Napęd DVD i zacinanie się systemu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Napęd DVD i zacinanie się systemu

Post autor: auror777 »

Witajcie!

Mam problem z laptopem Asus A6Rp. Podczas kopiowania plików z płyty CD/DVD system "zawiesza się" tzn. mysz działa z poważnymi opóźnieniami i ogólnie nie można nic zrobić dopóki transfer się nie zakończy. Jest to dość uciążliwe biorąc pod uwagę to, że prędkość przesyłania danych jest strasznie niska.
Szukałem już w dokumentacji ubuntu i znalazłem tam wiadomość, że należy wymienić firmware w mojej nagrywarce DVD. Jednak producent nie daje mi oryginalnego firmware do mojego sprzętu, a boję się póki co wymieniać je na własną rękę (mam jeszcze gwarancję).
Jeśli uda mi się rozwiązać ten problem wywalam całkowicie system firmy M$ z dysku.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny. W ostateczności prosiłbym o podanie mi jakiegoś przepisu jak zmienić to oprogramowanie.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich:)
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: Napęd DVD i zacinanie się systemu

Post autor: EF »

a podczas kopiowania z nagrywarki, odpal terminal, wpisz i wklej to, co wypluje [;
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Napęd DVD i zacinanie się systemu

Post autor: auror777 »

Stary linuksiarz ze mnie a nie wpadłem na takie proste rozwiązanie;)
Póki co nie mam ubuntu na dysku, ale jak jutro pobiorę wydanie 8.10 i je zainstaluje to wyślę wynik polecenia i zobaczymy w czym problem:)

Póki co proszę o nie zamykanie tematu:)

//EF : Temat zwykle zamykany jest z powodu naruszeń regulaminu, a tu takich nie zauważyłem :P Czekam na rezultaty [ ;

Jestem wdzięczny;)
Sprawdzałem przed chwilą z LiveCD i wszystko było ok przy kopiowaniu (skopiowałem folder Examples na dysk twardy), ale to pewnie nie jest wiarygodny test. Czy to możliwe, żeby problem dotyczył tylko płyt DVD? Myślę, że to nie powinno mieć znaczenia.

Wczoraj zainstalowałem tak na roboczo Ubuntu 8.04 z poziomu Windows. I problem był tam sam..
Załączył bym wydruk, ale nie mam jak się połączyć z Internetem pod Ubuntu, a pod Windows to straszne krzaczki wychodzą:(
Ale zajęcie czasu procesora wynosi 99,9% na zmianę nautilus z mkfs.ntfs (ten drugi to pewnie wina instalacji w Windows).

Co o tym sądzisz?

--------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj zainstalowałem nową wersję, czyli 8.10 i ... odziwo wszystko pięknie działa!;)
Nawet nie wiecie jak jestem szczęśliwy:)
Bardzo mile zaskoczyli mnie twórcy Ubuntu:)
Temat można zamknąć;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”