Nie moge wlaczyc biosa
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Nie moge wlaczyc biosa
otoz pewnego razu wszedlem w bios i nie chcacy zmienilem bootowanie na dysk twardy. no i nawet jak wloze plytke z linux'em czy tez windows'em to i tak nie odpala. Caly problem polega na tym ze teraz nie moge teraz wejsc w menu bios'a na ekranie jest napisane zeby wcisnac "f2" to wciskam ale nic sie nie dzieje probowalem takze del i shift-f10 i nic. Pomozcie bo niemam jak zainstalowac zadnego systetmu
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Nie moge wlaczyc biosa
zrestartuj ustawienia biosu - wyciągnij baterię z płyty głównej.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
klawiatura na usb czy ps?
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
nie zresetuje ustawien biosa wyciagajac bateryjke poniewaz mam laptopa
klawiatura i na usb i tak w laptopie
klawiatura i na usb i tak w laptopie
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Zaraz po włączeniu laptopa, zanim jeszcze zobaczysz komunikat, naciskaj wielokrotnie i jak najszybciej przycisk o który prosi - to musi zadziałać, bo innego sposobu na dostanie się do BIOS-u po prostu nie ma (bez ingerencji w sprzęt). Kolejność bootowania nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście używaj klawiatury laptopa, a nie na USB.
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
Kod: Zaznacz cały
Zaraz po włączeniu laptopa, zanim jeszcze zobaczysz
komunikat, naciskaj wielokrotnie i jak najszybciej
przycisk o który prosi - to musi zadziałać,
bo innego sposobu na dostanie się do BIOS-u
po prostu nie ma (bez ingerencji w sprzęt).
Kolejność bootowania nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście używaj klawiatury laptopa, a nie na USB.
Tak jak pisał mario_7 , tylko wciskaj F12 ( lub czasami F 11 , F9 ) , może masz mini bootloader .Nie można wejść do biosu tego to ja jeszcze nie widziałem , co to jest za laptop gdzie masz instrukcje , na pewno złą kombinacie naciskasz .
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
laptop to aristo smart 400s a instrukcji niestety nieposiadam
Instrukcje aristo smart 400s, ale klawisz którym włazi się do biosu to F2 , wynika z tego że używasz właściwego , jak zobaczysz na ekranie ekran bootowania to naciskaj ten klawisz jak byś strzelał do wrogów .Chyba że klawisz jest uszkodzony i nie działa .
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
ja wlasnie tak robie i nic niedaje a klawisz jest na 100% sprawny
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
To raczej nie jest możliwe...
Dla pewności wyłącz laptopa, wyjmij baterię, odczekaj moment, podłącz z powrotem i spróbuj jeszcze raz.
Dla pewności wyłącz laptopa, wyjmij baterię, odczekaj moment, podłącz z powrotem i spróbuj jeszcze raz.
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
ok udalo mi sie uporac z tym sam nawet niewiem jak poprostu walilem wszystko "na pałe" i wlaczyl sie bios.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Witajcie, potrzebuję pomocy!!
Zainstalowałem dziś UBUNTU 8.10 PL i po instalacji nie mogę się dostać do BIOS'u.
Mam podłączona klawiaturę (nie USB) na której zgodnie z instrukcją na ekranie wduszam F2 (próbowałem już metody "wciaskać co sekundę, albo i szybciej") i nic. Pokazuje mi się ekranik z wyborem systemu (GRUB?) bo mam na innej partycji WIN XP.
Próbowałem nawet zaktualizować BIOS'a (płyta główna ASRock K7VT4A+) wgrałem na dyskietkę nowego, lecz mimo iż dyskietka jest w kieszeni odpala się to co do tej pory, czyli ekran wyboru systemu.
Na początku myślałem, że to przez klawiaturę USB ponieważ nie reagowała w menu wyboru systemu. Gdy podpiołem "zwykłą" mogę wybrać system (reaguje na kursory) ale nadal nie mogę wejść do BIOS.
Próbowałem też wyciągnąć baterię z płyty głównej ale to też nie pomaga.
Proszę o odpowiedz dla laików, bo to dopiero moje początki z UNIX.
Zainstalowałem dziś UBUNTU 8.10 PL i po instalacji nie mogę się dostać do BIOS'u.
Mam podłączona klawiaturę (nie USB) na której zgodnie z instrukcją na ekranie wduszam F2 (próbowałem już metody "wciaskać co sekundę, albo i szybciej") i nic. Pokazuje mi się ekranik z wyborem systemu (GRUB?) bo mam na innej partycji WIN XP.
Próbowałem nawet zaktualizować BIOS'a (płyta główna ASRock K7VT4A+) wgrałem na dyskietkę nowego, lecz mimo iż dyskietka jest w kieszeni odpala się to co do tej pory, czyli ekran wyboru systemu.
Na początku myślałem, że to przez klawiaturę USB ponieważ nie reagowała w menu wyboru systemu. Gdy podpiołem "zwykłą" mogę wybrać system (reaguje na kursory) ale nadal nie mogę wejść do BIOS.
Próbowałem też wyciągnąć baterię z płyty głównej ale to też nie pomaga.
Proszę o odpowiedz dla laików, bo to dopiero moje początki z UNIX.
dixon to na pewno nie jest wina systemu operacyjnego , metoda zawsze jest ta sama w odpowiednim momencie nacisnąć odpowiedni klawisz . Czy masz screen przykrywający rozruch jak tak to naciśnij Tab ( czasami inny ), to powinno odsłonić informacje o bootowaniu i spróbuj jeszcze raz nacisnąć F2 , ale tylko raz w momencie jak zobaczysz rozruch biosu .Tu nic nie wymyślimy , albo w zły klawisz , albo moment .