[solved] Karta WiFi sterowniki chyba są, netu nie ma...

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
foxmaster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

[solved] Karta WiFi sterowniki chyba są, netu nie ma...

Post autor: foxmaster »

Jestem świeżutkim użytkownikiem, dzisiaj podjąłem odważną decyzję i przeniosłem się z XP na Linuxa :)
Bardzo proszę o pomoc, w miarę możliwości jak dla młotka :lol:

Chyba większość sterowników zainstalowała się sama, ale internet mam tylko przez kabel. Chyba nie wykrywa sieci bezprzewodowej... Na pasku na górze (czy to jest tray? :oops:) jest coś, gdzie niby mogę konfigurować sieć bezprzewodową (połączenia VPN -> konfiguruj VPN), ale to chyba fałszywy trop...

Buszowałem w internecie, ale większość rzeczy sprowadzała się do niezrozumiałych dla mnie komend w terminalu... Próbowałem zainstalować jakiś program, który miał pozwolić instalować sterowniki do Windowsa, ale raczej coś sknociłem... Właściwie, czy do normalnego korzystania z Linuxa konieczna będzie mi biegła znajomość komend i obsługi terminala? Co mam zrobić, żeby net działał przez Wifi?

Karta jest chyba AzureWave AW-GE780 (taką płytę ze sterownikami mam oryginalnie i z Windowsem działało).
Awatar użytkownika
polbanda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Karta WiFi i witajcie :)

Post autor: polbanda1 »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ndiswrapper-common ndiswrapper-utils-1.9 ndisgtk
System/Administracja/Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych. Tam wyszukaj plik *.inf z płytki instalacyjnej (skopiuj je wcześniej sobie gdzieś na dysk). Powinno zadziałać. Spróbuj jeszcze może wcześniej System/Administracja/Sterowniki. Nic tam Tobie nie wykrywa?
foxmaster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Karta WiFi i witajcie :)

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Wklepałem ten kod w terminalu, choć nie mam pojęcia co to było ;) Kazał podać hasło i coś się stało ;) Mam sterowniki na kompie, ale plików *.inf jest tam 2- w folderze ndis5x i ndis5x64

Po kliknięciu w sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych nie dzieje się nic, nie wyskakuje żadne okno itp...

System - administracja - sterowniki - jest o dziwo (nie wiem czy było wcześniej) support for Atheros 802.11 wireless LAN cards... I włączony. Ale gdy odłączę kabel- netu nie ma. A taka niebieska dioda od WiFi nie miga :D
Awatar użytkownika
polbanda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Karta WiFi sterowniki chyba są, netu nie ma...

//k2cl: zamiast wklejonego obrazku link
Musisz zaptaszkować że jest "Używany", u mnie nawet wtedy, gdy nie jest zaptaszkowane to i tak w kolumnie stan pokazuje, że jest "używany". Powinien dociągnąć sterowniki (tak, żeby zainstalować WiFi musisz być podpięty pod Ethernet. Zaznaczasz "Fetch firmware" (coś mniej więcej takiego) podczas instalacji i resetujesz. Powinno działać.
foxmaster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem jak, ale udało się :D Tylko że teraz mam tak jakby 2 sterowniki...
k2cl: link do obrazka

(aha- nie umiem przycinać obrazów w Gimpie :bag:)

I oba aktywne :) Jeżeli jest coś nie tak, to proszę powiedzcie, ale działa, więc wolę nie ruszać ;)
W każdym razie net działa, więc dziękuję bardzo :)

Musiałem tylko zresetować routera i mam teraz bez hasła, bo z hasłem nie chciał się łączyć- wiecie dlaczego? Nie bardzo podoba mi się rola hot-spota w bloku ;)

Mam jeszcze kilka pytań, ale to w innych działach, żeby nie zaśmiecać :) Tylko może jeśli znacie jakiś fajny samouczek do terminala... bo mam problemy z takimi banalnymi (pod Windowsem) sprawami, jak instalacja/deinstalacja programów... :oops:

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

//k2cl: panowie, litości... Zajrzyjcie do regulaminu i nie wlepiajcie więcej na forum takich "kobył"...
Awatar użytkownika
polbanda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

A nie masz po kliknięciu w tę ikonkę zasięgu w tray'u listy dostępnych sieci bezprzewodowych? Jest ponoć parę programół do ułatwienia tej konfiguracji, ale u mnie prosi o hasło nawet na podstawowym Networ Manager'ze. Może spróbuj opcji "Utwórz nową sieć bezprzewodową" (to jest jak klikniesz lewym w ikonę z pokazanym zasięgiem) tam ręcznie wbij hasło. Tylko nie pomyl rodzaju bezpieczeństwa sieci.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Pod ... _polecenia
viewtopic.php?t=37654
foxmaster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za rady i za cierpliwość :)
Działa wszystko i na hasło też :)

Zobaczymy, jak pójdzie z drugim kompem ;)
Awatar użytkownika
polbanda1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie wiem czy to był jakiś wielki problem, ale może wyedytuj pierwszy post i dodaj na początku w tytule [solved]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”