Server ftp widziany tylko na lokalnych komputerach

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Server ftp widziany tylko na lokalnych komputerach

Post autor: Noea »

SL_ubuntu
masz adres zewnetrzny i jest to 89.191.130.159 zarejestrowany na PL-AWA-EDU w Bydzi :)
ripe wszytko Ci powie :P
Tylko ze jak masz NAT to mozesz miec problem z wystawianiem czegokolwiek poza strukture sieci w ktrore obecnie jestes .Jest to najparwdopodobniej jeden adres dla 253 uzytkownikow :)
Zapytaj czy moga Ci przydzielic publicznego IP - odpowiedz pewnie dostaniesz nie lub za spore pieniadze jak to czesto bywa w lanach .
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: SL_ubuntu »

No tak ale ja już wykupiłem taką usługę jak publiczny adres IP. Więc teoretycznie powinno działać. Ja osobiśće uważam że może to być również problem mojego rutera (stary słabej firmy i ogólnie ludzie na to narzekają). Dzwoniłem do firmy i mam adres przydzielony DHCP.

Hmm a ripe faktycznie pokazuje poprawne informacje :)
Awatar użytkownika
Noea
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Noea »

Czyli powinno Ci spokojnnie smigac jesli masz staly adres po dhcp - spisz sobie dokladne parametry lacza , maske i barme i sprobuj z tymi danymi zestawic polaczenie na swiat.
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zrobiłem tak że kabel od WAN-a podłączyłem bezpośrednio do kompa zmieniłem tylko macka no i net śmigał (ip brama itd. były DHCP tak jak teraz mam na ruterze). Jednak servera w sieci brak... Jutro ma dzwonić do mnie informatyk to sobie pogadamy:)
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Wydaje mi się, że przyczyna nie tkwi w routerze, tylko w konfiguracji ftpa/systemu u Ciebie... Nigdy nie stawiałem ftp na debianie/ubuntu, ale mialem przejscia z apachem. Musisz być pewien, że wszystko u ciebie gra. Mówisz, że jesteś w stanie połączyć się z ftp z sieci lokalnej - czyli serwer (w dalszym ciągu nie wiem co to za program) działa. Jeśli tak jest, to możliwe, że masz ten sam problem, co ja kiedyś...

zobacz do pliku:

Kod: Zaznacz cały

/etc/hosts.allow
najprawdopodobniej masz tam miedzy innymi taki wpis:

portmap : 192.168.2.6/255.255.255.0
dodaj kolejną linijkę, będąc świadom, że od tego momentu będziesz wpuszczał wszystko, co do Ciebie zapuka:

ALL: PARANOID
zapisz i zamknij.

następnie zrestartuj demona inet.
wszędzie piszą, że w ubuntu robi się to komendą:

/etc/init.d/inetd restart
natomiast, teraz siedzę na debianie i wyglada na to, że tutaj jest tak:

/etc/init.d/openbsd-inetd restart
jeśli to nie pomoże zobacz, co masz w pliczku:

/etc/hosts.deny
może tam blokujesz, coś, co chcesz wpuszczać ;) musisz pamiętać o restarcie inetd po modyfikacjach w tych plikach. Jak okaże się, że w tym był problem, to proponuję Ci, abyś poczytał więcej na temat hosts.allow i hosts.deny - będziesz sprawniej dopuszczać tych, których chcesz i blokować tych, którzy na wjazd do Twojego serwera nie zasługują ;)

jeśli to nie pomoże zerknij tutaj: viewtopic.php?p=486567
jest tam trochę informacji o konfiguracji serwerka ftp - nie czytałem dokładnie, ale może tam coś znajdziesz dla siebie...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Nasza rozmowa się już trochę rozrosła:) więc pewnie nie zauważyłeś ale w pierwszym moim poście napisałem jaki server używam i jak go skonfigurowałem :razz: Dla przypomnienia jest to proftpd Cała konfiguracja jest pokazana w pierwszym poście, teraz zmieniłem tylko uruchamianie servere z standalone na inetd.

Pliki hosts.allow i hosts.deny mam puste... tzn nikogo nie blokuje itd. Teraz wprowadzilem do pliku hosts.allow to:

portmap : 192.168.2.6/255.255.255.0
ALL: PARANOID
No i wszystko zrestartowałem:

# /etc/rc.d/rc.inetd restart
Wyszło to:

Starting Internet super-server daemon:  /usr/sbin/inetd
Zastosowałem się rownież do tego: viewtopic.php?p=486567
Tam jednak z tego co wyczytałem chodzi o to że inny program był ustawiony na porcie 21 co powodowało blokowanie. Więc użyłem komendy

netstat -pant
co dało mi:

# netstat -pant
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 0.0.0.0:37              0.0.0.0:*               LISTEN      3537/inetd
tcp        0      0 0.0.0.0:1550            0.0.0.0:*               LISTEN      3184/kadu
tcp        0      0 0.0.0.0:6000            0.0.0.0:*               LISTEN      3039/X
tcp        0      0 0.0.0.0:113             0.0.0.0:*               LISTEN      3537/inetd
tcp        0      0 0.0.0.0:22              0.0.0.0:*               LISTEN      2863/sshd
tcp        0      0 127.0.0.1:631           0.0.0.0:*               LISTEN      2921/cupsd
tcp        0      0 192.168.2.6:49459       91.197.13.28:8074       ESTABLISHED 3184/kadu
tcp        0      0 192.168.2.6:58492       151.189.0.165:6667      ESTABLISHED 3185/xchat
tcp6       0      0 :::6000                 :::*                    LISTEN      3039/X
tcp6       0      0 :::21                   :::*                    LISTEN      2993/proftpd: (acce
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN      2863/sshd
u mnie jest tylko proftpd więc chyba oki :(
A servera jak nie bylo w sieci tak nie ma :wall::shock:

A tak patrząc na to:

tcp6       0      0 :::21                   :::*                    LISTEN      2993/proftpd: (acce
To zamiast w Local Adress :::21 powinno być 192.168.2.6:21 a przy Foreign Adress :::* powinno być 89.191.130.159:21 czy coś takiego ???
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Strasznie dziwnie zachowuje się ta Twoja sieć... mam kilka pytań:
1 jesteś teraz za swoim routerem, czy masz druta sieciowego bezpośrednio w komputerze?
2 Czy ten router dostałeś od Twojego dostawcy internetu, czy kupiłeś go bez ich wiedzy, poszerzając sobie sieć w domu - jeśli tak, to czy robiłeś klonowanie mac'ów?
3 jak teraz w routerze masz ustawione dmz, po tych ustawieniach w hosts.allow?
4 czy próbowałeś uruchomić inny serwis i dopchać się do niego z zewnątrz (np. apache)?
no, to tyle na razie. jak mi coś wskoczy do głowy to będziemy drążyć temat, jeśli się jeszcze nie zniechęciłeś ;)

Ale zanim na nie odpowiesz, możesz zrobić jeszcze jeden test... po zalogowaniu się na router, odchacz wszystko co związane z dmz (żeby nie używał dmz) i wejdź do: nat -> virtual server. Tam ustaw co trzeba (ładnie masz to opisane w Twoim podręczniku na stronie 45). jest to metoda ładniejsza od dmz, no i o niebo bezpieczniejsza... z tego co tam piszą, musisz pamiętać, że tylko na jednym kompie możesz mieć dany serwis (nie możesz używać ftp na kilku kompach w sieci). Próba nie strzałka ;)
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

A więc tak:)
1. Jestem za routerem ponieważ w domu mam 4 kompy które używane sa między innymi do netu przez innych domowników:) Podłączyłem raz WANa bezpośrednio do kompa po zmianie macka na ten z rutera net chodził ale servera nie było (robiłem to na windzie).

2. Router kupiłem sam, jednak musiałem powiadomić o tym mojego dostawcę bo musiał mi puścić sygnał na innego macka (tego z routera). Żadnych klonów nie robiłem :wink:

3. Miałem tak:

IP Address of Local DMZ Host	* 	192.168.2.6
Obecnie odchaczyłem to i mam ustawione NAT -> Virtual Server

4. Próbowałem pod windowsem postawić server http. Postawiłem działał ale tylko w LAN:craz:

Nie zniechęciłem się i pewnie szybko to nie nastąpi:) tylko już mi się literki na klawiaturze mylą:razz::-D dlatego dzisiaj ide spać:)
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

nie no... przecież w ustawieniach tego routera nie ma żadnej filozofii... wszystko (według mnie) wskazuje na dostawcę internetu... może oni nie dokonali odpowiedniego wpisu w hosts.allow ;) ehhh, już kończą mi się pomysły... ja też się kładę.
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Też mi się tak wydaje tym bardziej że jest ładny manual i to jeszcze po polsku do tego routera... Podsumowując server nie chodzi czy to na linux'e czy windzie, przy podłączeniu kabla z WAN bezpośrednio do kompa serverek również nie jest widziany. Logicznie rzecz biorąc to wina NIE jest po stronie systemu, konfiguracji servera (były próby na dwuch systemach postawienia servera). Jeśli chodzi o router hmm czy z nim czy bez niego to i tak jest tak samo więc konfiguracja też raczej jest wporządku. Więcej pomysłów nie posiadam:razz:
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jest pewien sposób aby sprawdzić, czy Twój ip jest na zewnątrz i czy jest otwarty port 21 (czyli Twoje ftp)...
Wejdź na stronkę: http://www.pcflank.com/ i wybierz z menu "Quick Test", a następnie "Start Test". Powinien wyświetlić adres ip, z którego wychodzisz na świat... Jeśli ten adres zgadza się z tym, co pokazuje router w statusie, znaczy to, że jesteś na zewnątrz... Daj "Continue", a następnie "Full Report" - trochę będziesz czekać. Powinno Ci się pojawić w "danger", że masz otwarty port 21 - jeśli nie, to znaczy, że wstrzymuje go albo firewall, albo router... Mi wyszło:

The test found open port(s) on your system: 80
bo mam apache'a...
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Hmm ten adres z którego to niby wychodze na świat podaje mi że jest to 89.191.130.249 (w statusie routera mam 10.14.14.131 a zewnętrzny adres który wykupiłem powinienem mieć 89.191.130.159) a dalej w Full Raport w Warning pokazuje mi że mam otwarte porty 135 i 139 :-|
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

i tu jest pies pogrzebany... Porozmawiaj ze swoim dostawcą internetu i przekaż mu to...
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ok, dzisiaj już jest za poźno ale jutro zadzwonię na pewno i napisze co nowego się dowiedziałem:) Swoją drogą to fajna stronka: http://www.pcflank.com/

Połączenie jest DHCP i też tak w praktyce jest. Spróbowałem zmienić router na inny i działa dlaczego na starym nie działa to nie wiem:) Problem rozwiązany:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”