połączenie do sieci wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
połączenie do sieci wifi
właśnie do domu przyszła mi płytka z ubuntu 8.10 i ten sam problem co z poprzednimi wersjami. Jak podłączyć sie do sieci bezprzewodowej? Podłączyć się do przewodowej nie miałem problemów a do wifi toż to istna chińska łamigłówka. Nie da się zrobić tak że karta wykryje sieć ja klikam 2 razy i się łącze ewentualnie wpisując hasło? Wogóle nawet nie wiem czy mi karte sieciową już wykrywa a karta to Realtek RTL8187B. Może wreszcie by ktoś dodał funkcje wykrywania kart sieciowych bo przecież tak nikt kto ma lapka z windowsem nie przejdzie na ubuntu(jeśli jest coś takiego to przepraszam)
ps. temat pewnie do kosza poleci bo powiecie że to już było ale mi to działać nie chce bo próbowałem na poprzednich wersjach
ps. temat pewnie do kosza poleci bo powiecie że to już było ale mi to działać nie chce bo próbowałem na poprzednich wersjach
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: połączenie do sieci wifi
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
-
- Piegowaty Guziec
Już to przerabiałem a dalej się nie łączy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
W nowym Ubuntu jest graficzny interfejs dla ndiswrappera (System->Administracja->Sterowniki Kart Bezprzewodwoych).
Dzięki niemu możesz zainstalować windowsowe sterowniki od karty. Dla mnie był to jedyny sposób ponieważ żaden z linuksowych sterowników nie chciał działać.
Instalacja sterownika odbywa się przez kliknięcie "Zainstaluj nowy sterownik" i wybraniu odpowiedniego pliku *.inf. Jeśli będzie ok to na liście sterowników powinno być napisane pod nazwą sterownika: "Sprzęt obecny: Tak".
Po tej operacji karta sieciowa powinna być wykrywana już automatycznie i wówczas wystarczy tylko skonfigurować połączenie. Można kombinować z network managerem, ale ja preferuję Wicd: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
Dzięki niemu możesz zainstalować windowsowe sterowniki od karty. Dla mnie był to jedyny sposób ponieważ żaden z linuksowych sterowników nie chciał działać.
Instalacja sterownika odbywa się przez kliknięcie "Zainstaluj nowy sterownik" i wybraniu odpowiedniego pliku *.inf. Jeśli będzie ok to na liście sterowników powinno być napisane pod nazwą sterownika: "Sprzęt obecny: Tak".
Po tej operacji karta sieciowa powinna być wykrywana już automatycznie i wówczas wystarczy tylko skonfigurować połączenie. Można kombinować z network managerem, ale ja preferuję Wicd: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
-
- Piegowaty Guziec
No dziękuje za pomoc tylko prosił bym o jeszcze jedno. Potrzebował bym paczki deb z wicd jeśli możecie to wrzuci ktoś na serwer i poda mi linka do niej byłbym bardzo wdzięczny. A to mają być te sterowniki pod 98??
a to jest po zainstalowaniu czy na livecd też jest?? Bo na livecd jest ale tylko samo sterowniki? i tego ndiswrappera musze też zainstalować żeby to było?moriturius pisze:W nowym Ubuntu jest graficzny interfejs dla ndiswrappera (System->Administracja->Sterowniki Kart Bezprzewodwoych).
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Po zainstalowaniu jest napewno. Sam korzystam z ndiswrappera i nie narzekam. Ja używam sterowników pod XP. A instalacja przebiega tak jak kolega wcześniej napisał. Pamiętaj że ma być plik .info podany do instalacji a nie exe,grzegorzmce pisze:No dziękuje za pomoc tylko prosił bym o jeszcze jedno. Potrzebował bym paczki deb z wicd jeśli możecie to wrzuci ktoś na serwer i poda mi linka do niej byłbym bardzo wdzięczny. A to mają być te sterowniki pod 98??
a to jest po zainstalowaniu czy na livecd też jest?? Bo na livecd jest ale tylko samo sterowniki? i tego ndiswrappera musze też zainstalować żeby to było?
Co do wicd możesz najpierw się połączyć za pomocą Network Managera który bedziesz miał po zainstalowaniu. Gdy zainstalujesz sterowniki windows zrestartuj kompa.
Sterowniki kart bezprzewodowych to właśnie ndiswrapper.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Tak jak napisal tomekgreen1985 na poczatek mozesz uzyc network managera do polaczenia. Jesli on Ci odpowiada to mozesz tez przy nim zostac choc Wicd jest bardzo latwy w konfiguracji i uzytkowaniu.grzegorzmce pisze:Potrzebował bym paczki deb z wicd jeśli możecie to wrzuci ktoś na serwer i poda mi linka do niej byłbym bardzo wdzięczny.
W linku ktory podalem sa instrukcje instalacji na dole. Jest tez link do paczki deb jesli bardzo komus zalezy jednak lepiej zainstalowac przez apt-get bo pozniej on sam sciaga aktualizacje i nie trzeba sie zastanawiac czy juz wyszedl nowy wicd czy nie. Jesli zainstalujesz z paczki deb to niestety aktualizacje wicd spadaja na Ciebie

Wiem ze ze sterownikami z XP mi dziala - z 98 nie probowalem.A to mają być te sterowniki pod 98??
- neXpo
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Prosiłes o link do paczki deb z WIFI, wiec 3maj.
<code>http://sourceforge.net/project/showfile ... 4573</code>
PS. nie wiem dlaczego ale stabilna wersja wicd u mnie sie nie uruchamiała ;]
<code>http://sourceforge.net/project/showfile ... 4573</code>
PS. nie wiem dlaczego ale stabilna wersja wicd u mnie sie nie uruchamiała ;]
- Rocky_Balboa
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
A konkretnie, którego sposobu z podanych w wątku viewtopic.php?t=70984&highlight=rtl8187b próbowałeś? Jeśli z ndiswrapperem tylko, to spróbuj jeszcze jednego sposobu podanego przeze mnie. Na 3 różnych laptopach z ta kartą zadziałało, kolejną zaletą jest to, że siła sygnału jest troszeczkę wyższa, niż w przypadku ndis wrappera, oraz działają różne rodzaje szyfrowania.Już to przerabiałem a dalej się nie łączy.
PS: Dlaczego nie napisałeś w wątku który istniał już na forum, tylko utworzyłeś nowy?
Gdybyś mógł jeszcze dopisać nazwe modułu wifi do tytułu, to było by super.
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.