Automatyczne łączenie z WiFi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Automatyczne łączenie z WiFi
Siemka !
Mam taki trochę irytujący mnie problem. Mam zainstalowane najnowsze Ubuntu na laptopie z WiFi. Chciałbym, aby system łączył się z siecią automatycznie (tak jak na windzie). Na początku pojawiał się ekran do wpisania hasła do bazy kluczy, lecz teraz nic się nie pojawia. Ale i tak chciałbym, aby automatycznie łączyło z netem, bo wpisywanie hasła co uruchomienie jest dosyć denerwujące, a tym bardziej jak te okienko się nie pojawia.
/neonek911
Mam taki trochę irytujący mnie problem. Mam zainstalowane najnowsze Ubuntu na laptopie z WiFi. Chciałbym, aby system łączył się z siecią automatycznie (tak jak na windzie). Na początku pojawiał się ekran do wpisania hasła do bazy kluczy, lecz teraz nic się nie pojawia. Ale i tak chciałbym, aby automatycznie łączyło z netem, bo wpisywanie hasła co uruchomienie jest dosyć denerwujące, a tym bardziej jak te okienko się nie pojawia.
/neonek911
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Automatyczne łączenie z WiFi
A zaznaczyłeś okienko w stylu "łącz automatycznie"
-
- Piegowaty Guziec
Oczywiście. Problem w tym jak zrobić, żeby nie prosił co raz o hasło do bazy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Zdaje mi się że łączysz się przez orginalny program Ubuntu.
Więc dla tego ja ci polecam Wicd , u mnie ten program łączy automatycznie się z siecią i nie ma żadnych problemów.
Jak niewiesz jak zainstalować :
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
Więc dla tego ja ci polecam Wicd , u mnie ten program łączy automatycznie się z siecią i nie ma żadnych problemów.
Jak niewiesz jak zainstalować :
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ustaw sobie hasło do bazy jako nic poprostu ustaw puste opisywałem jak to zrobić poszukaj w moich portach 

- esgaroth
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
cześć wszystkim 
też miałem problem z automatycznym łączeniem poprzez wifi
tak jak pisze icyhot12, tuż po zainstalowaniu ubuntu, przy wprowadzaniu hasła do mojej sieci w "połączenie bezprzewodowe" nie wpisałem hasła na bazę haseł i teraz mam automatyczne połączenie po włączeniu systemu
pzdr
edit. a jeżeli się już wpisało hasło, trzeba skasować plik ~/.gnome2/keyrings/default.keyring, i po restarcie systemu nie wpisywać hasła na bazę haseł.

też miałem problem z automatycznym łączeniem poprzez wifi
tak jak pisze icyhot12, tuż po zainstalowaniu ubuntu, przy wprowadzaniu hasła do mojej sieci w "połączenie bezprzewodowe" nie wpisałem hasła na bazę haseł i teraz mam automatyczne połączenie po włączeniu systemu
pzdr
edit. a jeżeli się już wpisało hasło, trzeba skasować plik ~/.gnome2/keyrings/default.keyring, i po restarcie systemu nie wpisywać hasła na bazę haseł.
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Witam
Pytanie o hasło do domyślnej bazy kluczy udało mi się ustawić na puste i o hasło już nie pyta. Problem w tym że po uruchomieniu systemu do automatycznego połączenia z moją domową siecią WiFi(ukryta sieć z WPA2) czasami trzeba odczekać kilka minut, wyłączyć i włączyć WiFi przełącznikiem w laptopie, w skrajnych przypadkach zrobić restart systemu.
Czasem trwa to dłużej, czasem krócej ale nigdy nie jest tak że łączy od razu po uruchomieniu systemu.
Może ktoś napisać jak przyspieszyć proces łączenia automatycznego?
Pytanie o hasło do domyślnej bazy kluczy udało mi się ustawić na puste i o hasło już nie pyta. Problem w tym że po uruchomieniu systemu do automatycznego połączenia z moją domową siecią WiFi(ukryta sieć z WPA2) czasami trzeba odczekać kilka minut, wyłączyć i włączyć WiFi przełącznikiem w laptopie, w skrajnych przypadkach zrobić restart systemu.
Czasem trwa to dłużej, czasem krócej ale nigdy nie jest tak że łączy od razu po uruchomieniu systemu.
Może ktoś napisać jak przyspieszyć proces łączenia automatycznego?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Łukasz Graczyk
- Paool
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
chyba lepiej (i bezpieczniej) zamiast usuwać hasło do bazy kluczy, zaznaczyć na dole okienka z konfiguracją połączenia 'dostępne dla wszystkich użytkowników' 

Linux Registered User: #375277 | Ubuntu Registered User: #3596
remember the classics return to the classics
remember the classics return to the classics
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
[SOLVED] Automatyczne łączenie z WiFi
Wiem że w NM lepiej dać dostęp dla wszystkich. Tyle że przesiadłem się już na Wicd i nie muszę nic takiego ustawiać i łączy błyskawicznie. Z tym że musiałem odkryć SSID.
EDIT:
Potwierdza się stara zasada
Najprostsze rozwiązania to te na które najtrudniej wpaść 
Szukałem opisów błędów na Luntchpad a wystarczyło w przypadku NM dodać hasło do domyślnej bazy kluczy na stałe bez robienia go pustym i włączyć w NM we właściwościach dodanej sieci WiFi "Dostępne dla wszystkich użytkowników".
Nie dość że nie pyta o hasło do bazy kluczy które jest ustanowione to jeszcze łączy z siecią WiFi o ukrytym SSID szybciej niż Wicd z siecią o odkrytym SSID
Dzięki za sugestie Paool
Jak dla mnie [SOLVED]... Nareszcie! 
EDIT:
Potwierdza się stara zasada

Szukałem opisów błędów na Luntchpad a wystarczyło w przypadku NM dodać hasło do domyślnej bazy kluczy na stałe bez robienia go pustym i włączyć w NM we właściwościach dodanej sieci WiFi "Dostępne dla wszystkich użytkowników".
Nie dość że nie pyta o hasło do bazy kluczy które jest ustanowione to jeszcze łączy z siecią WiFi o ukrytym SSID szybciej niż Wicd z siecią o odkrytym SSID

Dzięki za sugestie Paool

Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk