Wydaje mi się, że przyczyna nie tkwi w routerze, tylko w konfiguracji ftpa/systemu u Ciebie... Nigdy nie stawiałem ftp na debianie/ubuntu, ale mialem przejscia z apachem. Musisz być pewien, że wszystko u ciebie gra. Mówisz, że jesteś w stanie połączyć się z ftp z sieci lokalnej - czyli serwer (w dalszym ciągu nie wiem co to za program) działa. Jeśli tak jest, to możliwe, że masz ten sam problem, co ja kiedyś...
zobacz do pliku:
najprawdopodobniej masz tam miedzy innymi taki wpis:
dodaj kolejną linijkę, będąc świadom, że od tego momentu będziesz wpuszczał wszystko, co do Ciebie zapuka:
zapisz i zamknij.
następnie zrestartuj demona inet.
wszędzie piszą, że w ubuntu robi się to komendą:
natomiast, teraz siedzę na debianie i wyglada na to, że tutaj jest tak:
jeśli to nie pomoże zobacz, co masz w pliczku:
może tam blokujesz, coś, co chcesz wpuszczać

musisz pamiętać o restarcie inetd po modyfikacjach w tych plikach. Jak okaże się, że w tym był problem, to proponuję Ci, abyś poczytał więcej na temat hosts.allow i hosts.deny - będziesz sprawniej dopuszczać tych, których chcesz i blokować tych, którzy na wjazd do Twojego serwera nie zasługują
jeśli to nie pomoże zerknij tutaj:
viewtopic.php?p=486567
jest tam trochę informacji o konfiguracji serwerka ftp - nie czytałem dokładnie, ale może tam coś znajdziesz dla siebie...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -