Audacity | i późniejszy brak dźwięku

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
panza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Audacity | i późniejszy brak dźwięku

Post autor: panza »

Witam, zaintsalowałem Audacity, nagrałem sobie coś... następnie (jeszcze nie zamykając programu chciałem czegoś posłuchać... bodajże na youtube i nie było dźwięku. Sprawdziłem odtwarzanie na Audacity - poprawnie. Wywnioskowałem że ten program może coś blokuje i zamknąłem aplikacje, po czym sprawdzilem pierwszą lepszą mp3 totemem - dalej nic. Reboot i wszystko ok.

Pytanie, jak sie łatwo domyślić, co mogło spowodować i jak rozwiązać ten problem?

Dzięki, Michał
Python, C++, Delphi
gryzzly92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: Audacity | i późniejszy brak dźwięku

Post autor: gryzzly92 »

Mam to samo... Prawdopodobnie trzeba się będzie dłużej pobawić z miksowaniem dźwięku.

Problem wystąpi taki sam jeżeli np. włączysz Totema a potem spróbujesz Amaroka lub Audacity itp...
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Jakiego używacie serwera dźwięku? Na alsie nie ma problemów.
Zapraszam do słuchania audycji Astrolog na antenie Radia Aktywnego w środy od 20 do 21. Link do forum w moim profilu: www.forum.radioastrolog.pl
gryzzly92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Także Alsy... Zauważyłem zniknięcie problemu na linii Totem/Amarok. Mogę mieć (nawet) oba włączone na raz i dźwięk idzie (czyli tak jak powinno być normalnie)... Nawet nie wiem kiedy to nastąpiło, wcześniej się bawiłem z serwerem dźwięku, ponieważ wystarczyło włączyć cokolwiek na Amaroku, a następnie próba włączenia jakiegokolwiek innego programu używającego alsy kończyła się niepowodzeniem np. GTick lub odtwarzacz last.fm...

Teraz z kolei mogę włączyć last.fm bądź gtick-a (ustawienie urządzenia: /dev/dsp) ale nie z jednocześnie włączonym totemem/amarokiem na odtwarzaniu, bo wywala tylko błąd - urządzenie zajęte lub coś w tę deseń.

Teraz z kolei nie odtwarza mi dźwięku Audacity :D

Pozdrawiam.
@abd3mz: czy pozostawiałeś wszystko tak jak miałeś przy instalacji pierwotnie? Nie konfigurowałeś niczego dodatkowo później? Czy masz miksowanie sprzętowe? (chcę porównać co może być z moją stacją/instalacją nie tak...)
Awatar użytkownika
spamkiller
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: spamkiller »

Audacity jest trochę do tyłu względem nowych 'jajek' i serwerów dźwięku. Spróbuj w konsoli coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

pasuspender -- audacity
To na 100% wstrzyma Pulse Audio i pozwoli na odtworzenie dźwięku w Audacity.
"Dopóki nie odkryłem internetu, nie wiedziałem, że jest tylu idiotów" - S. Lem
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

gryzzly92 pisze:Zauważyłem zniknięcie problemu na linii Totem/Amarok.
To pewnie dlatego, że totem korzysta z domyślnego serwera dźwięku, a Amarok z xine.
gryzzly92 pisze:@abd3mz: czy pozostawiałeś wszystko tak jak miałeś przy instalacji pierwotnie? Nie konfigurowałeś niczego dodatkowo później? Czy masz miksowanie sprzętowe? (chcę porównać co może być z moją stacją/instalacją nie tak...)
Zdecydowanie nie mam podstawowej konfiguracji. Przede wszystkim usunąłem pulseaudio, a w to miejsce zainstalowałem ESD [co może być pewnym problem jak pulseaudio się rozwinie. a może już się rozwinęło?]. Doinstalowałem też sobie wsparcie dla JACKa i trochę programów z Ubuntu Studio, ale nie przypuszczam żeby one coś zmieniły w konfiguracji.
gryzzly92 pisze:Teraz z kolei nie odtwarza mi dźwięku Audacity :D
A naprawdę potrzebujesz, żeby wszystkie programy korzystały z dźwięku z tym samym momencie?
Ja jak nadaję audycję w idjc to mam włączonego JACKa, więc nie mam dźwięku w przeglądarce i Amaroku, ale nie jest mi on w ciągu tych dwóch godzin potrzebny.
Zapraszam do słuchania audycji Astrolog na antenie Radia Aktywnego w środy od 20 do 21. Link do forum w moim profilu: www.forum.radioastrolog.pl
gryzzly92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ostatnio próbowałem coś zmieniać w set-ach Audacity, ale wróciłem do pierwotnych. Niedawno też próbowałem doinstalować Jacka, ale nic nie konfigurowałem...
spamkiller pisze:To na 100% wstrzyma Pulse Audio i pozwoli na odtworzenie dźwięku w Audacity.
Pulse Audio może i wstrzymane, ale tak uruchomione nadal nie pozwala odtwarzać dźwięku i w konsoli daje taki log:
Connection failure: Connection refused
jackd 0.109.2
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details

JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 16bit little-endian
ALSA: use 2 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit little-endian
ALSA: use 2 periods for playback
Expression 'tempDevHandle = open( deviceInfo->name, flags )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 690
... <- powtórzona linijka powyższa kilkadziesiąt razy
Expression 'tempDevHandle = open( deviceInfo->name, flags )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 690
Expression '*odev = open( odevName, flags )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 821
Expression 'OpenDevices( idevName, odevName, &idev, &odev )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 864
Expression 'PaOssStream_Initialize( stream, inputParameters, outputParameters, streamCallback, userData, streamFlags, ossHostApi )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 1230
... <- j.wyżej
Expression '*odev = open( odevName, flags )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 821
Expression 'OpenDevices( idevName, odevName, &idev, &odev )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 864
Expression 'PaOssStream_Initialize( stream, inputParameters, outputParameters, streamCallback, userData, streamFlags, ossHostApi )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 1230
abd3mz pisze:To pewnie dlatego, że totem korzysta z domyślnego serwera dźwięku, a Amarok z xine.
Zdecydowanie nie mam podstawowej konfiguracji. Przede wszystkim usunąłem pulseaudio, a w to miejsce zainstalowałem ESD [co może być pewnym problem jak pulseaudio się rozwinie. a może już się rozwinęło?]. Doinstalowałem też sobie wsparcie dla JACKa i trochę programów z Ubuntu Studio, ale nie przypuszczam żeby one coś zmieniły w konfiguracji.
Hmmm... więc polecasz Esound-a?
A naprawdę potrzebujesz, żeby wszystkie programy korzystały z dźwięku z tym samym momencie?
Ja jak nadaję audycję w idjc to mam włączonego JACKa, więc nie mam dźwięku w przeglądarce i Amaroku, ale nie jest mi on w ciągu tych dwóch godzin potrzebny.
Tak, czasem nie jest. Ale np. Gtick + Amarok i ciągłe wyłączanie Amaroka, bądź Mozilli może wkurzać. Akurat Am+FF się już uspokoił. Ale Gtick jak nie działał z Amarokiem tak nie działa, podobnie do Audacity.

Widocznie - tak jak mówicie - spowodowane jest to przestarzałością powyższych kodów...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”