chlodzenie laptopa
Witam,
U mnie:
Temperatura waha się od 45 do 57 stopni
Asus A3
Centrino 1.7GHz, RAM: 512 MB, i815, KDE + Beryl
U mnie:
Kod: Zaznacz cały
Battery 1: charged, 100%
Thermal 1: ok, 45.0 degrees C
AC Adapter 1: on-line
Asus A3
Centrino 1.7GHz, RAM: 512 MB, i815, KDE + Beryl
no to ja sie troche martwie....
wprawdzie mam go juz kilka godzin na kolanach ale nie wyglada to dobrze...czy ma tutaj jakies znaczenie ubuntu...na windowsie nie przekraczalo 50 stopni...dziwne...
wprawdzie mam go juz kilka godzin na kolanach ale nie wyglada to dobrze...czy ma tutaj jakies znaczenie ubuntu...na windowsie nie przekraczalo 50 stopni...dziwne...
Battery 1: charged, 100%
Thermal 1: active[0], 71.0 degrees C
dopiero zaczynam....
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Witam,
Posiadam również laptopa i również jest gorący kiedy go się trzyma na kolanach. Złe rozwiązanie dla facetów
. Parę dni temu znalazłem jednak częściowe rozwiązanie - podstawka chłodząca do laptopa (cena: ok. 90 zł). Wątpię jednak czy można ją trzymać na kolanach, ale na biurko raczej się nadaje. Oto odsyłacze do dwóch artykułów na ten temat:
1. http://www.luxlux.pl/artykul/2288/podst ... aca_belkin
2. http://catalog.belkin.com/IWCatProductP ... _Id=355998
Pozdrawiam!
Posiadam również laptopa i również jest gorący kiedy go się trzyma na kolanach. Złe rozwiązanie dla facetów

1. http://www.luxlux.pl/artykul/2288/podst ... aca_belkin
2. http://catalog.belkin.com/IWCatProductP ... _Id=355998
Pozdrawiam!
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
Zainteresowal mnie ten problem bo dopiero niedawno zainstalowalem ubuntu i gdy wzialem laptopa na kolana poczulem sie jak dziadek z termoforem:) Wiatraki pracja tylko od czsu do czasu i uzycie procesora jest na normalnym poziomie. Mam tez Windows XP ale on tak nie rozpala mojego kompa
Skad sie bierze ta roznica i czy da sie cos z tym zrobic?
[ Dodano: 12 Kwiecień 07, 00:53 ]
Dla zainteresowanych tematem podstawek chlodzacych polecma ten artykul: http://www.purepc.pl/node/826?pageNo=ALL
Ja kupilem Zalmana i jestem bardzo zadowolony.Udalo mi sie zbic temperatury z 57 do 48 stopni na najnizszych obrotach

[ Dodano: 12 Kwiecień 07, 00:53 ]
Dla zainteresowanych tematem podstawek chlodzacych polecma ten artykul: http://www.purepc.pl/node/826?pageNo=ALL
Ja kupilem Zalmana i jestem bardzo zadowolony.Udalo mi sie zbic temperatury z 57 do 48 stopni na najnizszych obrotach
- Prezes_Andre
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Zaczalem przegladac tematy zwiazane z temperatura, poniewaz pojawil sie u mnie podobny problem wczoraj po aktualizacji do feisty.
acpi -V:
Thermal 1: ok, 62,0 degrees C
Niby wszystko okey... Ale on teraz pracuje od kilku minut na wlaczonym wentylatorze! A ja poza pisaniem tego postu nic innego nie robie! Zuzycie procesora jest praktycznie zerowe... a wentylator wciaz chodzi... Oczywiscie wylaczy sie jak zbije temperature, ale ona od razu zacznie rozsnac... i tak w kolko
Gdybym nigdy wczesniej nie bawil sie ubuntu to bym pomyslal, ze jest ok... Ale wiem, ze wczesniej tak nie mialem, stad moj niepokoj
Pozdrawiam!
acpi -V:
Thermal 1: ok, 62,0 degrees C
Niby wszystko okey... Ale on teraz pracuje od kilku minut na wlaczonym wentylatorze! A ja poza pisaniem tego postu nic innego nie robie! Zuzycie procesora jest praktycznie zerowe... a wentylator wciaz chodzi... Oczywiscie wylaczy sie jak zbije temperature, ale ona od razu zacznie rozsnac... i tak w kolko

Gdybym nigdy wczesniej nie bawil sie ubuntu to bym pomyslal, ze jest ok... Ale wiem, ze wczesniej tak nie mialem, stad moj niepokoj

Pozdrawiam!
-
- Piegowaty Guziec
Bardzo mnie zaczął martwić stan chłodzenia procka - temperatury dochodzące do 100 stopni przy maksymalnym obciążeniu. Po dłuższych poszukiwaniach co jest nie tak sprawdziłem prostą metodę - odkurzacz na wlot powietrza
. Teraz przy testach 5cio minutowych (cpu na max ustawienia, mocne obciążenie grafiką + przeszukiwanie dysków) nie przekroczyło 66 stopni
. Zwykła praca - 44 stopnie
. Może innym też pomoże
.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Jak mialem Auroxa problem polegal na czym innym, zwalnianiu zegara gdy jest bezczynny, znaczy sie robil to ale nie poprawnie, a sprzetowe zwalnianie wogole nie dzialalo. I problem mysle polega na tym ze nie wazne jest czy obciazacie procka na 10% czy na 100% tylko ze linux nie zwalnia taktowania, w windowsie nie ma sie tego problemu i poki nie obciazymy procka ponad 60% (w moim przypadku) bedzie dzialal prawie o polowe mniejszym taktowaniem zegara co sie przeklada na mniejsze emitowanie ciepla. Majac Auroxa szukalem rozwiazania tego problemu, zaczalem od wylaczenia sysytemowego stepowania czestotliwosci a potem proba wlaczenia sprzetowego zwalniania (procki mobilne). Skonczylo sie na tym ze linuks zaprzestal zwalniac ale i zaprzestal rozpedzac wiatrak i na tym skonczylem bo nie chcialem ryzykowac spalenia. Moim zdanie linux ma problem z procesorami mobilnymi w laptopach co powoduje grzanie sie.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mam podobny problem,
temperatura 63 stopnie,
procesor to celeronik 1.6, Toshiba Satelite L120+ (powiecie "jasne, że się grzeje!"), który, pod windowsem był nieco chłodniejszy, bo częściej włączał się wentylator.
Czy ktoś może wie już, jak obniżyć temperaturę?
Próbowałem link do lm-sensors , ale nie ładowało strony i nawet nie wiem co tam jest.
temperatura 63 stopnie,
procesor to celeronik 1.6, Toshiba Satelite L120+ (powiecie "jasne, że się grzeje!"), który, pod windowsem był nieco chłodniejszy, bo częściej włączał się wentylator.
Czy ktoś może wie już, jak obniżyć temperaturę?
Próbowałem link do lm-sensors , ale nie ładowało strony i nawet nie wiem co tam jest.
użytkowik specjalnej troski
-
- Piegowaty Guziec
Używam onemand na moim acer'ze i działa bez zarzutu dynamiczna zmiana takowania (gdzie na windzie dynamicznej w ogóle nie miałem - tylko sztywne schematyamstrong pisze:Jak mialem Auroxa problem polegal na czym innym, zwalnianiu zegara gdy jest bezczynny, znaczy sie robil to ale nie poprawnie, a sprzetowe zwalnianie wogole nie dzialalo. I problem mysle polega na tym ze nie wazne jest czy obciazacie procka na 10% czy na 100% tylko ze linux nie zwalnia taktowania, w windowsie nie ma sie tego problemu i poki nie obciazymy procka ponad 60% (w moim przypadku) bedzie dzialal prawie o polowe mniejszym taktowaniem zegara co sie przeklada na mniejsze emitowanie ciepla. Majac Auroxa szukalem rozwiazania tego problemu, zaczalem od wylaczenia sysytemowego stepowania czestotliwosci a potem proba wlaczenia sprzetowego zwalniania (procki mobilne). Skonczylo sie na tym ze LINUX zaprzestal zwalniac ale i zaprzestal rozpedzac wiatrak i na tym skonczylem bo nie chcialem ryzykowac spalenia. Moim zdanie linux ma problem z procesorami mobilnymi w laptopach co powoduje grzanie sie.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Mam małego zgryza z ASUSEM X51R, bo wyskakuje mi:
Niby wszystko jest OK, ale martwi mnie to "critical". Do te pory critical się nie pojawiał (albo mi się tak wydaje). Temperatura jest w normie, nie jest ani wyższa, ani niższa. Jak go dotykam, to też wszystko jest OK.
Nadmienię, że to "critical" pojawia nawet wtedy gdy laptop jest dopiero co włączony, a temp. jest w okolicach 30st.
Nie orientujecie się co się może dziać?
Thermal 1: critical , 52.0 degrees C
Nadmienię, że to "critical" pojawia nawet wtedy gdy laptop jest dopiero co włączony, a temp. jest w okolicach 30st.
Nie orientujecie się co się może dziać?
- yen
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Odp: chlodzenie laptopa
ja mam całkiem ładną temperaturę gdy moja toshiba nie jest włączona do prądu - zakres od 38- 47
ale gdy dłużej ładuje baterie to temp podskakuje do 70
i mnie to martwi
ma ktoś jakiś pomysł?
ale gdy dłużej ładuje baterie to temp podskakuje do 70
i mnie to martwi
ma ktoś jakiś pomysł?
Kabhi Khusi Kabhie Gham
- BlueMan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
blueman@BlueWorld:/var/www$ acpi -V
Battery 1: charged, 99%
Thermal 1: active[3], 50.0 degrees C
Thermal 2: ok, 40.0 degrees C
Thermal 3: ok, 38.0 degrees C
Thermal 4: ok, 28.0 degrees C
Thermal 5: ok, 50.0 degrees C

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Ja sobie sprawilem podstawke chlodzaca firmy Revoltec (cala wykonana z aluminium, 2 wentylatory dostarczajace powietrze pod laptopa) i jest ona zasilana z USB. Jak mam ja przez miesiac tak nie zauwazylem zeby laptop mi sie jakos specjalnie zagrzal mimo tego ze czasem chodzi 24h/dobe. Nie zaluje inwestycji 

-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
Przyłączę się do pytania:
Mam laptopa asus A6KM i program HddTemp pokazuje mi średnio wartość 64 stopnie dla procesora i 47 stopnie dla dysku.
Mam pytanie czy te wartości nie są za wysokie?
Mam laptopa asus A6KM i program HddTemp pokazuje mi średnio wartość 64 stopnie dla procesora i 47 stopnie dla dysku.
Mam pytanie czy te wartości nie są za wysokie?
-
- Piegowaty Guziec
Witam.
Mam HP nc4010 - u mnie wartości są następujące:
CPU - 39-60 stopni, ale średnio dochodzi max do 50
HDD - ok. 40 stopni, nieraz max do 45
Płyta główna - 16 stopni.
Zauważyłem, że wiatrak na Ubuntu baaardzo rzadko się włącza, natomiast na windowsie dużo częściej.
Efektem tego jest to, że dysk twardy osiąga czasem 45 stopni, podczas gdy na windowsie max 36 stopni.
Mój HP ma w biosie opcja, aby wentylatorek chodził przez cały czas (na wolnych obrotach, ale non stop). Dzięki temu teraz dysk twardy jest chłodniutki
- poniżej 30 stopni.
Mam HP nc4010 - u mnie wartości są następujące:
CPU - 39-60 stopni, ale średnio dochodzi max do 50
HDD - ok. 40 stopni, nieraz max do 45
Płyta główna - 16 stopni.
Zauważyłem, że wiatrak na Ubuntu baaardzo rzadko się włącza, natomiast na windowsie dużo częściej.
Efektem tego jest to, że dysk twardy osiąga czasem 45 stopni, podczas gdy na windowsie max 36 stopni.
Mój HP ma w biosie opcja, aby wentylatorek chodził przez cały czas (na wolnych obrotach, ale non stop). Dzięki temu teraz dysk twardy jest chłodniutki

- vi3dr0
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Przy jakim obciążeniu? U mnie procesor 40 st, dysk 34 st (firefox, amarok, nic takiego...). Lenovo T61p.
ThinkPad Power!
T61p: T7700, 4GB RAM, NVIDIA Quadro 570M, Intel 4965 @ Arch64
T61p: T7700, 4GB RAM, NVIDIA Quadro 570M, Intel 4965 @ Arch64
-
- Piegowaty Guziec
Zauważyłem, że dyski ata mają większą temp. pracy (40-42 stopnie), natomiast sata ok. 34-36 stopni (mam dwa lapki z ubuntu)