oriong pisze:Też mam problem z bluetooth - czasami załapie (czasami).
W takich chwilach pewnie każdy myśli o Windows, żeby "głupie" (dlatego że to bluetooth nie jest wcale nowością) nie działało...
Mylisz się , ja nawet przez moment tak nie pomyślałem ! Z tego co tutaj czytam wynika , że problem z obsługą bluetooth dotyczy nie samego Ubuntu lecz konkretnej wersji jego kernela. Ta z Ubuntu 8.10 jest akurat bardzo knąbrna na tym polu. Niektórzy szczęśliwcy mają jednak dostęp do obsługi BT, większość generalnie nie. Nie wiem na czym ten kazus polega. Mnie samemu na początku także się udało, bodaj ze dwa razy połączyć i koniec

Potem już wiadomo.
Powiadasz przesiadka na Windows, nigdy ! Jest oczywiście alternatywa, pisał już o tym jeden z przedmówców, Debian system linux pewny , stabilny i można powiedzieć prekursor Ubuntu, itp.
Niewiele różni się w obsłudze od Ubuntu , przynajmniej w środowisku Gnome. I ja postanowiłem to sprawdzić zainstalowałem w miejsce Ubuntu Debian Lenny z kernelem 2.6.26-1-686
i cieszę się nim jak dziecko ! Bluetooth oczywiście działa trzeba tylko oprzeć jego obsługę na odpowiednich pakietach. Dla zainteresowanych podaję co należy zainstalować :
Kod: Zaznacz cały
bluetooth, bluez-audio, bluez-cups, bluez-gnome, bluez-utils, gnome-bluetooth, gnome-vfs-obexftp, libbluetooth2, libbtctl4, libgnomebt0, libopenobex1-dev, obex-data-serwer, obexfs, obexftp, obexpushd, totem-plugins