Kiedyś na Win XP podkręcałem mojego Semprona 2800+ i na płycie GA-K8NE do 2.0 GHz i wszystko dobrze chodziło i zero BSODów, po zainstalowaniu linuxa już było tylko gorzej...
Mnożnik mam x8, a normalny zegar 200mhz.
W XP kręciłem do 250 mhz (2.0 GHz) i kompletnie nic się nie działo.
W ubuntu 8.04 kręcę do 207 mhz (ok. 1.67 GHz) i jeśli podwyższę o 1 mhz w zegarze to już po GRUBie linux się nie uruchamia.
Trochę to dziwne że tylko tyle mogę wykręcić i od 1 mhz zależy o tym czy się uruchomi czy może nie.
Temp. kompa raczej są w porządku (30 st.C), chłodzenie też (3000-3100 RPM).
Czy da się jeszcze podwyższyć taktowanie czy to już maksymalna granica?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Małe możliwości OC.
- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Małe możliwości OC.
Z podkręcaniem różnie bywa. Np. jak podkręcam mój procesor Pentium Dual Core to czasami mam tak, że jak dam o 5 MHz więcej to płyta główna wraca do fabrycznych ustawień, a jak dam o 10 MHz więcej to wtedy wszystko chodzi tak jak trzeba...
Na to pytanie tylko ty możesz odpowiedzieć, ponieważ każdy zestaw inaczej kręci się, to wszystko też zależy od sztuki i podzespołów w komputerze (np. ramy też mogą przeszkodzić podczas kręcenia procesora).Czy da się jeszcze podwyższyć taktowanie czy to już maksymalna granica?
Inny OS = Fedora
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
ram 512 MB Goodram, CL 2.5, DDR400
ale no nie wiem czy problem stoi w sprzęcie bo tak się działo po instalacji linuxa
myślałem też czy podkręcać jakimś programem tak jak Easy Tune 5 z win XP
ale no nie wiem czy problem stoi w sprzęcie bo tak się działo po instalacji linuxa
myślałem też czy podkręcać jakimś programem tak jak Easy Tune 5 z win XP
- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wina może leżeć również po stronie niskiego napięcia dla pamięci lub procesora. Często jest tak, że jak dasz za słabe napięcie dla procesora system nie wystartuje... Nic tutaj nie będę mówił, ponieważ OC to duża odpowiedzialność i nie chcę nic psuć.
Inny OS = Fedora
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
A wg mnie problem leży w taktowaniu pamięci. u Ciebie te pamieci taktują pewnie 200MHz. Podkręcania całej magistrali powoduje również podkręcenie częstotliwości taktowania DDR-ów. Wyłącz w biosie integrację częstotliwości pamięci z częstotliwością magistrali FSB i dopiero kręć ( ;
Chakra Linux user.