Sterowniki ATI do Radeon HD 3850. Czarny/biały ekran

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
gordon_stu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Sterowniki ATI do Radeon HD 3850. Czarny/biały ekran

Post autor: gordon_stu »

Witam.
Choć jestem nowy na forum to myślę że otrzymam z Waszej strony jakas pomoc. Posiadam kartę ATI Radeon HD 3850, i mam problem (a jakżeby inaczej) ze sterownikami (kiedyś miałem geforce 8600gt, gdzie nie było najmniejszych problemów). Otóż:
na czystej instalce ubuntu 8.04 w wersji x64 zainstalowałem sterowniki pobrane ze strony ATI (wersja 8.9 na chwilę obecna najnowsza). Sterowniki zainstalowały się bez problemów, ale po restarcie całego systemu (nie tylko X-ów) pojawia się czarny ekran, jedynym wyjściem jest używanie trybu recovery. Zauważyłem że gdy chcę właczyc ATI CCC to wyskakuje mi okienko że brak sterownika, albo został on niepoprawnie zainstalowany. W trybie recovery gdy chcę uruchomić zaawansowane animacje okien ekran staje się biały (i nie widać kursora). Gdy w konsoli wpisuję polecenie które sprawdza czy karta graficzna jest używana do generowania grafiki 3d to system pokazuje że wykorzystywane jest MESA (czy coś takiego). Dlatego zwracam się do Was z prośba o pokierowanie mnie przez proces instalacji sterowników do tej karty graficznej tak abym mógł skorzystać z compiza i żeby ona działała tak jak należy. Chcę zaznaczyć że przejrzałem google w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazłem takiej która by mi pomogła, zazwyczaj posty dotycza starszyvh kart, albo kart zintegrowanych.
Za wszelka pomoc dzięki.
jawojx

Odp: Sterowniki ATI do Radeon HD 3850. Czarny/biały ekran

Post autor: jawojx »

Tu pisałem post nr.6 jak to zrobić w Kde , po dodaniu repozytoriów ( tak jak jest tam napisane ) musisz zainstalować dla swojego środowiska Gnome w konsoli tak ;

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install envyng-gtk
uruchomić ;

Kod: Zaznacz cały

sudo envyng-gtk
wybrać i zainstalować odpowiednie np. ATI i Automatycznie .....
gordon_stu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Sterowniki ATI do Radeon HD 3850. Czarny/biały ekran

Post autor: gordon_stu »

i wtedy już powinny działać? bo teraz to mi system działa ale jak już napisałem tylko w trybie recovery (i nawet jak tam próbuje włączyć zaawansowane opcje graficzne to mam biały ekran), a normalnie system się nie uruchamia (czarny ekran). to teraz muszę instalować od nowa system czy próbować instalować te sterowniki pod recovery?

EDIT:
ok dzięki za pomoc wszystko działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”