Błędy w ocenie ilości miejsca na pendrivie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Błędy w ocenie ilości miejsca na pendrivie
Witam
Mam Ubuntu 8.10. Kiedyś dość często korzystałem na nim z pendrive'a, nie było żadnych problemów.
Dzisiaj podłączyłem ten sam sprzęt i okazuje się, że system nie pozwala nic mi na niego nagrać, ponieważ rzekomo mam wolne tylko 8MB, a reszta, prawie 1GB, jest zajęta. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie - to pliki, które mam na pendrivie zajmują niewiele ponad 8MB.
Nie jestem jeszcze zbyt obcykany z Linuxem, dlatego proszę o wyrozumiałość. Co mam zrobić, żeby zlikwidować ten błąd i móc normalnie korzystać z pendrive'a?
Mam Ubuntu 8.10. Kiedyś dość często korzystałem na nim z pendrive'a, nie było żadnych problemów.
Dzisiaj podłączyłem ten sam sprzęt i okazuje się, że system nie pozwala nic mi na niego nagrać, ponieważ rzekomo mam wolne tylko 8MB, a reszta, prawie 1GB, jest zajęta. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie - to pliki, które mam na pendrivie zajmują niewiele ponad 8MB.
Nie jestem jeszcze zbyt obcykany z Linuxem, dlatego proszę o wyrozumiałość. Co mam zrobić, żeby zlikwidować ten błąd i móc normalnie korzystać z pendrive'a?
- panjandrum
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Błędy w ocenie ilości miejsca na pendrivie
Nie, i choć przyszło mi to do głowy nie bardzo wiem w jaki sposób to zrobić.
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
ctrl+H, jeśli usuwałeś jakieś pliki, system przeniósł je do kosza .Trash, wciąż tam są i zajmują przestrzeń.
- panjandrum
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Openbox
Sprawdź to co pisał Jarni, a format możesz zrobić np. w programie gparted. Zresztą jest temat na forum wystarczy poszukać.
wolnakultura.info
-
- Piegowaty Guziec
Faktycznie chodziło o to, że Ubuntu utworzyło na pendrivie folder "trash", i tam poprzenosiło wszystkie pliki, które wydawało mi się, że usunąłem.
Durne.
Dodatkowo mi ten trash ukryło, żebym musiał przejrzeć pendrive'a pod Windowsem i tam dopiero ten katalog znaleźć.
Dzięki!
Durne.
Dodatkowo mi ten trash ukryło, żebym musiał przejrzeć pendrive'a pod Windowsem i tam dopiero ten katalog znaleźć.
Dzięki!
- I.L.O.
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
nie musisz go przegladac pod windowsem, wystarczy zaznaczyc opcje "pokaz ukryte pliki"
lub wydac komende w konsoli
lub wydac komende w konsoli
Kod: Zaznacz cały
ls -a