Niedopasowana rozdzielczość w TV

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
koniu1982
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Niedopasowana rozdzielczość w TV

Post autor: koniu1982 »

spędziłem sporo czasu na googlach i forum i niestety nie znalazłem rozwiązania dla mojego problemu

do kompa mam podpięty monitor i telewizor Samsung LE26S8. (karta GF7600GS, system zaktualizowany, sterowniki własnościowe 177)Mam problem z uruchomieniem tv z rozdzielczością 1360x768. Monitor obsługuję ją poprawnie na WinXp, ale nistety na Ubutu 8.10 mam problem z dopasowaniem wielkości ekranu do matrycy tv. Po ustawieniu tej rozdzielczości pulpit nie mieści się na szerokość (ok 20% ekranu z prawej strony jest niewidoczne) wysokość pulpitu pasuje idealnie.

Jestem zupełnie zielony na tym systemie wiec ewentualną pomoc proszę przekazać w możliwie w najbardziej przyswajalny sposób
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Niedopasowana rozdzielczość w TV

Post autor: dawidgarus »

bo to jest rozdzielczość dla monitorów panoramicznych, a tv pewnie masz 4:3...
koniu1982
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: koniu1982 »

Telewizor to LCD Samsung LE26S8 i ma on proporcje ekranu 16:9, TV jest HD Ready i zalecana przez producenta rozdzielczością pracy na wejsciu PC(D-Sub)jest 1360x768.

Pisałem również wcześniej ze tv pracuję na tej rozdzielczości w Windowsie XP i tam nie występują takie problemy.

Dla mnie wygląda t0 tak jakby zamiast 1360x768 ustawiała sie rozdzielczość 1500??x768(wiecie o co mi chodzi)

Próbowałem już wszystkie możliwe tryby, uruchamiałem sam tv z odłączonym monitorem zamieniałem też wyjścia na na karcie graficznej a obraz nadal sie nie mieści

Czy jest jakiś sposób na ograniczenie pola wyświetlania?
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

Skoro Windows potrafi ;-)

Poczytaj o pliku xorg.conf - musisz do niego odpowiednie modeline wkleić - jeśli masz windows to zainstaluj sobie na nim PowerStrip i wyeksportuj z niego taki wpis - tak będzie najszybciej ;-)
Pozdrawiam!
Gasiu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”