acer aspire 5530(AMD puma) instalacja ubuntu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
kitajec07
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

acer aspire 5530(AMD puma) instalacja ubuntu

Post autor: kitajec07 »

Witam wszystkich uzytkownikow forum. Czy ktos z was instalowal linuxa na w/w sprzecie (albo podobnym-chodzi o platforme puma)?Jezeli komus udal sie ten wyczyn bardzo prosze o kontakt.

ok ubuntu 8.04 spokojnie wchodzi na pume
MrBlueberry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: acer aspire 5530(AMD puma) instalacja ubuntu

Post autor: MrBlueberry »

Mam ten sam problem. Będę się starał zainstalować najnowszą wersję Ubuntu jak tylko wyjdzie. Obecnie nie bardzo mam czas się w to bawić :(. Mimo wszystko - podłączam się do pytania kitajec07 bo próbowałem kilku dystrybucji live-cd i bardzo ciężko to wszystko działa, tzn. nie widzi karty wi-fi przede wszystkim, potem grafiki itp.
kitajec07
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: kitajec07 »

mi nie dziala dzwiekowa nie widzi wifi i nie mam pojecia co z tym zrobic. prosze o pomoc
krzysztofpak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: krzysztofpak »

a moze tak wiecej informacji ?? lsmod , lspci ?? Nikt wróżką nie jest ....
MrBlueberry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: MrBlueberry »

Model karty wifi to Atheros AR5007EG. Znalazłem rozwiązanie problemu z siecią bezprzewodową ale niestety nie działa u mnie (chwilowo wszystko testuję na live-cd, nie instaluję systemu - a być może powinienem).
Chodzi o ściągnięcie i kompilację sterowników madwifi HAL. Odhaczam dwa urządzenia które się pojawiają w okienku "Hardware Drivers blabla" i wykonuję polecenie make i make install na odpowiednich sterownikach. Potem wpisuję "modprobe ath_pci" ale to nadal nic nie daje i nie widzę żadnych interfejsów wifi.
Gdyby dało się rozwiązać problem z siecią - dużo łatwiej będzie zainstalować inne potrzebne sterowniki.
Awatar użytkownika
bendyz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bendyz »

Jak macie Pume to lepiej poczekać na Ubuntu 8.10.
U mnie na HP Compaq 6735s wszystkie sterowniki mam z marszu. Jedynym problemem który pozostaje nierozwiązany jest brak dźwięku na głośnikach. Dźwięk na słuchawkach jest więc to nie kwestia braku sterowników a raczej kwestia błędów w sterowniku :/ na Forum jest mój wątek w tej sprawie ale niestety nikt nie jest w stanie pomóc :cry: Wiem tylko że to nie jest kwestia Pumy gdyż problem ten pojawia się już od kilku lat na róznych rodzajach laptopów
krzysztofpak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: krzysztofpak »

Witam!Kolego jedna podstawowa sprawa zeby dodac sterownik atherosa przez mad-a musisz na sztywno zainstalowac ubuntu bo po dodaniu do modprobe nalezy zrobic restart a na livecd to nie da zadnego rezultatu.A co do dźwieku to nie tyle chodzi o dystrybucje a o kernela, mialem podobna sytuacje takze najlepiej pobrac najnowsze jajko z kernel.org i kompilacja.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

MrBlueberry pisze:Model karty wifi to Atheros AR5007EG. Znalazłem rozwiązanie problemu z siecią bezprzewodową ale niestety nie działa u mnie (chwilowo wszystko testuję na live-cd, nie instaluję systemu - a być może powinienem).
Chodzi o ściągnięcie i kompilację sterowników madwifi HAL. Odhaczam dwa urządzenia które się pojawiają w okienku "Hardware Drivers blabla" i wykonuję polecenie make i make install na odpowiednich sterownikach. Potem wpisuję "modprobe ath_pci" ale to nadal nic nie daje i nie widzę żadnych interfejsów wifi.
Gdyby dało się rozwiązać problem z siecią - dużo łatwiej będzie zainstalować inne potrzebne sterowniki.
jeśli chodzi o wifi i atherosa, to już rozwiązałem problem, działa bardzo ładnie.

krótki opis:

sudo modprobe -r ath_pci
WAŻNE!:
musisz mieć build essential!: sudo apt-get install build-essential (albo coś takiego - poszukaj w synapticu)
sciagasz(mój sprawdzony upload): http://www.4shared.com/file/68480689/ba ... 03tar.html
rozpakowujesz
jako user w rozpakowanym folderze: make
jako root: make install
jako root: modprobe ath_pci
zaznaczasz w System->administacja->sterowniki wszystko dotyczące hal i atheros pci
restart systemu

powyższe raczej nie będzie działać w wersji odpalanej LIVE.

ja miałem problemy jeszcze z podłączeniem się do sieci wifi zabezpieczonej poprzez standardowy network-manager, zamiast tego zainstalowałem wicd i bez problemu działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”