Wykrycie sterowników własnościowych NVIDIA
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Wykrycie sterowników własnościowych NVIDIA
Witam
Po upgrade z 7.10 na 8.04 zapragnąłem wgrać nowsze oprogramowanie do GF go 7600 z 169 na 173. Pierwotnie miałem poinstalowane mnóstwo pakietów typu nvidia-glx* i kernel-nvidia* bla bla bla i wszystko jakoś chodziło ok.
Wgranie nowego 173 w synapticu wprowadziło u mnie baaardzo duże zamieszanie z grafiką w związku z tym zastosowałem apt-get remove *nvidia*. Wgrałem nowe stery z binariów (sh NV*.run) i wszystko śmiga ładnie i pięknie.
Pytanie tylko: dlaczego w preferencjach -> administracja -> sterowniki nie pokazuje mi że mam zainstalowany sterownik własnościowy? Czy jeśli go tam nie ma to znaczy że nie działa. Nv-settings działa, glxgears działa, compiz działa...
Po upgrade z 7.10 na 8.04 zapragnąłem wgrać nowsze oprogramowanie do GF go 7600 z 169 na 173. Pierwotnie miałem poinstalowane mnóstwo pakietów typu nvidia-glx* i kernel-nvidia* bla bla bla i wszystko jakoś chodziło ok.
Wgranie nowego 173 w synapticu wprowadziło u mnie baaardzo duże zamieszanie z grafiką w związku z tym zastosowałem apt-get remove *nvidia*. Wgrałem nowe stery z binariów (sh NV*.run) i wszystko śmiga ładnie i pięknie.
Pytanie tylko: dlaczego w preferencjach -> administracja -> sterowniki nie pokazuje mi że mam zainstalowany sterownik własnościowy? Czy jeśli go tam nie ma to znaczy że nie działa. Nv-settings działa, glxgears działa, compiz działa...
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Odp: Wykrycie sterowników własnościowych NVIDIA
"menedżer sterowników własnościowych" ma czasem problem z wykryciem driverów, które były instalowane inną metodą (na przykład przez skrypt instalacyjny nvidii). Jeśli po zmianie sterowników na nowe nv-settings działa, a ilość fps'ów w glxgears nie spadła w dramatyczny sposób, wszystko jest w porządku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
no w tym sęk że nie pamiętam jak było w glxgears wcześniej... więc nie mam porównania; a da się zmusić "wykrywacza sterowników" do znalezienia nvidii?
- lodovee
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
a można zmusić system żeby wykrył sterowniki własnościowe..? Przydałoby mi się to...
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "
!! Jeśli problem jest rozwiązany, to do tematu dodaj [SOLVED]" !!
- Rocky_Balboa
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Jeśli Ci to nie przeszkadza, to usuń sterowniki o nvidii... nie jestem pewnien, ale powinno pomóc;)
W katalogu, gdzie masz paczkę od nvidii (plik *.pkg1.run z którego instalowałeś sterowniki) wykonaj
oczywiście musisz wyłączyć wcześniej serwer X.
W katalogu, gdzie masz paczkę od nvidii (plik *.pkg1.run z którego instalowałeś sterowniki) wykonaj
Kod: Zaznacz cały
sudo sh NVIDIA* --uninstall
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
- lodovee
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
ok, zrobiłem tak. Ogólnie to problem ominąłem - odinstalowałem stery nvidii a zainstalowałem envy - teraz jest ok : )
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "