Witam,
Googlowałem przez 1h ale nie znalazłem w jednym miejscu zestawienia listy funkcji systemowych w C. Chodzi mi o porty szeregowe, USB itp.
lista funkcji systemowych w C
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
lista funkcji systemowych w C
Pozdrawiam
siomek
siomek
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: lista funkcji C
Poszukaj "linux syscalls".Googlowałem przez 1h ale nie znalazłem w jednym miejscu zestawienia listy funkcji systemowych w C.
EDIT:
P.S. Jeśli chodzi o I/O - to tutaj się kłania architektura uniksa: everything is a file. Porty LPT obsługuje się czytając/zapisując do plików /dev/lp0, /dev/lp1 ... /dev/lpx, porty COM /dev/ttysx. Porty USB pewnie podobnie. Szwajcarskim scyzorykiem do obsługi plików reprezentujących urządzenia jest ioctl(2). Więcej informacji:
Kod: Zaznacz cały
man ioctl
man ioctl_list
- doles2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: lista funkcji C
Właściwie powinieneś sobie zadać pierwsze pytanie, już na samym początku: "Czy ja szukam listy funkcji z biblioteki standardowej języka C ?" lub "Czy ja szukam listy wywołań jądra Linuksa ?". Na to drugie odpowiedział Ci el.pescado a na pierwsze odpowiem ja. Pewien spis znajdziesz choćby i tutaj:
http://pl.wikibooks.org/ i wybierz C/Biblioteka standardowa.
EDIT: Agrr ... dobra moja wina. Nie doczytałem, że szukasz "funkcji SYSTEMOWYCH" myślałem, że po prostu funkcji. Zwracam honor...
http://pl.wikibooks.org/ i wybierz C/Biblioteka standardowa.
EDIT: Agrr ... dobra moja wina. Nie doczytałem, że szukasz "funkcji SYSTEMOWYCH" myślałem, że po prostu funkcji. Zwracam honor...