Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?

Nie samą pracą człowiek żyje ;)
JPC

Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?

Post autor: JPC »

od roku używam ubuntu i od roku walcze z minimalizacją pełnoekranowych gier. nie działa minimalizacja gier które włączam przez wine i gier natywnych linuksowych. szukam po googlach i widze że dużo ludzi ma z tym problem, u niektórych niektóre skróty działają, a mi żadne..

alt+tab, alt+f9, ctrl+alt+d, f11, alt+enter nic z tego nie działa. działa tylko ctrl+alt+backspace, ale to mnie oczywiście nie urządza..

mam karte ati hd2600 i sterowniki domyślne z ubuntu 8.10 (fglrx). po roku w końcu postanowiłem o tym napisać, może ktoś mnie oświeci o co sie z tym rozchodzi.. bo ja już nie daje rady szukać, żygam szukaniem:wall:. pozdro
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?

Post autor: Wilczur »

Linux ma przecież dużo lepszą funkcję niż minimalizacja, tym bardziej że alt+tab dla wielu gier to zło konieczne, pod windą zresztą też niektóre gry tego nie lubią. No ale wracając do tematu to ja na Linuksie używam po prostu ctrl+alt+strzałka w prawo i przełączam się na drugi obszar roboczy.
JPC

zapomniałem dopisać ten skrót do tych nie działających mi.. tak normalnie działa, a w pełnoekranowej grze przy tej kombinacji po prostu wciska się klawisz w prawo (jak gram w supertux to po prostu idę w prawo)

linux faktycznie nie nadaje się do gier:cry:
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Wilczur »

Hmm mi ten skrót działa, przynajmniej w grach uruchamianych przez Wine, bo w takie głównie gram. I właśnie to według mnie działa dużo lepiej niż alt+tab na windzie, bo to dużo lepszy sposób na przełączanie między aplikacjami.
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

Większość gier przez alt+enter powinieneś też móc załatwić.
JPC

no alt+enter działa np w xmoto i pingus, ale w hedgewars czy neverball już nie chce..:|
ScootR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: ScootR »

jest taki program ET Switch do minimalizowanie Enemy Territory ale chyba minimalizuje też inne gry
http://www.prime-squadron.com/modules.p ... =minimizer - poradnik co i jak zainstalować
http://hem.bredband.net/b400150/ - tu masz link z jakimi grami działa ten program i stąd możesz ściągnąć etswitcha
Awatar użytkownika
Marvell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: Marvell »

ja robię tak: gram sobie w cs'a, kiedy chcę zminimalizowac go, wciskam ctrl+alt+del, w tle otwiera mi się okienko 'wyloguj z sesji',potem alt+tab i juz:>

compiz musi byc wyłączony.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
JPC

zainstalowałem unreal tournament przez wine i te całe kombinowanie z tymi wszystkimi skrótami zazwyczaj kończy sie tym że ani gra, ani pulpit nie jest aktywny (więc co jest?..) i pozostaje mi tylko ctrl+at+backspace. wkurza mnie to już. w wolnej chwili sprawdzę et switch
ScootR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mnie tak samo i pamiętaj żeby sprawdzić czy masz te pakiety:
build-essential (w szczególności to)
xserver-xorg-dev
libxxf86vm-dev
libxpm-dev
libxmu-dev
Awatar użytkownika
Marvell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: Marvell »

sposób, który podałem na pewno działa.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
JPC

Marvell pisze:sposób, który podałem na pewno działa.
pewnie działa w cs, ale nie działa w hedgewars.

ScootR: zainstalowałem co mi brakowało, zrobiłem restart kompa, ale nic to nie dało:cry:
ScootR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

1.najpierw uruchom terminal w folderze w którym jest etswitch
2.zainstaluj tamte pakiety (ale zainstalowałeś to nie musisz)
3.później ./configure --prefix=/usr
4.wpisz make
5.wpisz sudo make install
program był kompilowany na ubuntu 6.06 ale na 8.04 chyba udało mi się przed chwilą zainstalować
szyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: szyk »

Ja uruchamiam w trybie okienkowym (w używanej rozdzielczości) takie gry, które się nie chcą minimalizować , i maksymalizuję je do trybu pełnoekranowego przy pomocy programu devilspie, ( http://burtonini.com/blog/computers/devilspie , http://live.gnome.org/DevilsPie , http://foosel.org/linux/devilspie ), który dodałem do autostartu - jest w repozytoriach. Potem można je minimalizować bez problemu, przy niektórych po uruchomieniu trzeba je raz zminimalizować, żeby myszka zaczęła działać. A do minimalizowania używam prawego klawisza "windows", który podpiąłem pod "Ukrycie wszystkich okien i przekazanie skupienia od biurka" w "Skrótach klawiaturowych".
A jeśli chodzi o devilspie, to trzeba stworzyć sobie w ~/.devilspie plik, np. "nazwa_gry.ds", i wstawić tam odpowiedni kod, np.:

Kod: Zaznacz cały

(if
(is (application_name) "nazwa_aplikacji")    
 (fullscreen))
Kod "(debug)" pozwala zobaczyć nazwę aplikacji, gdy się odpali "devilspie" w konsoli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry”