Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu 8.04. Potrzebuję Linuksa do programowania w Corbie. Mam pakiet Mico Corba, ale do jego poprawnego działania potrzebuję gcc w wersji 2.95. Instalację zacząłem od próby zainstalowania z repozytoriów najniższej dostępnej wersji gcc 3.3 (pomyślałem że może się uda). Mimo to Mico Corba podczas sprawdzania konfiguracji woła wersji 2.95, a w systemie mam dwie wersje gcc których nie wiem jak się pozbyć.
Ściągnąłem źródło wersji 2.95 gcc. Zacząłem instalację według instrukcji którą znalazłem na forum Ubuntu.pl. Konfiguracja przebiegła pomyślnie ale po komendzie make otrzymałem błąd
Kod: Zaznacz cały
...
gcc -c -DIN_GCC -g -O2 -I. -I.. -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/.. -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/../config -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/../../include /home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/lex.c
gcc -c -DIN_GCC -g -O2 -I. -I.. -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/.. -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/../config -I/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/../../include /home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/decl.c
/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/decl.c: W funkcji `start_struct,:
/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/decl.c:4451: błąd: argument `code, doesn,t match prototype
/home/damian/gcc_zrodla/gcc/ch/ch-tree.h:736: błąd: prototype declaration
make[2]: *** [decl.o] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/damian/gcc_obj/gcc/ch'
make[1]: *** [cc1chill] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/damian/gcc_obj/gcc'
make: *** [all-gcc] Błąd 2
damian@DamianLaptop:~/gcc_obj$