wygaszacz ekranu vs smplayer
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
wygaszacz ekranu vs smplayer
Pojawil sie pewien problem wczensiej tego nie mialem..
Mam ustawiony wygaszacz ekranu na 15 minut wylaczenie monitora na 20..
Kiedy wlacze film w smplayer pomino ustawionej opcji w smplayerze aby wygaszacz sie nie wlaczał wlacza sie no i musze ruszyć mycha, kiedys mialem normalnie skonczyl sie film potem 15 minut wygaszacz i 5 min wylaczenie monitora.. jak to naprawić/ustawić
Mam ustawiony wygaszacz ekranu na 15 minut wylaczenie monitora na 20..
Kiedy wlacze film w smplayer pomino ustawionej opcji w smplayerze aby wygaszacz sie nie wlaczał wlacza sie no i musze ruszyć mycha, kiedys mialem normalnie skonczyl sie film potem 15 minut wygaszacz i 5 min wylaczenie monitora.. jak to naprawić/ustawić
http://tofx.pl
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: wygaszacz ekranu vs smplayer
Umnie jest to samo z nową wersją smplayera. W starej było wszystko ok.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
To chyba nie jest do końca wina smplayer, a mplayera. Po aktualizacji obu problem zaczął się pojawiać, jako że ochoty na walkę z wygaszaczem nie miałem, odinstalowałem najnowszą wersję smplayera i zainstalowałem tą z domyślnego repo, na którym problem się nie pojawiał. Ale wygaszacz jak się włączał, tak się włączał, usunięcie plików konfiguracyjnych też nie pomogło. Dopiero wyrzucenie nowej wersji mplayera i zainstalowanie starej z repo, rozwiązało problem. Więc jak ktoś chce, może spróbować zainstalować nowego smplyera na starym mplayerze, może problemu nie będzie, mi zaczął sypać błędami i zwątpiłem 

- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ja instalowałem z repo włąsnie i mam najnowsza wersje ale spróbuje..
wogule w nowym smplayerze kilka rzeczy mnie juz wkurza..;//
wogule w nowym smplayerze kilka rzeczy mnie juz wkurza..;//
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Miałem to samo. Przez przypadek zlikwidowałem ten problem przy okazji rekonfiguracji sterownika ekranu.
Dałem:
DISPLAYCONFIG-GTK
później:
SUDO NVIDIA-XCONFIG
może to przypadek, ale warto sprawdzić
EDIT:
niestety po aktualizacji SMPlayera i Mplayera problem powrócił - w innych odtwarzaczach (nie związanych z Mplayerem) jest ok - ekran się nie wygasza, w MPlayer i SMPlayer niestety tak.
Co jest nie tak jak powinno?
Dałem:
DISPLAYCONFIG-GTK
później:
SUDO NVIDIA-XCONFIG
może to przypadek, ale warto sprawdzić
EDIT:
niestety po aktualizacji SMPlayera i Mplayera problem powrócił - w innych odtwarzaczach (nie związanych z Mplayerem) jest ok - ekran się nie wygasza, w MPlayer i SMPlayer niestety tak.
Co jest nie tak jak powinno?
- tofik1778983
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
NO własnie u mnie to samo.. zawsze kładlem sie spac wrzucałem jakis film jak sie film skonczył to sie właczał wygaszacz i za kilka minut wyłaczał monitor... komp i tak chodzi 24/h, a teraz lipa..
- claude
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Hej. Trzeba wklepać (lub wkleić
) heartbeat-cmd="gnome-screensaver-command -p" do pliku mplayer/.config i wszystko powinno być ok. Mam nowego mplayera i smplayera i też miałem ten problem po tej operacji wszystko działa bez zarzutu. Pozdrawiam

- czaroli
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
Kod: Zaznacz cały
gnome-screensaver-command --help
Użycie:
gnome-screensaver-command [OPCJA...]
Opcje pomocy:
-h, --help Wyświetla opcje pomocy
Opcje programu:
--exit Wyłącza wygaszacz ekranu
-q, --query Wypisuje stan wygaszacza ekranu
-t, --time Wypisuje czas aktywności wygaszacza ekranu
-l, --lock Powoduje natychmiastowe zablokowanie ekranu w uruchomionym wygaszaczu
-c, --cycle Jeżeli wygaszacz ekranu jest aktywny, przełącza do następnego motywu graficznego
-a, --activate Aktywuje wygaszacz ekranu
-d, --deactivate Jeżeli wygaszacz jest aktywny, przełącza w stan nieaktywny
-p, --poke Generuje zdarzenie symulujące aktywność użytkownika
-i, --inhibit Wstrzymuje aktywację wygaszacza ekranu. Polecenia są blokowane gdy wstrzymanie jest włączone.
-n, --application-name Program, który wstrzymuje aktywację wygaszacza ekranu
-r, --reason Powód wstrzymania wygaszacza ekranu
-V, --version Wypisuje wersję tego programu
CzAroli
(jeśli problem jest rozwiązany - wy-edytuj temat i dodaj na początku [SOLVED] )
(jeśli problem jest rozwiązany - wy-edytuj temat i dodaj na początku [SOLVED] )
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
wpisalem heartbeat-cmd="gnome-screensaver-command -p" w configu mplayera ale wygaszacz dalej sie wlacza. po wylaczeniu mplayera w pliku konfiguracyjnym zostaly cofniete zmainy, dlaczego? dodam jeszcze ze doinstalowalem xscreensaver i usunalem gnome-screensaver i problem z wygaszaczem nie zniknal. opcja stopxsreensaver="yes" jest wstawiona.
A wlasnie jak powinno byc stop-xsreensaver czy stopxscreensaver?? po edycji tego dalej cofaja sie zmiany w config.
A wlasnie jak powinno byc stop-xsreensaver czy stopxscreensaver?? po edycji tego dalej cofaja sie zmiany w config.
SMplayer jest aplikacją zbudowaną w oparciu o QT czyli stworzoną z myślą o KDE.tofik1778983 pisze: Kiedy wlacze film w smplayer pomino ustawionej opcji w smplayerze aby wygaszacz sie nie wlaczał wlacza sie no i musze ruszyć mycha
Może to powodować, że SMplayer nie uwzględnia ustawień wprowadzonych w środowisku GNOME.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
jeszcze jedno pytanie.
mplayer, gnome-screensaver czy dystrybucja - co jest odpowiedzialne za te problemy z wygaszaczem? na 9.04 nie mialem problemow z wygaszaczem
EDIT:
Sam sobie po czesci odpowiedzialem:) Ogolnie nie bylem przekonany do 9.10, mialem jeszcze pare akcji z ta dystrybucja. A poniewaz nie bylo zbyt wiele takich "rewelacyjnych" zmian, postanowilem wrocic do 9.04. I juz problemow z wygaszaczem nie mam. Mplayer instalowany z repo.
mplayer, gnome-screensaver czy dystrybucja - co jest odpowiedzialne za te problemy z wygaszaczem? na 9.04 nie mialem problemow z wygaszaczem
EDIT:
Sam sobie po czesci odpowiedzialem:) Ogolnie nie bylem przekonany do 9.10, mialem jeszcze pare akcji z ta dystrybucja. A poniewaz nie bylo zbyt wiele takich "rewelacyjnych" zmian, postanowilem wrocic do 9.04. I juz problemow z wygaszaczem nie mam. Mplayer instalowany z repo.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Mam dokładnie tak samo (tylko, że korzystam z gmplayera). Problem pojawił się po aktualizacja systemu z 9.04 na 9.10. Radzę sobie z tym w ten sposób, że przed obejrzeniem filmu wyłączam wygaszacz ekranu (System->Preferencje->Wygaszacz Ekranu).
Swoją drogą da się napisać jakiś skrypt, który w momencie włączenia mplayera wyłączy systemowy wygaszacz ekranu, a po wyłączeniu mplayera przywróci wygaszacz?
Swoją drogą da się napisać jakiś skrypt, który w momencie włączenia mplayera wyłączy systemowy wygaszacz ekranu, a po wyłączeniu mplayera przywróci wygaszacz?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- ignacy
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.10
Również mam ten problem i "stare" rozwiązania nie działają
Muszę pogooglować, bo to mocno irytujące, a filmów oglądam sporo.

Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350