Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?
Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?
od roku używam ubuntu i od roku walcze z minimalizacją pełnoekranowych gier. nie działa minimalizacja gier które włączam przez wine i gier natywnych linuksowych. szukam po googlach i widze że dużo ludzi ma z tym problem, u niektórych niektóre skróty działają, a mi żadne..
alt+tab, alt+f9, ctrl+alt+d, f11, alt+enter nic z tego nie działa. działa tylko ctrl+alt+backspace, ale to mnie oczywiście nie urządza..
mam karte ati hd2600 i sterowniki domyślne z ubuntu 8.10 (fglrx). po roku w końcu postanowiłem o tym napisać, może ktoś mnie oświeci o co sie z tym rozchodzi.. bo ja już nie daje rady szukać, żygam szukaniem:wall:. pozdro
alt+tab, alt+f9, ctrl+alt+d, f11, alt+enter nic z tego nie działa. działa tylko ctrl+alt+backspace, ale to mnie oczywiście nie urządza..
mam karte ati hd2600 i sterowniki domyślne z ubuntu 8.10 (fglrx). po roku w końcu postanowiłem o tym napisać, może ktoś mnie oświeci o co sie z tym rozchodzi.. bo ja już nie daje rady szukać, żygam szukaniem:wall:. pozdro
Odp: Jak sie w końcu minimalizuje gry w ubuntu?
Linux ma przecież dużo lepszą funkcję niż minimalizacja, tym bardziej że alt+tab dla wielu gier to zło konieczne, pod windą zresztą też niektóre gry tego nie lubią. No ale wracając do tematu to ja na Linuksie używam po prostu ctrl+alt+strzałka w prawo i przełączam się na drugi obszar roboczy.
zapomniałem dopisać ten skrót do tych nie działających mi.. tak normalnie działa, a w pełnoekranowej grze przy tej kombinacji po prostu wciska się klawisz w prawo (jak gram w supertux to po prostu idę w prawo)
linux faktycznie nie nadaje się do gier
linux faktycznie nie nadaje się do gier
Hmm mi ten skrót działa, przynajmniej w grach uruchamianych przez Wine, bo w takie głównie gram. I właśnie to według mnie działa dużo lepiej niż alt+tab na windzie, bo to dużo lepszy sposób na przełączanie między aplikacjami.
- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Większość gier przez alt+enter powinieneś też móc załatwić.
no alt+enter działa np w xmoto i pingus, ale w hedgewars czy neverball już nie chce..

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
jest taki program ET Switch do minimalizowanie Enemy Territory ale chyba minimalizuje też inne gry
http://www.prime-squadron.com/modules.p ... =minimizer - poradnik co i jak zainstalować
http://hem.bredband.net/b400150/ - tu masz link z jakimi grami działa ten program i stąd możesz ściągnąć etswitcha
http://www.prime-squadron.com/modules.p ... =minimizer - poradnik co i jak zainstalować
http://hem.bredband.net/b400150/ - tu masz link z jakimi grami działa ten program i stąd możesz ściągnąć etswitcha
- Marvell
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
ja robię tak: gram sobie w cs'a, kiedy chcę zminimalizowac go, wciskam ctrl+alt+del, w tle otwiera mi się okienko 'wyloguj z sesji',potem alt+tab i juz:>
compiz musi byc wyłączony.
compiz musi byc wyłączony.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
[ Gentoo ]
Linux user #479548
zainstalowałem unreal tournament przez wine i te całe kombinowanie z tymi wszystkimi skrótami zazwyczaj kończy sie tym że ani gra, ani pulpit nie jest aktywny (więc co jest?..) i pozostaje mi tylko ctrl+at+backspace. wkurza mnie to już. w wolnej chwili sprawdzę et switch
-
- Piegowaty Guziec
mnie tak samo i pamiętaj żeby sprawdzić czy masz te pakiety:
build-essential (w szczególności to)
xserver-xorg-dev
libxxf86vm-dev
libxpm-dev
libxmu-dev
build-essential (w szczególności to)
xserver-xorg-dev
libxxf86vm-dev
libxpm-dev
libxmu-dev
- Marvell
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
sposób, który podałem na pewno działa.
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
[ Gentoo ]
Linux user #479548
pewnie działa w cs, ale nie działa w hedgewars.Marvell pisze:sposób, który podałem na pewno działa.
ScootR: zainstalowałem co mi brakowało, zrobiłem restart kompa, ale nic to nie dało
-
- Piegowaty Guziec
1.najpierw uruchom terminal w folderze w którym jest etswitch
2.zainstaluj tamte pakiety (ale zainstalowałeś to nie musisz)
3.później ./configure --prefix=/usr
4.wpisz make
5.wpisz sudo make install
program był kompilowany na ubuntu 6.06 ale na 8.04 chyba udało mi się przed chwilą zainstalować
2.zainstaluj tamte pakiety (ale zainstalowałeś to nie musisz)
3.później ./configure --prefix=/usr
4.wpisz make
5.wpisz sudo make install
program był kompilowany na ubuntu 6.06 ale na 8.04 chyba udało mi się przed chwilą zainstalować
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Ja uruchamiam w trybie okienkowym (w używanej rozdzielczości) takie gry, które się nie chcą minimalizować , i maksymalizuję je do trybu pełnoekranowego przy pomocy programu devilspie, ( http://burtonini.com/blog/computers/devilspie , http://live.gnome.org/DevilsPie , http://foosel.org/linux/devilspie ), który dodałem do autostartu - jest w repozytoriach. Potem można je minimalizować bez problemu, przy niektórych po uruchomieniu trzeba je raz zminimalizować, żeby myszka zaczęła działać. A do minimalizowania używam prawego klawisza "windows", który podpiąłem pod "Ukrycie wszystkich okien i przekazanie skupienia od biurka" w "Skrótach klawiaturowych".
A jeśli chodzi o devilspie, to trzeba stworzyć sobie w ~/.devilspie plik, np. "nazwa_gry.ds", i wstawić tam odpowiedni kod, np.:
Kod "(debug)" pozwala zobaczyć nazwę aplikacji, gdy się odpali "devilspie" w konsoli.
A jeśli chodzi o devilspie, to trzeba stworzyć sobie w ~/.devilspie plik, np. "nazwa_gry.ds", i wstawić tam odpowiedni kod, np.:
Kod: Zaznacz cały
(if
(is (application_name) "nazwa_aplikacji")
(fullscreen))