Skanowanie dysku
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Skanowanie dysku
Witam! Trochę mi się zaśmiecił system i chciałem się zapytać czy znacie jakieś dobre programy do skanowania kompa pod kątem błędów śmieci nie potrzebnych bibliotek itp? Nie znalazłem nic konkretnego więc zwracam się o waszą pomoc
EDIT@
Chodzi mi o różne programy
EDIT@
Chodzi mi o różne programy
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Skanowanie dysku
jak chcesz to zainstaluj sobie paczkę "deborphan".
po odpaleniu jej w konsoli, wyświetlą ci się wszystkie niepotrzebne dla systemu biblioteki.
A dodatkowo:
A w ogóle to system plików jest skanowany co 30 zamontowań bodajze, więc o niego się nie martw.
edit //k2cl: po wpisaniu apt-get clean (czyli oczyszczeniu całego cache apt'a) wpisywanie apt-get autoclean (czyli usuwanie z cache'u starych wersji paczek) nie ma raczej większego sensu
po odpaleniu jej w konsoli, wyświetlą ci się wszystkie niepotrzebne dla systemu biblioteki.
A dodatkowo:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get clean
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get autoclean
edit //k2cl: po wpisaniu apt-get clean (czyli oczyszczeniu całego cache apt'a) wpisywanie apt-get autoclean (czyli usuwanie z cache'u starych wersji paczek) nie ma raczej większego sensu

Chakra Linux user.
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 8.04
A program ktory sprawdzi dysk pod kątem błędów ? Bo mi się muli już komp ;/
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
fsck - ale jak mówie, wszystkie partycje sa sprawdzane pod kątem błędów domyślnie co 30 montowań.
Chakra Linux user.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Temat wątku nadal niewiele mówi o istocie problemu... a spowolnione działanie systemu raczej nie jest spowodowane przez błędy systemu plików, zwłaszcza że te w przypadku ext3 (zakładam, że używasz systemu ustawianego domyślnie przez Ubuntu...) zdarzają się dosyć rzadko. Na Twoim miejscu poszukałbym przyczyny takiego stanu rzeczy gdzie indziej - w nadmiernej ilości uruchomionych usług, konfiguracji systemu, niefortunnie dobranych sterownikach, itd.itp.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Podłącze się do tematu chodź już trochę stary jest.
Czy można tą domyślną wartość zmienić? Interesuje mnie to z tego powodu że te 30 montować to osiągnę po jakimś roku lub dłużej, a wolałbym aby przy każdym uruchomieniu partycje były sprawdzane.wszystkei partycje sa sprawdzane pod kątem błędów domyślnie co 30 mintowań.