QCAD-powolne wyświetlanie obrazów rastrowych
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
QCAD-powolne wyświetlanie obrazów rastrowych
Witam!
Wczytałem w Qcad-dzie jako tło obraz rastrowy. Mam kłopot bo obraz rastrowy powoduje że każda operacja trwa bardzo długo. Zmniejszenie rozmiaru obrazu pomaga tylko częściowo. Tzn widać poprawę ale niewielką ale za to jakość obrazu jest już poniżej jakości. Co ciekawe na bardzo podobym sprzęcie (nawet ten sam chpiset) ten sam rysunek chodzi bardzo ładnie na wersji testowej Qcad-a pod Windowsem. Karta grafiki zintegrowana z płytą główną Geforce6150.
Jak myślicie co to moze być? Jak na mój gust to pewnie pod linuksem jest coś spartaczone ze sterownikami grafiki. Mam okazję wymienić płytę główną na inną i zastanawiam się na ile kupno osobnej karty grafiki mogłoby pomóc. A może spróbować np z Ati?
Komputer nie służy do grania i w zasadzie tylko wspomniane powyżej problemy wymagają podjecia jakiś działań w celu ulepszenia komputera.
Pozdrawiam
Cuthbert
Wczytałem w Qcad-dzie jako tło obraz rastrowy. Mam kłopot bo obraz rastrowy powoduje że każda operacja trwa bardzo długo. Zmniejszenie rozmiaru obrazu pomaga tylko częściowo. Tzn widać poprawę ale niewielką ale za to jakość obrazu jest już poniżej jakości. Co ciekawe na bardzo podobym sprzęcie (nawet ten sam chpiset) ten sam rysunek chodzi bardzo ładnie na wersji testowej Qcad-a pod Windowsem. Karta grafiki zintegrowana z płytą główną Geforce6150.
Jak myślicie co to moze być? Jak na mój gust to pewnie pod linuksem jest coś spartaczone ze sterownikami grafiki. Mam okazję wymienić płytę główną na inną i zastanawiam się na ile kupno osobnej karty grafiki mogłoby pomóc. A może spróbować np z Ati?
Komputer nie służy do grania i w zasadzie tylko wspomniane powyżej problemy wymagają podjecia jakiś działań w celu ulepszenia komputera.
Pozdrawiam
Cuthbert
Odp: QCAD-powolne wyświetlanie obrazów rastrowych
Jakąś bitmape tak , a czy akceleracja sprzetowa jest ;Cuthbert75 ; Wczytałem w Qcad-dzie jako tło obraz rastrowy.
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep direct
-
- Sędziwy Jeż
direct rendering: Yes
Ja mam kartę grafiki Geforce 7600 i nie ma takiego problemu , możliwe że jest to wina sterownika , ale muszę zapytać czy masz włączone efekty pulpitu ( compiz ) i jakich sterowników używasz ;
glxinfo | grep version
-
- Sędziwy Jeż
Compiz wyłączony
server glx version string: 1.4
client glx version string: 1.4
GLX version: 1.3
OpenGL version string: 2.1.0 NVIDIA 96.43.05
A mógłbyś wczytać jakiś scan o wielkości ok 1,5MB i spróbować coś po nim porysować? U mnie zmniejszenie rozmiaru pliku (strata jakości) do ok 150kB dawało tylko połowiczne rezultaty - tzn działało tylko trochę lepiej.
W międzyczasie przeprowadziłem małe śledztwo i ściągnąłem nową wersję demo. Co dziwne chodzi ona o niebo lepiej a może nawet akceptowalnie dobrze. Na jednym z forów wyczytałem ze w Qcadzie coś majstrowali przy buforowaniu wyświetlania - cokolwiek to jest - więc może to to. Niemniej byłbym bardzo wdzięczny jakbym się dowiedział czy zastosowanie karty graficznej (nie zintegrowanej) pomoże na tę przypadłość.
Jeszcze jedno pytanie czy możliwe że film z Youtube w niskiej rodzielczości na pełnym ekranie bedzie mi obicążał procka AMD Athlon 64 3800+ w 100% i przycinał film? Dzieje się tak tylko w mozilli. Tan sam film zapisany na dysku i otwarty gmplayerem już się nie zacina.
A mógłbyś wczytać jakiś scan o wielkości ok 1,5MB i spróbować coś po nim porysować? U mnie zmniejszenie rozmiaru pliku (strata jakości) do ok 150kB dawało tylko połowiczne rezultaty - tzn działało tylko trochę lepiej.
W międzyczasie przeprowadziłem małe śledztwo i ściągnąłem nową wersję demo. Co dziwne chodzi ona o niebo lepiej a może nawet akceptowalnie dobrze. Na jednym z forów wyczytałem ze w Qcadzie coś majstrowali przy buforowaniu wyświetlania - cokolwiek to jest - więc może to to. Niemniej byłbym bardzo wdzięczny jakbym się dowiedział czy zastosowanie karty graficznej (nie zintegrowanej) pomoże na tę przypadłość.
Jeszcze jedno pytanie czy możliwe że film z Youtube w niskiej rodzielczości na pełnym ekranie bedzie mi obicążał procka AMD Athlon 64 3800+ w 100% i przycinał film? Dzieje się tak tylko w mozilli. Tan sam film zapisany na dysku i otwarty gmplayerem już się nie zacina.
Jak sprawdzałem wcześniej to użyłem do tego zeskanowanego obrazka o wielkości 1.7 MB zapisanego jako jpeg i komfort pracy był wyśmienity , nie odczuwałem różnicy z obrazkiem czy bez niego .Cuthbert75 ; A mógłbyś wczytać jakiś scan o wielkości ok 1,5MB i spróbować coś po nim porysować?
Jakiej wersji systemu używasz 32-bitowego , czy 64-bitowego .Obciążenie procesora zawsze jest wysoki przy odtwarzaniu , ale nie powinno być przycinania filmu .Jeszcze jedno pytanie czy możliwe że film z Youtube w niskiej rodzielczości na pełnym ekranie bedzie mi obicążał procka AMD Athlon 64 3800+ w 100% i przycinał film? Dzieje się tak tylko w mozilli. Tan sam film zapisany na dysku i otwarty gmplayerem już się nie zacina.
A na teraz możesz spróbować zainstalować najnowszy dostępny w repozytoriach ;
odinstaluj ;
sudo apt-get remove nvidia-glx-96
sudo apt-get install nvidia-glx-177
-
- Sędziwy Jeż
A w dużym powiększeniu wczytanego obrazka - bo u mnie prawdziwe problemy zaczynają się w powiększeniu.Jak sprawdzałem wcześniej to użyłem do tego zeskanowanego obrazka o wielkości 1.7 MB zapisanego jako jpeg i komfort pracy był wyśmienity , nie odczuwałem różnicy z obrazkiem czy bez niego.
32bitJakiej wersji systemu używasz 32-bitowego , czy 64-bitowego.
Sprawę Youtube już rozwiązałem - wystarczyło zainstalować wersję 10 flasha i odpalił się dopalacz grafiki.
Odpaliłem na "jako-tako":
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 171.05 a także 180.22
ale niestety w Qcadzie jest to samo.
Może jednak chodzi o kartę grafiki skoro u Ciebie działa. Tak na marginesie jaki masz procesor?
Przy okazji niestety pozbyłem się złudzeń że coś wiem o linuksie (smutne po paru latach)

Przy okazji trochę namieszałem bo mam jednak Kubuntu 8.04 a nie 8.10

Dzie?uję bardzo za dotychczasową pomoc i liczę na ciąg dalszy...
300 ,600 i 1200 DPI ostatni miła taką wielkość w pikselachA w dużym powiększeniu wczytanego obrazka
Szerokość: 3299 pikseli
Wysokość: 5099 pikseli
Sprawdzałem na stacjonarnym Procesor Pentium4 2.53 GHz ( znacznie słabszy od twojego ) , 2GB RAM-u , karta tak jak pisałem Geforce 7600 GS na AGP8 .Zaraz sprawdzę na takim byle czym jak MSI Wind z procesorem 1.6 ,1 GB RAM-u i zintegrowany Intel GMA 950 .Tak na marginesie jaki masz procesor?
niestety uruchamiają się tylko bezpośrednio po instalacji przez komendę /etc/init.tab/kdm start. Potem po restarcie systemu już niestety nie uruchamiają się X
sudo nvidia-settings
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprawdziłem na MSI Wind U-100 , wczytałem obraz zeskanowany ( wielkość 1.7 MB , zapisany jako jpeg ,2540x3499pikseli ) jako tło i rysowałem na nim w bardzo komfortowy sposób .
-
- Sędziwy Jeż
Chyba podstawowe pytanie o wersję Qcada - ja mam 2.0.5.0 [Community Edtion] z repozytoriów.
Niestety: sudo nvidia-settings nie pomaga ;(
Załączam fragment logów systemowych bo wygląda na to, że nie potrafię usunąć starej instalacji nvidii która się uporczywie przywraca po każdym restarcie komputera. Pakiet nvidia-glx oczywiście wcześniej usunąłem.
Zaznaczam że obecnie piszę z X i to działających na sterowniku 180.22 ale uruchomionych zaraz po instalcji (bez restartu).
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652927] NVRM: API mismatch: the client has the version 180.22, but
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652929] NVRM: this kernel module has the version 71.86.04. Please
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652931] NVRM: make sure that this kernel module and all NVIDIA driver
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652932] NVRM: components have the same version.
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server terminated: [1, 0, 1]
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server died during startup
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: StartServerFailed
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server for display :0 can't be started, session disabled
Jan 12 23:13:03 ubuntu kdm: :0[6681]: Cannot connect to :0, giving up
Jan 12 23:13:20 ubuntu kdm: :0[6792]: Cannot connect to :0, giving up
Niestety: sudo nvidia-settings nie pomaga ;(
Załączam fragment logów systemowych bo wygląda na to, że nie potrafię usunąć starej instalacji nvidii która się uporczywie przywraca po każdym restarcie komputera. Pakiet nvidia-glx oczywiście wcześniej usunąłem.
Zaznaczam że obecnie piszę z X i to działających na sterowniku 180.22 ale uruchomionych zaraz po instalcji (bez restartu).
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652927] NVRM: API mismatch: the client has the version 180.22, but
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652929] NVRM: this kernel module has the version 71.86.04. Please
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652931] NVRM: make sure that this kernel module and all NVIDIA driver
Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652932] NVRM: components have the same version.
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server terminated: [1, 0, 1]
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server died during startup
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: StartServerFailed
Jan 12 23:12:20 ubuntu kdm[6676]: X server for display :0 can't be started, session disabled
Jan 12 23:13:03 ubuntu kdm: :0[6681]: Cannot connect to :0, giving up
Jan 12 23:13:20 ubuntu kdm: :0[6792]: Cannot connect to :0, giving up
Chyba podstawowe pytanie o wersję Qcada - ja mam 2.0.5.0 [Community Edtion] z repozytoriów.
To jest twój problem , inne sterowniki i inny kernel module ,źle zostały zainstalowane sterowniki , odinstaluj wszystko , co jest związane z kartą NVidia ;Jan 12 23:12:19 ubuntu kernel: [ 296.652927] NVRM: API mismatch: the client has the version 180.22, but
sudo apt-get remove nvidia-*
1.Instalujemy potrzebne pakiety do kompilacji ;
sudo apt-get install build-essential
sudo apt-get upgrade
sudo killall kdm
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-180.22-pkg1.run
sudo nvidia-xconfig
sudo kdm # czy w Gnome sudo gdm , może być przez startx ale lepiej jest uruchomić sesje X normalnie
sudo nvidia-settings
-
- Sędziwy Jeż
Dziękuję bardzo za pomoc nvidia już działa. W zasadzie już wczoraj myślałem żeby odinstalować wszystko z nvidia w nazwie ale ciągnęlo to za sobą od ch$%^$ plików ze słowem kernel w nazwie. Odinstalowałem i działa choć pewnie się pozbyłem przy okazji Madwifi (linux-restricted-modules), którego i tak w tej chwili nie potrzebuję a zawsze mogę sam skompilować.
Co do Qcada to zamówiłem nową płytę główną (stara padła) i osobną grafikę. Zobaczymy za parę dni.
Jeszcze raz dzię?i za pomoc.
Pozdrawiam
Cuthbert
Co do Qcada to zamówiłem nową płytę główną (stara padła) i osobną grafikę. Zobaczymy za parę dni.
Jeszcze raz dzię?i za pomoc.
Pozdrawiam
Cuthbert