Jak uruchomić streaming wideo ze strony www.dw-world.de?

Grafika, film, dźwięk.
hans80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Jak uruchomić streaming wideo ze strony www.dw-world.de?

Post autor: hans80 »

Witam i o pomoc pytam,

jeszcze z moich windowsowych czasów pamiętam fajną niemiecką stronkę, gdzie nadawany jest ciekawy niemiecko-angielski program informacyjny DW-TV. Problem w tym, że nie potrafię tego streamingu pod Ubuntu 8.04 uruchomić, a jedynie w zewnętrznym real playerze udaje się audio odpalić, z zamrożoną pierwszą klatką obrazu.

Link do stronki ze streamingiem jest następujący:
http://www.dw-world.de/popups/popup_med ... 66,00.html

Mógłby ktoś rzucić na to okiem i ewentualnie wybadać co jest potrzebne, żeby streaming prawidłowo odpalił? Wdzięczny będę :)
indian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Jak uruchomić streaming wideo ze strony www.dw-world.de?

Post autor: indian »

U mnie dziala pod
# Windows Media DSL | 250 kbps#
hans80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: hans80 »

Dzięki za sprawdzenie. U mnie niestety pojawia się jedynie informacja "no video" w miejscu obrazu. W pluginach Firefoxa wykorzystany jest u mnie chyba:

Kod: Zaznacz cały

Windows Media Player Plug-in 10 (compatible; Totem)
The Totem 2.22.1 plugin handles video and audio streams
ale w tym przypadku plugin po prostu nie działa (jak go wyłączę, to próba uruchomienia obrazu kończy się wykrzaczeniem się całego Firefoxa). Są jakieś inne pluginy, które mógłbym w miejscu wyżej wymienionego zastosować, a które dałyby lepszy efekt?

Udało mi się natomiast, po przejściu drogi przez mękę, uruchomić streaming poprzez plugin octoshape. Dzięki temu oglądam wideo w zewnętrznym oknie mplayera, co w sumie jest nawet wygodniejsze od zakotwiczonego wideo w jednym z okien Firefoxa ;) Tyle, że trzeba było zainstalować plugin i zrozumieć, jak go poprzez terminal skutecznie odpalić, co zajęło mi sporo czasu...
hael92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: hael92 »

No właśnie ja nadal mam z tym problem...

Teoretycznie udało mi się zainstalować plugin, ale żadna transmisja mi nie działa :( zależy mi na tym, by do 27 maja udało mi się skonfigurować Octoshape'a i uruchomić transmisję z Eurowizji, ale mimo instalacji - nie chce nic pójść :( mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, kroczek po kroczku - jak zainstalować PRAWIDŁOWO, a następnie URUCHOMIĆ transmisję z takiej strony: http://www.eurovision.tv/esctv/past ? Bardzo proszę o pomoc...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”