Jaka aplikacja do kamerki internetowej - monitoring

Grafika, film, dźwięk.
VIPERo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: Inne

Jaka aplikacja do kamerki internetowej - monitoring

Post autor: VIPERo »

Cześć, chcę zrobić coś w rodzaju 'mini monitoringu' za pomocą kamerki internetowej.
Posiadam w tej chwili kamerkę CREATIVE która jest automatycznie wykrywana przez ubuntu 8.10 widziana jako : Creative Technology, Ltd WebCam Instant.
Na forum znalazłem coś o programie CHEESE który zainstalowałem w celu przetestowania, kamerka działa ALE : 1. Jakość obrazu jest nie najlepsza (pod windą było wyraźnie ładniej z tego co pamiętam..) 2. Nie widzę tu w tym programie żadnych możliwości ustawiania dostrajania obrazu. Gdy skieruję kamerkę na zewnątrz przez okno dostaje za dużo światła i obraz jest całkowicie biały, przepalony. Podejrzewam, że w jakimś bardziej rozbudowanym programie takie rzeczy da się ustawić, dostroić?
Pytanie brzmi czy skoro system już ją sam wykrywa to da się coś jeszcze poprawić w kwestii sterowników czy może tak już musi być i nie ma co cudować?
Pytanie drugie, jaką aplikacje zainstalować do tej kamerki? Zależy mi na typowej aplikacji do mini monitoringu takie jakie są pod windę tzn obsługują np kilka kamer, detektor ruchu, zapis obrazów itp. Próbowałem instalować pod wine jakieś windowsowskie ale przeważnie coś im brakowało albo komenda, że nie działa pod tym systemem albo brak WMP albo coś.. Czy jest jakiś program typowo dla linuxa wart zainstalowania spełniający te kryteria? Oczywiście mile widziana możliwość dostrajania, czy regulacji naświetlania itp.

Pozd.
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Jaka aplikacja do kamerki internetowej - monitoring

Post autor: tydell »

chyba będzie o to chodziło -> viewtopic.php?t=62836
albo zoneminder, powinien być również ok,
zależy od zastosowania jakie Ci potrzebne, jedno z tych dwóch powinno trafić w to co potrzebujesz
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: DadaD »

Do monitoringu to jak Kolega @tydell powyżej napisał
- motion
- zoneminder (raczej profesjonalny gdy mamy kamery IP)

Aplikacje do obsługi kamerek
- camstream
- camorama
- vlc
- mplayer
- gqcam
Zainstaluj i wypróbuj

pozdrowienia
VIPERo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: VIPERo »

Dzięki wielkie podoba mi się ten motion i grzebie właśnie w konfiguracji żeby go jakoś sensownie ustawić. Szczerze mówiąc nie wiem jeszcze wielu rzeczy o tym programie ale chyba warto w nim pogrzebać..

PS: używa ktoś z Was tego programu MOTION?

To co mi się na samym początku nasuwa to :
Czy motion można oglądać jedynie przez przegladarke www? W takim razie to typowy program do zapisu obrazów filmów, nie nadaje się w ogóle do bierzącej obserwacji na żywo?
Czy i dlaczego motion korzysta z transferu internetowego, przecież podglądając go ze swojego kompa wchodzi sie przez localhost to czy nie powinien działać nawet bez połączenia online? U mnie po odłączeniu od internetu momentalanie mnie znika panel jak i obraz..
Nawet jeśli pogląd jest możliwy tylko przez przegladarkę internetową to i tak program jest ciekawy, zapisywanie obrazów połączone z detekcją ruchu się przydadzą jednak kompletnie nie będzie to miało sensu u mnie jeśli do tej bądź co bądź całodobowej działalności miałby non stop zżerać transfer łącza.. Jak to w końcu jest może źle to interpretuje?
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tydell »

http://media.cayco.pl/cayco/mag/magiste ... node8.html - tu jest czyjaś praca magisterska pisana w tym temacie i jest rozdział dotyczący konfiguracji Zoneminder'a, może Ci się przyda

a co do pytania to owszem, panel sterowania jak i podgląd masz wyłącznie przez przeglądarkę internetową
spróbuj może łaczyć się zamiast http://localhost:9192 przez http://127.0.0.1:9192, to mi się nasunęło, nie testowałem więc nie wiem czy będzie zmiana
poza tym, obraz z kamery jest dostepny pod adresem http://localhost:9192, z drugiej strony zamiast przez przeglądarkę spróbuj otworzyć przez mplayera, on ma mozliwość uruchamiania strumienia video z podanego adresu url
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: DadaD »

VIPERo pisze: To co mi się na samym początku nasuwa to :
Czy motion można oglądać jedynie przez przegladarke www? W takim razie to typowy program do zapisu obrazów filmów, nie nadaje się w ogóle do bierzącej obserwacji na żywo?
Czy i dlaczego motion korzysta z transferu internetowego, przecież podglądając go ze swojego kompa wchodzi sie przez localhost to czy nie powinien działać nawet bez połączenia online? U mnie po odłączeniu od internetu momentalanie mnie znika panel jak i obraz..
U mnie działa po odłaczeniu internetu.

Można zapisywać obrazki
Parametry definiujące co jest zapisywane po wykryciu ruchu
output_normal off
#zrzuca jpg. mam ustawione na off, bo zrzucam filmy, a nie obrazki.
Czy chcesz mieć dostep z sieci internetowej
webcam_localhost off
#czy kamera (strumień obrazu) ma być dostępna
#tylko z lokalnego komputera
Powyższe cytaty od @frytek viewtopic.php?t=62836

Także powoli rozgryzam ten program

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”