Uzywam ubuntu 8.04
Jestem w temacie swiezy, chce uzyskac taki efekt:
Mam 2 karty sieciowe: do eth0 jest podłączony kabel z routera i ustawiona adresacja ip192.168.0.2 brama 192.168.0.1, druga karta to eth1 ustawiona adresacja 192.168.0.3. Z eth1 podłączyłem kabel sieciowy do switcha. Chciałbym aby eth1 było bramą internetową która będzie nadawać adresację z dhcp oraz firewallem dla pozostałych maszyn podpinanych do switcha
Router > wejście na eth0 > wyjście z eth1(dhcp, firewall) > switch(do switcha podpięte inne kompy)
Kłania się routing statyczny ale trochę jest to zagmatwane
Proszę o radę
Generalnie ubu ma być pośrednikiem internetu i wszelkich usług na pozostałe kompy w sieci
DZIĘKUJĘ
2 karty sieciowe firewall i dhcp
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: 2 karty sieciowe firewall i dhcp
Hmmm no ale w czym problem? Wystarczy skonfigurowac polaczenie Router -> serwer(ubuntu) no i server ten odpowiednio skonfigurowac do obslugi NAT postawic dhcp i skonfigurowac iptables. Zacznij działac bedziesz mnial konkretny problem to napewno ktos sprubuje pomoc.
Pozdrawiam !!
Pozdrawiam !!
- benitecs
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Temat wiele razy poruszany na forum. Osobiście znalazłem tutaj wiele użytecznych porad w tej kwestii.
Jedną z nich znajdziesz tu: viewtopic.php?t=37604
Jedną z nich znajdziesz tu: viewtopic.php?t=37604
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam!
Kolego grac!
Osobiście napisałem przewodnik konfiguracji który rozwiąże twój problem. Być może pojawi się na HOW TO jak zostanie zaakceptowany. Ale jak chcesz to mogę przesłać ci na email.
Pozdrawiam!
Kolego grac!
Osobiście napisałem przewodnik konfiguracji który rozwiąże twój problem. Być może pojawi się na HOW TO jak zostanie zaakceptowany. Ale jak chcesz to mogę przesłać ci na email.
Pozdrawiam!