Klawiatura Midi na USB

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
lukasz.bib
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Klawiatura Midi na USB

Post autor: lukasz.bib »

Witam Serdecznie!
Sprawiłem sobie ostatnio takie coś:

CME UF Master Keyboard

Jeśli podłączam przez złącze midi (niestety nie jest to zawsze możliwe, a wymaga jeszcze zasilacza) to wszystko działa.
Za to jak podłączę pod usb to nie wiem jak to ustawić...
Są do tego jakieś sterowniki czy wystarczy ustawić? Wiem, że kilka osób odpaliło to na linux.

Chciałbym pograć w ZynAddSubFx ale i w innych aplikacjach
(możne znacie jakieś fajne syntezatory analogowe dla linux?)

Pozdrawiam!
gaspar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Klawiatura Midi na USB

Post autor: gaspar »

Witam.

Może nie powinienem tego pisać na forum Ubuntu, ale bardzo polecam dystrybcję
Musix.
Jest tam wszystko co potrzebne do obsługi klawiatury sterującej i wiele więcej. Musixa można odpalić z płyty (LiveCD). W dodatku nieźle rozpoznaje sprzęt (ja używam interfejsu midi-usb firmy EMU).
Początkowo może denerwować język (dystrybucja z Argentyny), ale wszystko jest do konfiguracji.

Nie musisz rezygnować z grania w Ubuntu. Sam nie próbowałem jeszcze ale nie wiem czy nie będzie problemów z latencją (opóźnieniem). Potrzebny jest także serwer dźwięku w rodzaju Jack.
Musix ma od razu jądro z obsługą niskich opóźnień i serwer Jack, jak również kilka syntezatorów, samlerów i programów do nagrywania/masteringu.

Sorry, że nie rozwiązuje Twojego problemu dosłownie, ale w Ubuntu stawiam dopiero pierwsze kroki.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”