Toshiba L300 - 129 nie działa hibernacja
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Toshiba L300 - 129 nie działa hibernacja
Witam
Mam laptopa Toshiba L300 - 129 ale z 3Gb Ram oraz linuxem Ubuntu 8.10 zaktualizowanym i Vistą na 1 partycji.
Staram sie zawsze po naladowanej baterii odlaczac zasilanie i pracowac na baterii az sie wyczerpie i laptop przejdzie w stan hibernacji az podlacze zasilanie.
Problem jest w tym ze laptop sygnalizuje krytyczny stan bateri gdy np jest tylko 2% zapasu i poźniej probuje wejsc w stan hibernacji tzn objawia sie to tym ze ekran sie przyciemnia i jak by sie po chwili wylaczal.
Gdy wlaczam laptopa przyciskiem zasilania to system za miast sie budzic, komputer uruchamia sie od nowa.
Swap mam ustawiony az na 3072 GB wiec nie powinno byc problemu.
Prosze o pomoc
ps. w usb nic nie mam podlaczone
Mam laptopa Toshiba L300 - 129 ale z 3Gb Ram oraz linuxem Ubuntu 8.10 zaktualizowanym i Vistą na 1 partycji.
Staram sie zawsze po naladowanej baterii odlaczac zasilanie i pracowac na baterii az sie wyczerpie i laptop przejdzie w stan hibernacji az podlacze zasilanie.
Problem jest w tym ze laptop sygnalizuje krytyczny stan bateri gdy np jest tylko 2% zapasu i poźniej probuje wejsc w stan hibernacji tzn objawia sie to tym ze ekran sie przyciemnia i jak by sie po chwili wylaczal.
Gdy wlaczam laptopa przyciskiem zasilania to system za miast sie budzic, komputer uruchamia sie od nowa.
Swap mam ustawiony az na 3072 GB wiec nie powinno byc problemu.
Prosze o pomoc
ps. w usb nic nie mam podlaczone
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: Toshiba L300 - 129 nie działa hibernacja
Możliwe, że przy tych 2% komputer nie zdąży zgrać tych 3GB na dysk i wyłącza się przed zakończeniem procesu hibernacji. Spróbuj go zahibernować, gdy jest podłączony do zasilacza. Jeśli się uda, to tutaj tkwi problem, jeśli nie, to być może wielkość swapa (w twoim przypadku "na styk") jest niewystarczająca. Wielkość jest podana w MB*, a może mu brakować kilkuset kB i jest problem.
*user1: "Swap mam ustawiony az na 3072 GB wiec nie powinno byc problemu."
-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem hibernacje na wpół rozładowanym akumulatorze i historia jest podobna...lemurek pisze:Możliwe, że przy tych 2% komputer nie zdąży zgrać tych 3GB na dysk i wyłącza się przed zakończeniem procesu hibernacji. Spróbuj go zahibernować, gdy jest podłączony do zasilacza. Jeśli się uda, to tutaj tkwi problem, jeśli nie, to być może wielkość swapa (w twoim przypadku "na styk") jest niewystarczająca. Wielkość jest podana w MB*, a może mu brakować kilkuset kB i jest problem.
ekran się ściemnia aż do całkowitego zgaśnięcia, wszystko gaśnie, pali się tylko dioda power choć nie powinna już się palić i dioda wifi.
Co mogę zrobić aby to działało ?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
przeglądałeś logi systemowe?
Wejdź w Miejsca >Komputer > System plików
i zobacz, co jest napisane w:
zwróć uwagę na jakieś wpisy typu: swapus critical itd.
Wejdź w Miejsca >Komputer > System plików
i zobacz, co jest napisane w:
Kod: Zaznacz cały
/var/log/messages
/var/log/messages.0
/var/log/syslog
/var/log/syslog.0
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
Jest mała zmiana, hibernacja działato znaczy działa po jej wymuszeniu gdy bateria była rozładowana w ok 95% i niby laptop sie hibernuje, gasnie ekran jedynie co mnie martwi to to ze nie wylacza sie calkowicie bo swieci sie dioda power itp wiec gdy rozladuje sie bateria calkowicie to juz pewnie nie wstanie i laptop po prostu sie zrestartuje.
Sam laptop po pseudo hiernacji wstaje no tyle ze musi miec jeszcze meic zapas energi bo jak calkiem sie wylaczy to juz hiberncja nie zadziala, czy da sie gdzies wymusic od ilu % naladowania akumulatora ma sie hibernowac ?
Sam laptop po pseudo hiernacji wstaje no tyle ze musi miec jeszcze meic zapas energi bo jak calkiem sie wylaczy to juz hiberncja nie zadziala, czy da sie gdzies wymusic od ilu % naladowania akumulatora ma sie hibernowac ?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wiem, że głupie pytanie może zadam... Jaki masz opis historii zasilania, gdy klikasz prawym myszy na ikonkę zasilania w obszarze powiadomień (na prawo u góry)?
Chodzi mi o to:

I jak masz tam ustawioną hibernację w Preferencje?
Chodzi mi o to:

I jak masz tam ustawioną hibernację w Preferencje?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS