Modyfikacja plików na zasobie USB poprzez SAMBĘ

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
gerardr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Modyfikacja plików na zasobie USB poprzez SAMBĘ

Post autor: gerardr »

Witam
Mam pewien problem z SAMBĄ albo z czym innym. Do ubuntu 8.10 via USB podłączyłem dysk z 1 partycja NTFS (ten NTFS musi zostać) i udostępniłem ten zasób przez sambę. I tutaj zaczynają się schody. Otóż bez problemu otwieram pliki znajdujące się na USB drive, tworzę nowe pliki, lecz gdy próbuję zmodyfikować (lub nadpisać) istniejące dostaję komunikat Odmowa dostępu. Do plików utworzonych przez sambę mam dostęp. Co ciekawe np. po otwarciu za pomocą notatnika jakiegoś pliku tekstowego , zmianie zawartości i próbie zapisu pojawia się komunikat "Za mało miejsca na dysku", jednak zmiany są zapisywane. Mogę również zmieniać nazwy plików.
W sumie sam komunikat nie przeszkadzałby mi za bardzo gdyby nie fakt że na ten dysk chciałbym bekapować lapsa (WinXP) a to już nie chce działać - problem z podkatalogami. (np. xcopy)
Dodam jeszcze że na dyskach "nie USB" (ext3) powyższe operację mogę spokojnie wykonywać.
Jeśli macie jakieś pomysły co sknociłem, bardzo proszę o info.
Acha, przyszedł mi jeszcze jeden pomysł spróbowałem za pomocą ftp nadpisać plik - nie wyszło. Mysle ze problem tkwi w uprawnieniach, przy czym zrobiłem już chmod 777 -R /media/TVT_RNR na zasobie oraz chown gerard /media/TVT_RNR.

Pozdrawiam
j0cker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: Modyfikacja plików na zasobie USB poprzez SAMBĘ

Post autor: j0cker »

A mi sie wydaje ze problem tkwi w sterowniku obslugujacym system plikow ntfs. Pytanie czy masz go ?
gerardr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Modyfikacja plików na zasobie USB poprzez SAMBĘ

Post autor: gerardr »

Myślę (a nawet jestem pewien) że to nie brak sterownika ntfs. Spod ubuntu bez problemu zapisuję pliki z użytkownika z którego łaczę się przez sambe.
Pozdroofka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”