucha i wywalasz te dwa katalogi odpalasz awn prawy dock preferences, mozesz sprobowac wywalic te applety w dock preferences -> applets, pozniej eywalasz wszystkie applety dodane automatycznie i zostawiasz jako aktywne tylko te co chcesz robisz refresh i powinno dzialac
cd /usr/lib/awn/applets/
sudo chmod augo+rwx standalone-launcher
sudo chmod augo+rwx Taskmand-applet
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Próbowałem wcześniej zmieniając nazwy katalogów tych dwóch modułów i zadziałało, ale zamiast ikon aktywnych okien zaczęły pojawiać się białe pionowe paski + duże obciążenie dysku i procesora. Zauważyłem, że on wszystko zapisuje do gconf'a i mam tam jedno wielkie śmietnisko. Wyrzuciłem z .gconf podkatalog avant-window-navigator, potem cały katalog .gconf i dalej nic i jest jeszcze gorzej. Chyba czeka mnie format partycji /home. Ech...
Edit:
Twoja metoda działa (5 post), ale trzeba uważać, żeby przez nieuwagę nie zrobić sobie śmietnika tak jak ja!!!
Pomogło usunięcie całego katalogu .gconf. Prawdopodobnie wystarczy usunąć tylko podkatalog avant-window-navigator w katalogu /home/nazwa uzytkownika/.gconf/apps/, ale koniecznie trzeba uruchomić ponownie komputer, ponieważ system przechowuje info. w pamięci operacyjnej.
Uruchomiłem od nowa AWN i teraz działa dobrze
A to końcowy efekt (no jeszcze tylko styl belki muszę zmienić).

Edit:
Twoja metoda działa (5 post), ale trzeba uważać, żeby przez nieuwagę nie zrobić sobie śmietnika tak jak ja!!!
Pomogło usunięcie całego katalogu .gconf. Prawdopodobnie wystarczy usunąć tylko podkatalog avant-window-navigator w katalogu /home/nazwa uzytkownika/.gconf/apps/, ale koniecznie trzeba uruchomić ponownie komputer, ponieważ system przechowuje info. w pamięci operacyjnej.
Uruchomiłem od nowa AWN i teraz działa dobrze

No to spolecznosc ubuntu rozwiazala jeszcze jeden problem 

-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Witam ponownie 
Śledzę od kilku dni tematy związane z AWN i wygrzebałem w sieci wiki-awn a w niej: oficjalne wtyczki (możliwe, że nowsze) i kilka niedostępnych (prawdopodobnie niestabilne). Niektóre nie działają, do niektórych są nieprawidłowe linki, inne jak dla mnie zajmują niepotrzebnie miejsce na belce. Ale jest jedna, która mnie powaliła ;D Nazywa się Youtube Browser Applet i służy do wyszukiwania i oglądania filmów z youtube.
Tak to wygląda:

Świetna wtyczka, ale niestety okno z filmem samoistnie zmniejsza się do miniaturowego rozmiaru. Nie wiem czy to wina Flasha 9 (10 nie mogę zmusić do działania z FF3.0.2pre) czy samej wtyczki.
Edit: Jednak działa dobrze, a winne są niektóre filmy na youtube
Szukam też innych i jeśli są, to będę wdzięczny za linka, info. itp.
Ps. Przydałoby się postawić nowy temat z przydatnymi wtyczkami, działaniem, możliwościami + konfiguracja ,żeby to miało ręce i nogi
Pozdrawiam.

Śledzę od kilku dni tematy związane z AWN i wygrzebałem w sieci wiki-awn a w niej: oficjalne wtyczki (możliwe, że nowsze) i kilka niedostępnych (prawdopodobnie niestabilne). Niektóre nie działają, do niektórych są nieprawidłowe linki, inne jak dla mnie zajmują niepotrzebnie miejsce na belce. Ale jest jedna, która mnie powaliła ;D Nazywa się Youtube Browser Applet i służy do wyszukiwania i oglądania filmów z youtube.
Tak to wygląda:

Świetna wtyczka, ale niestety okno z filmem samoistnie zmniejsza się do miniaturowego rozmiaru. Nie wiem czy to wina Flasha 9 (10 nie mogę zmusić do działania z FF3.0.2pre) czy samej wtyczki.
Edit: Jednak działa dobrze, a winne są niektóre filmy na youtube

Szukam też innych i jeśli są, to będę wdzięczny za linka, info. itp.
Ps. Przydałoby się postawić nowy temat z przydatnymi wtyczkami, działaniem, możliwościami + konfiguracja ,żeby to miało ręce i nogi

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam, dołączę się pod ten wątek. Jak można uzyskać taki separator jak jest na tym obrazku?

Coś nie wyświetla obrazka, tutaj jest link http://images.howtoforge.com/images/mac ... 9639c7.jpg
Chodziło mi o to że nie wyświetla mi separatorów, problem rozwiązany, poprostu jak mam aktywny efekt deseniu to nie wyświetlają się separatory.
PS
Po wejściu na stronę z linku, odświeżenie pomaga...

Coś nie wyświetla obrazka, tutaj jest link http://images.howtoforge.com/images/mac ... 9639c7.jpg
Chodziło mi o to że nie wyświetla mi separatorów, problem rozwiązany, poprostu jak mam aktywny efekt deseniu to nie wyświetlają się separatory.
PS
Po wejściu na stronę z linku, odświeżenie pomaga...

-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Link nie działa i opisz dokładnie o co Ci chodzi.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
A ja mam takie pytanie odnośnie AWN.
Zainstalowałem działa. Tylko że pojawiają się tylko i wyłacznie ikony programów które są uruchomione i dodatkowo nie moga być "zamknięte" tylko zrzucone na pasek. Chciałbym aby aktywne aplikacje znajdowały sie jedynie na pasku AWN bez potrzeby ich pojawiania się na panelu. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić ?
Zainstalowałem działa. Tylko że pojawiają się tylko i wyłacznie ikony programów które są uruchomione i dodatkowo nie moga być "zamknięte" tylko zrzucone na pasek. Chciałbym aby aktywne aplikacje znajdowały sie jedynie na pasku AWN bez potrzeby ich pojawiania się na panelu. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
A moze mi ktos k.... powiedziec czemu jak dodam np firefoxa z Programy>Internet> FIrefox chwytajac go i upuszczajac na pasek awn to po ponownym uruchomieniu systemu znikaja mi te programy zostaja tylko applety juz mnei to wpieniac zaczyna :/
Pzdr
Pzdr
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Bo to jest tak:damian089 pisze:A moze mi ktos k.... powiedziec czemu jak dodam np firefoxa z Programy>Internet> FIrefox chwytajac go i upuszczajac na pasek awn to po ponownym uruchomieniu systemu znikaja mi te programy zostaja tylko applety juz mnei to wpieniac zaczyna :/
Pzdr
Nie mogą Ci znikać te aplety, które dodajesz z menu:) jak one (te oryginalne) tam pozostają. Co innego, jeżeli przeciągasz i upuszczasz skróty (aktywatory) i później te same skróty, co się do nich te aplety odnoszą usuniesz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
dobra poradzilem sobie....