Instalacja Adobe Flash - nie działa w firefoxie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Instalacja Adobe Flash - nie działa w firefoxie
Witam,
mam problem z zainstalowaniem flasha.
Po zainstalowaniu ze strony Adobe firefox nie wykrywał flasha, więc zainstalowałem proponowane przez niego pakiety. Te dały efekt, ale taki, że strony we flashu działają niemiłosiernie wolno lub zawieszają się. Totalna masakra.
Ktoś zna rozwiązanie tej sprawy ?
Edit@down: masz zmiane
mam problem z zainstalowaniem flasha.
Po zainstalowaniu ze strony Adobe firefox nie wykrywał flasha, więc zainstalowałem proponowane przez niego pakiety. Te dały efekt, ale taki, że strony we flashu działają niemiłosiernie wolno lub zawieszają się. Totalna masakra.
Ktoś zna rozwiązanie tej sprawy ?
Edit@down: masz zmiane
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: Problem z instalacją Adobe Flash
Może spróbuj
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install adobe-flashplugin
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Problem z instalacją Adobe Flash - nie działa w firefoxie
Wywala:
Ponownie zmieniony
to pisząc prośby o zmiane tytułu chociaż byście pomogli a nie ... 
kokosek@Laptop:~$ sudo apt-get install adobe-flashplugin
[sudo] password for kokosek:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet adobe-flashplugin nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet adobe-flashplugin nie ma kandydata do instalacji

-
- Piegowaty Guziec
Odp: Instalacja Adobe Flash - nie działa w firefoxie
Więc po co mi ten link skoro instalowałem to już z 5-7 razy??aesir pisze:Po zainstalowaniu ze strony Adobe firefox nie wykrywał flasha
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Mozna jeszcze sprobowac przez skopiowanie pliku "libflashplayer.so" do /usr/lib/firefox-3.0.4/plugins. U mnie działało.
-
- Piegowaty Guziec
Flash jest, ale strona zrobiona we flashu jest cała czarna - nic nie mogę zrobić bo nie widać nic.....
Edit: zrobiłem reinstalacje, bo już mnie to wkurzało i tu nagle bez żadnej instalacji flash zaczął chodzić
Tyle, że bardzo wolno. Jak go przyspieszyć ????
Edit: zrobiłem reinstalacje, bo już mnie to wkurzało i tu nagle bez żadnej instalacji flash zaczął chodzić

- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
ha... to pytanie kołacze w głowie każdego użytkownika Linuxa wraz z pytanie "co oni tam w Adobe wyprawiają, że się na Linuxie nie nadaje do użytku?"
Proponuję odinstalować "compiz" gdyż adobe flash player nie posiada sprzętowego przyspieszenia przy włączonym "compisite" w Linuxie.
Proponuję odinstalować "compiz" gdyż adobe flash player nie posiada sprzętowego przyspieszenia przy włączonym "compisite" w Linuxie.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Piegowaty Guziec
gdzie można znaleźć ten plik "libflashplayer.so"?pawelsz pisze:Mozna jeszcze sprobowac przez skopiowanie pliku "libflashplayer.so" do /usr/lib/firefox-3.0.4/plugins. U mnie działało.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
Jeśli masz FLASHPlayer ze strony Adobe to wewnątrz pliku TAR a jeśli z repozytorium to w "/usr/lib/flashplayer-nonfree"
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
jak milion innych i ja mam teki problem. próbuje skopiować plik "libflashplayer.so" efektem "przeciągania" pliku jest błąd "error moving file : permission denied". skopiuj wklej nie działa. aha czy folder do którego trzeba skopiować ma być pusty?
- goferrr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Potrzebujesz uprawnień root żeby to skopiować. Więc zrób to z konsoli używając sudo lub uruchom
sudo nautilus
Heart of stone, hands of steel
-
- Piegowaty Guziec
dziękuję, udało się ale jak to bywa nie do końca :/ po wklejeniu i restarcie ze stron z fleshem zniknął komunikat że nie mam flasha, a mogę go zainstalować stąd a stąd. tyle lepszego. dziękuję za pomoc, na razie uczę się żyć bez flasha :/
- dk75
- Przebojowy Jelonek
A gdzie kopiowałeś bibliotekę flashplayera?
Gdyż w 8.10 firefox reaguje tylko na katalogi "/usr/lib/firefox-addons/plugins", "/usr/lib/mozilla/plugins" oraz "/usr/lib/xulrunner-addons/plugins". Katalog "/usr/lib/firefox/plugins" jest pomijany.
Dodatkowo np. JAVA musi być w "/usr/lib/xulrunner-addons/plugins" bo na inne nie reaguje a u mnie na 64bit flashplayer działa tylko w "/usr/lib/mozilla/plugins".
Gdyż w 8.10 firefox reaguje tylko na katalogi "/usr/lib/firefox-addons/plugins", "/usr/lib/mozilla/plugins" oraz "/usr/lib/xulrunner-addons/plugins". Katalog "/usr/lib/firefox/plugins" jest pomijany.
Dodatkowo np. JAVA musi być w "/usr/lib/xulrunner-addons/plugins" bo na inne nie reaguje a u mnie na 64bit flashplayer działa tylko w "/usr/lib/mozilla/plugins".
-
- Piegowaty Guziec
działa
jeszcze tylko głos na youtube.com i będzie dobrze. na wrzuta.pl jest wszystko. gdzieś już widziałem podobny problem, więc zabieram się do szukania. bardzo dziękuje za pomoc, dzięki Wam nie zrezygnuję po raz wtóry z linuxa.

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witajcie.
Niestety też mam problemem z produktem adobe.
Kilka wyjaśnień - ubuntu instalowałem, zanim pojawiło się polskie wydanie więc FF był angielski.Niedawno zachciało mi się to zmienić więc w synapticu zaznaczyłem do całkowitego wywalenia wszystko co FF miało w nazwie, wcześniej pobrałem sobie ze strony najnowsze wydanie FF3.0.5 pl, rozpakowałem, władowałem do /usr/local (gdzieś wyczytałem, że jeśli dla większej ilości użytkowników ma być to właśnie tam trzeba go skopiować (bo jak dobrze rozumiem się go nie instaluje)) i działa ale nie ma flasha. W wyniku lektury m.in powyższego wątku, skopiowałem libflashplayer.so do chyba wszystkich katalogów, które w nazwie miały firefox, mozzilla/extensions,plugins ale wciąż nie mam flasha.
Pomyślałem więc może synaptic.Jest pakiet więc zaznaczam do instalacji a tu:.
Macie pomysł?
Jeśli to, że wywaliłem FF i skopiowałem drugiego jest powodem, to czy instalując FF z synapticiem będzie polski czy english?
Repo mam z forum.
Dziękuję i pozdrawiam.
Niestety też mam problemem z produktem adobe.
Kilka wyjaśnień - ubuntu instalowałem, zanim pojawiło się polskie wydanie więc FF był angielski.Niedawno zachciało mi się to zmienić więc w synapticu zaznaczyłem do całkowitego wywalenia wszystko co FF miało w nazwie, wcześniej pobrałem sobie ze strony najnowsze wydanie FF3.0.5 pl, rozpakowałem, władowałem do /usr/local (gdzieś wyczytałem, że jeśli dla większej ilości użytkowników ma być to właśnie tam trzeba go skopiować (bo jak dobrze rozumiem się go nie instaluje)) i działa ale nie ma flasha. W wyniku lektury m.in powyższego wątku, skopiowałem libflashplayer.so do chyba wszystkich katalogów, które w nazwie miały firefox, mozzilla/extensions,plugins ale wciąż nie mam flasha.
Pomyślałem więc może synaptic.Jest pakiet więc zaznaczam do instalacji a tu:
E: /var/cache/apt/archives/flashplugin-nonfree_10.0.15.3ubuntu1~intrepid1_amd64.deb: konflikt pakietów - nie będzie instalowany flashplugin-nonfree
Macie pomysł?
Jeśli to, że wywaliłem FF i skopiowałem drugiego jest powodem, to czy instalując FF z synapticiem będzie polski czy english?
Repo mam z forum.
Dziękuję i pozdrawiam.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
To czy jest wydanie Ubuntu z ubnutnu.pl czy z Cannonical nie ma nic do rzeczy w sprawie wersji polskich.
Instalujesz wersję international a potem sekcji językowej administracji zaznaczasz pełen support dla języka polskiego i ładuje ci się wszystko to co trzeba. ( menu "System/Administracja/Języki" )
Co do FF. Pakiet z Ubuntu jest trochę zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego Firefoxa i oczekuje w innym miejscu pluginów. Wszystkie pluginy z Ubuntu instalują się tam gdzie trzeba dla Firefoxa z Ubuntu jednak jeśli masz Firefoxa oryginalnego to on szuka pluginów gdzie indziej i masz problem. Można to naprawić ręcznie ale to trochę roboty i przy każdej instalacji nowego pluginu czy nawet przy aktualizacjach trzeba to ponawiać. tak więc skasuj wszystko co nabruździłeś i zainstaluj FF z Synaptica.
Instalujesz wersję international a potem sekcji językowej administracji zaznaczasz pełen support dla języka polskiego i ładuje ci się wszystko to co trzeba. ( menu "System/Administracja/Języki" )
Co do FF. Pakiet z Ubuntu jest trochę zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego Firefoxa i oczekuje w innym miejscu pluginów. Wszystkie pluginy z Ubuntu instalują się tam gdzie trzeba dla Firefoxa z Ubuntu jednak jeśli masz Firefoxa oryginalnego to on szuka pluginów gdzie indziej i masz problem. Można to naprawić ręcznie ale to trochę roboty i przy każdej instalacji nowego pluginu czy nawet przy aktualizacjach trzeba to ponawiać. tak więc skasuj wszystko co nabruździłeś i zainstaluj FF z Synaptica.
-
- Sędziwy Jeż
skopiowałem libflashplayer.so do /usr/lib/firefox-3.0.5/plugins a także do pustego folderu flashnone-free plugin (czy jakoś tak, chyba wiecie o co chodzi) i nie trybi. po wejściu na stronę z flash pojawia się, że brakuje wtyczki, a po kliknięciu w okienko z instalacją wtyczki pojawia się, że nie znaleziono odpowiednich wtyczek "nieznana wtyczka (application/x-shockwave-flash)". Żeby było śmieszniej, opera wykrywa flash bez problemu.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
A teraz spójrz na 14 post w tym wątku... pomyśl co zrobiłeś źle.
-
- Sędziwy Jeż
a teraz spójrz na moją wersję ubu i powiedz mi, co zrobiłem źle, bo nie wiem. Zwłaszcza, że od czasu napisania tamtego postu powklejałem bibliotekę wszędzie, gdzie się dalo. Opera wykrywa ja bez poblemu w mozzila/plugins