Z DVD do audio

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
sadus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Z DVD do audio

Post autor: sadus »

Poszukuje programu z graficznym interfejsem do konwersji ścieżki audio z płyt DVD do róźnych formatów np. mp3, ogg itp.
Pod Windowsem używałem programu DVD Audio Extractor (jeszcze z czasów kiedy był freewarem)

Przeszukałem forum i nie znalazłem żadnych wskazówek, znalazłem natomiast wskazówki jak to uczynić w trybie tekstowym na Ubuntu Geek i pozwoliłem sobie w 3 zdaniach przetłumaczyć.

Przede wszystkim trzeba mnieć pewność, że mamy zainstalowane lsdvd i transcode. Jeżeli nie posiadamy tych komponentów to

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install lsdvd transcode
Wkładamy dvd do napędu i identyfikujemy ścieżki dvd poleceniem lsdvd

Wynik może wyglądać podobnie do

libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.5 for DVD access
Title: 01, Length: 02:32:44 Chapters: 26, Cells: 27, Audio streams: 02, Subpictures: 01
Title: 02, Length: 00:17:36 Chapters: 02, Cells: 02, Audio streams: 01, Subpictures: 00
Title: 03, Length: 00:00:11 Chapters: 02, Cells: 02, Audio streams: 01, Subpictures: 00
Longest track: 1
Dla przykladu by przekonwetować ścieżke audio z 10 roździału do formatu ogg.

transcode -i /dev/dvd -x dvd -T 1,10,1 -a 0 -y ogg -m track10.ogg
- ścieżka dostępu do urządzenia /dev/dvd (-i), żródło DVD (-x), tytuł, roździału, w naszym przypadku tytuł 1, rozdział 10 i ustawienie kamery(-T), ścieżkia audio 0 (-a), format wyjściowy ogg (-y), i plik wyjściowy track10.ogg (-m).

Proszę również zerknąć na komentarze zawarte na Ubuntu Geek pod tą poradą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”