nie znalazłem na forum żadnego posta, który rozwiązałby mój problem (tak że z góry przepraszam jeśli nieefektywnie szukałem), a w Bashu jeszcze niezbyt dużo pisałem. Mianowicie chciałbym tak skonfigurować Gedita, żebym bezpośrednio za jego pomocą kompilował dopiero co napisany w nim kod źródłowy. Chcę do tego użyć Narzędzia Zewnętrznego i chce zdefiniować to narzędzie w Menadżerze Narzędzi Zewnętrznych. Do tego celu muszę napisać mały skrypt, który kod źródłowy napisany w aktywnej karcie Gedita (załóżmy ze na tej aktywnej karcie będzie otwarty zapisany na dysku już plik, aczkolwiek bardzo chętnie napisałbym taki skrypt, który w przypadku niezapisanego na dysku pliku uruchamiałby okno do zapisania tegoż pliku) po wybraniu polecenia Kompiluj C++ (tak nazwać chcę to polecenie). Ogólny zarys skryptu byłby taki:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
g++ -Wall -o nazwa_pliku_w_aktywnej_karcie nazwa_pliku_w_aktywnej_karcie.cpp
Mam jednak problem, jaką uniwersalną zmienną zastosować zamiast nazwa_pliku_w_aktywnej_karcie tak aby za każdym razem kompilował mi plik na aktywej karcie Gedita Domyślam się, ze rozwiazanie tego problemu jest pewnie banalne, ale poki co raczkuję w Bashu, więc będę gorąco wdzięczny za rozwiązanie lub jakiekolwiek wskazówki.
pozdrawiam