Nie mogę odczytać danych z dysku zewnętrznego

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Frernando
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Nie mogę odczytać danych z dysku zewnętrznego

Post autor: Frernando »

Witam,
ten niedawno przeze mnie zakupiony dysk Seagate FreeAgentPro 750 GB działa znakomicie pod windowsem, natomiast podczas próby odczytania z niego danych pod Kubuntu 7.10, pojawia się taki komunikat:
"hal-storage-removable-mount-all-options refused uid 1000"

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Problem z dyskiem zewnętrznym Seagate

Post autor: goferrr »

Brak dostępu do przenośnego naśnika pamieci. Swoja droga - odmontowywujesz jak należy dysk pod windowsem??
Heart of stone, hands of steel:cool:
Frernando
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Nie mogę odczytać danych z dysku zewnętrznego

Po odznaczeniu "Montowanie przez użytkowanika" mogę zajżeć do dysku, ale nie widzę moich danych które tam umieściłem.
A to coś może pomóc?:
"W niektórych przypadkach polecane jest zastosowanie ntfs-config, ściągamy odpowiednie pakiety poleceniem:
sudo apt-get install ntfs-config

A później by wywołać program:
sudo ntfs-config"

Co zrobić po wpisaniu ostatniej komendy?

Dysk pod windowsem odmontowuję jak należy. Chociaż w przeszłości po prostu wyciągałem wtyczkę z kontaktu :P
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: goferrr »

W tym oknie, które ci się otworzy masz mieć zaznaczone Włącz tryb zapisu dla dysków wewnętrznych - chyba jest tutaj zamienione wewnetrznych i zewnętrznych.
Heart of stone, hands of steel:cool:
Frernando
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zaznaczyłem "Włącz tryb zapisu dla dysków zewnętrznych", później "Włącz tryb zapisu dla dysków wewnętrznych", ale to nic nie pomogło. Nadal nie widze danych jakie umieściłem na tym dysku.
Jakiś czas temu kupiłem sobie ten dysk. Przerzuciłem na niego wszystkie dane jakie miałem pod windowsem i dałem kompa do serwisu aby mi go sformatowali i wgrali xp razem z Kubuntu. Pod windą mogę odczytać z niego dane, jednak pod Kubuntu ich nie widze.
Tak to generalnie wygląda. Podejrzewam, że trzeba jakoś przekonać kubuntu do ntfsu.
Ale jak to zrobić w tym przypadku?

EDIT:
Pomoże ktoś?

EDIT:
Ciągle czekam
Awatar użytkownika
galvay
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: galvay »

Jeśli znasz angielski, to życzę miłej lektury:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=601210
Oby coś pomogło ;)
Jak liczbę liter w moim nicku pomnożysz przez 111, to wyjdzie złowroga liczba 666. To nie może być przypadek :twisted:
Frernando
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety nie poradziłem sobie z podłączeniem dysku do Kubuntu. W związku z tym postanowiłem zakończyć swoją przygodę z Linuxem. Jednak nie wiem jak podłączyć do windowsa partycje, które zajmuje Kubuntu i jak pozbyć się GRUB'a. Problemem jest fakt iż zapodziała mi się gdzieś płyta z windowsem ^^ Czy mogę użyć do tego programu GParted?
Awatar użytkownika
RyszardO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: RyszardO »

Nie powinienem odpowiadać, bo zgodnie z zasadą 1 temat = 1 problem nie możesz pytać dwa razy o to samo. Co do pierwszego problemu: to znany problem kubuntu z dyskami ntfs. Mój brat miał dokładnie to samo. Nikt nie podał Ci rozwiązania, bo było zbyt banalne i widocznie słabo szukałeś.

Znajdź lepiej płytę z Windowsem, bo bez niej nie odzyskasz boot sectora windowsowego. Jeśli to winXP, to wsuwasz płytę, czekasz na uruchomienie niebieskiego ekraqniku instalatora, wybirasz konsolę odzyskiwania systemu windows, a w niej wklepujesz polecenie 'fixmbr'. Po tym komputer bedzie mial wymazanego GRUBA. A z partycją po kubuntu zrob co chcesz.

nawet windowsowym narzedziem do formatowania (menu start > uruchom > wpisujesz 'compmgmt.msc' > wybierasz zarzadzanie dyskami > klikasz prawym na partycje, ktora chcesz sformatować > formatujesz)
- Co jest?!
- Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”