Atheros 5007EG Ubu64bit-błędnie pokazywanane transfery
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Atheros 5007EG Ubu64bit-błędnie pokazywanane transfery
Zainstalowałem sobie 64 bitowy system
wszystko ładnie śmiga moja karta wifi też działa, ale jest coś co mnie drażni... System liczy sobie wszystkie transfery podwójnie np ściągam coś 100 kb/s a system twierdzi że 200 kb/s jest transfer. Dumam że to wina sterowników, kartę instalowałem przez madwifi-hal-0.10.5.6. Można to jakoś ugryźć?

DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
Odp: Atheros 5007EG Ubu64bit-błędnie pokazywanane transfery
Ale gdzie widzisz takie prędkości?
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
A więc sprawdzałem Monitorem Systemu Gnome, Conkym i IPTRAF i wynik zawszę był 2 razy większy niż ten faktyczny kiedy coś zasysałem Firefoksem, Wgetem, Aria2 i rTorrentem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Mój wątek został usunięty, więc skopiuję tu jego zawartość. Zaznaczam, że mój system jest 32-bitowy! (to do ciebie, Epul
)
W Monitorze systemu w zakładce Zasoby w Historii sieci pokazuje mi się dwa razy większa prędkość pobierania niż powinna. Mam łącze 1 Mb/sek, więc maksymalny transfer to ok. 132 KB/sek, tymczasem przy takiej prędkości ściągania wyświetla się 264 KB/sek. Tak samo dzieje się w Firefoxie (używam rozszerzenia All-in-One sidebar).
Nie wiem, czy "prędkość wysyłania" oraz "łącznie pobrano/odebrano" wyświetlają prawidłowe informacje, nie weryfikowałem tego.
Używam laptopa Asus F5VL, łączę się przez wifi na kompilowanych ze źródła sterownikach Madwifi.
lspci pokazuje:
Gdy ściągam pakiety poprzez Menadżer aktualizacji, prędkość jest prawidłowo wyświetlana.
frklin, na angielskim forum Ubuntu dostałbyś szybciej odpowiedź, gdybyś ją zapostował w odpowiednim wątku, najlepiej nowym, a nie o sposobie kompilacji sterowników.

W Monitorze systemu w zakładce Zasoby w Historii sieci pokazuje mi się dwa razy większa prędkość pobierania niż powinna. Mam łącze 1 Mb/sek, więc maksymalny transfer to ok. 132 KB/sek, tymczasem przy takiej prędkości ściągania wyświetla się 264 KB/sek. Tak samo dzieje się w Firefoxie (używam rozszerzenia All-in-One sidebar).
Nie wiem, czy "prędkość wysyłania" oraz "łącznie pobrano/odebrano" wyświetlają prawidłowe informacje, nie weryfikowałem tego.
Używam laptopa Asus F5VL, łączę się przez wifi na kompilowanych ze źródła sterownikach Madwifi.
lspci pokazuje:
Kod: Zaznacz cały
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
frklin, na angielskim forum Ubuntu dostałbyś szybciej odpowiedź, gdybyś ją zapostował w odpowiednim wątku, najlepiej nowym, a nie o sposobie kompilacji sterowników.
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
hehehe
wybaczcie ale tak muszę zacząć
Dzisiaj zajrzałem do NM, aby połączyć się z inną siecią niż moja, nom i troszkę się zdziwiłem kiedy zobaczyłem że mam mam po dwie takie same karty
mało tego mam dwa aktywne połączenia z tą samą siecią. Jestem chyba w lekkim szoku, zresztą popatrzcie na to sami...

Jestem już głupi, może ktoś mi powiedzieć co jest pięć?

Jestem już głupi, może ktoś mi powiedzieć co jest pięć?