W innym temacie (
viewtopic.php?t=91600) poradzili mi, aby przeinstalować alse (sysem dźwięku). Ale jak do tego się zabrać? Jakie pakiety trzeba odinstalować? Próbowałem skompilować samodzielnie najnowszą alse z ich oficjalnej strony, ale pojawiły się jakieś błędy przy configuracji... Na Ubuntu 8.04 wszystko było ok! A może to wina tego, że zainstalowane mam Ubuntu 8.10 Studio (z multimedialnym softem)? Zastanawiam się nad reinstalką systemu, ale nie wiem czy to pomoże (zainstalować bez Studio, a ostatecznie wrócić do 8.04).
Ale może istnieje jakiś inny sposób, aby naprawić te problemy? Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazkówki.
foxmaster -> też masz alse?
EDIT:
A może moja karta dźwiękowa (Realtek AC'97) nie jest obsługiwana w pełni przez alse z Ubuntu 8.10? Ale to w starszej wersji by działało a w nowszej nie?
EDIT:
Znalazłem taki topic o tym błędzie z niemożnością nagrywania:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=506356 . Jak tam na początku zalecali, wszedłem w Edytuj -> Ustawienia -> Audio I/O, i dla nagrywania i odtwarzania u stawiłem Alse (przedtem miałem dla odtwarzania alse, a dla nagrywania oss). No i teraz i nagrywanie (nawet kilku ścieżek) i odtwarzanie działa sprawnie
No ale nadal pozostaje problem z częstotliwościami, na których nagrywanie dogrywa szumy - na Audacity 44,1 i 22,05. W Ardourze mam niby ustawione 48 (czego nie mogę przestawić), a szumy są (na Audacity na 44,1 są szumy, ale na 48 nie).
Dotąd nagrywałem na Ardourze, ale jak działa Audacity, to się przerzuce na niego, i tak super że w końcu idzie nagrywać
EDIT:
Tak sobie nagrywam w Audacity, a patrzę - ustawiona częstotliwość 44,1

Już na niej, jak i na 22,05 jak i na innych nagrywanie działa ok

Tylko jeszcze w Ardourze są te piski, a częstotliwości domyślnej (48 ) nie mogę zmienić