Jak czesto reinstalujesz linuxa lub windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Jak czesto reinstalujesz linuxa lub windowsa?

Post autor: kklimonda »

tristan pisze:Windows może działać i 5 lat bez reinstalacji. Ubuntu dłużej niż 2 lata nie pociągnie, bo się soft starzeje, a do tego repa usuwają.
Istnieje coś takiego jak dist-upgrade i to naprawdę działa - chyba, że wcześniej zrobiłeś sobie bałagan w repozytoriach. Sam mam ubuntu który od 7.04 (a może nawet starsze - wg. logów instalowałem z płyty z Ubuntu 5.10, mam ślady dist-upgrade do 7.10 więc wygląda na to, że system przeżył 5 upgradów - ale widzę, że z płyty instalowałem tylko minimalny system.. pewnie potem podbijałem wersję raz albo dwa przed instalacją ubuntu-desktop..) w ten sposób aktualizuję i nie mam problemów.
Swoją drogą - oprogramowanie chcesz aktualizować "bo tak" czy przestaje działać? (np. kadu jak chciałeś aktualizować to dlatego, że stare przestało się łączyć?)
Wiesz dobrze, że repozytoriów nie usunęli a przenieśli w inne miejsce. upgrade też mógłbyś zrobić tylko nie za pomocą upgrade-manager a przez konsoloę i apt-get (cena jaką płacisz za przespanie końca supportu danego wydania dystrybucji).
W jednym zgodzę się z tym co piszesz na swoim blogu - w Polsce społeczność Linuksowa jest... nieprofesjonalna. I wymiera. Bez znajomości języka Angielskiego używać się tego systemu nie da.
Awatar użytkownika
Iacobus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: Iacobus »

W jednym zgodzę się z tym co piszesz na swoim blogu - w Polsce społeczność Linuksowa jest... nieprofesjonalna. I wymiera.
Na szczęście jest ubuntu.pl ;-)

Aktualnie na forum: 2103 (214 użytkowników oraz 1889 gości)
Najwięcej użytkowników (w tym gości) online (5 681) było 28-03-2008 o 16:17.
Inny OS == Debian Squeeze + KDE 4.4
Awatar użytkownika
marg1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: marg1 »

Nie straszcie, że wymiera, bo jak ja sobie poradzę? ;)
Myślę, ze nie wymiera ale zainteresowanie Linuksem w Polsce wśród domowych użytkowników utrzymuje się na tym samym niskim poziomie...
AMD Athlon 64 4200+ DDR II 4GB 800 MHz Gigabyte GF-8600 GTS 256 DDR II 128 Bit
Linux User Registration Number: #488674
Inny OS=Debian - na próbę ;)
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

marg1 pisze:Nie straszcie, że wymiera, bo jak ja sobie poradzę? ;)
Myślę, ze nie wymiera ale zainteresowanie Linuksem w Polsce wśród domowych użytkowników utrzymuje się na tym samym niskim poziomie...
Nic dziwnego, jak większość młodzieży to potencjalni gracze (na Windowsie rzecz jasna) - choć z czasem się opamiętują. Z tego większa część to zerowy poziom - potrafią zainstalować kanter-strajka/tibie i ściągnąć empetrójkę. Społeczność opensource potrzebuje ludzi myślących. Najlepiej programistów. :)
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
GoS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: GoS »

Ja codziennie po 3 razy xD Eee, tam ja mam 13 lat i nie gram ciagle w gry
Awatar użytkownika
Marco__
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Marco__ »

Ja windowsa xp nie reinstalowałem już ze2 lata ale to dla tego, że używam go tylko do jednej rzeczy - gta sa. Ubuntu ostatnio reinstalowałem jak przerzucałem się na KDE, przy okazji na drugiej partycji zainstalowałem sobie u9.04 beta a na trzeciej mandrivę.
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Windowsa nie używam, a Ubuntu różnie. Staram się raz na jakiś czas reinstalować, żeby zobaczyć których uprzednio zainstalowanych programów, tym razem nie zainstaluję. ;-)
Zapraszam do słuchania audycji Astrolog na antenie Radia Aktywnego w środy od 20 do 21. Link do forum w moim profilu: www.forum.radioastrolog.pl
5785

Post autor: 5785 »

Przez ostatnich parę miesięcy mój komputer przechodzil horror- nie mogłem się odnaleźć na żadnym distro- to i reinstalek, instalacji, kombinowania było dużo. Jak mialem Xp też kombinowałem:twisted:, i też stawiałem system codziennie (aż przestał się nawet pytać o kod licencyjny). Viste tylko zgrałem na RecoveryCD (po kupnie kompa)- i nie ruszałem, więc nie wiem jak szybko pada :-).
carmaris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: carmaris »

Ja pierwszą Vistę trzymałem pół roku, potem downgrade na XP Pro... tegoż nie reinstalowałem jeszcze ;P

Z Ubuntu się bawiłem w reinstalację 2 razy od 8 miesięcy. To na maszynie rzeczywistej ;P

Z maszynami wirtualnymi to jest tak, że szukam distro odpowiedniego dla siebie i instaluję nowe systemy bardzo często.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

RYNIEK pisze:Nic dziwnego, jak większość młodzieży to potencjalni gracze (na Windowsie rzecz jasna) - choć z czasem się opamiętują. Z tego większa część to zerowy poziom - potrafią zainstalować kanter-strajka/tibie i ściągnąć empetrójkę. Społeczność opensource potrzebuje ludzi myślących. Najlepiej programistów. :)
Eee tam, głupoty gadacie. Ja wgrałem ubuntu dwóm osobom o prawie zerowym poziomie znajomości komputerów. Stwierdzili oni, że jest łatwiejszy w obsłudze niż Vista (jeden z nich to gracz ale on ma tendencję do grania tylko w fps z 2-giej wojny światowej). Dwóch następnych jest w drodze mój brat, zapalony gracz, który ubuntu będzie miał jako drugi system (zresztą dopiero po opinii tych dwóch wyżej na temat łatwości obsługi, bo ja go nie potrafiłem przekonać) i który czeka tylko na podłączenie do neta i drugi którego świeża instalka XP-ka zwolniła już po m-cu. wchodzenia tylko na "Plemiona" i ssania filmów z sieci. Szukam następnych kandydatów.
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Post autor: wm- »

" Istnieje coś takiego jak dist-upgrade i to naprawdę działa" :D

U mnie w domu po czymś takim przestał w ogóle system startować. Więc nie działa.

//k2cl: jak widać czasem działa, a czasem nie... między innymi z powodu tej niepewności wolę instalować system "na czysto", zachowując partycję /home...
naleshnik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: naleshnik »

Windowsa nie potrzebuję reinstalować pozbyłem się go jakieś 2 lata temu.Jakoś w tym czasie wychodził Faisty Fawn 7.04 .Od tamtego czasu reinstaluje tylko Ubuntu a robiłem to jakieś 3-4 razy.
jurgen86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: jurgen86 »

Ja Windowsa już w ogóle nie reinstaluję. Po świeżej instalce zrobiłem kopię partycji za pomocą programu dd oraz kopię mbr. Korzystałem z poradnika klonowania partycji i przenoszenia systemu na inną partycję autorstwa Akkona, jest na stronie polskiego forum Debiana w dziale FAQ i HowTo. Teraz mi się nie chce szukać bezpośredniego linka. Ogólnie bardzo polecam tą metodę, ponieważ można dzięki temu oszczędzić wiele czasu. Wystarczy stworzyć obraz partycji, co trwa w zależności od jej wielkości (około kilkunastu minut). Dlatego na partycję systemową preferuję dawać około 5 - 7 GB, aby łatwo było takie kopie (skompresowana kopia zajmuje około połowę mniej miejsca niż ma ta partycja) przechowywać, np. zgrać sobie na DVD, pendrajwa czy dysk zewnętrzny. Przywrócenie kopii trwa też około klikunastu minut.

Natomiast Linuksa stawiam na nowo wtedy, gdy coś zepsuję podczas swoich badań nad systemnem ;), albo jak wyjdzie nowa wersja lub też mam ochotę wypróbować inną dystrybucję.

edit:
A niech stracę, znalazłem ten poradnik. klonowanie i backup systemu. Wyjaśnione w bardzo prosty sposób, krok po kroku. Bardzo polecam.
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: auror777 »

Cześć,

Chciałem Wam opowiedzieć jak to wygląda u mnie w szkole średniej o profilu informatycznym. Moi koledzy oczywiście używają różnych systemów - większość jedzie cały czas na xp-eku, kilku korzysta z visty. Sam od dziś używać będę Ubuntu już na stałe i właśnie instaluję wersję 8.10, niech stracę, nie będę czekać na nowe wydanie, gdyż zawsze chciałem spróbować uaktualnienia z wersji na wersję:) Wracając jednak do tematu - większość z moich znajomych nie korzysta z windowsa dłużej niż 3-4 miesiące. Powód jest bardzo prosty - systemy te bardzo szybko tracą na wydajności i niestety muszę od czasu do czasu chodzić do znajomych i robić im tzw. format:) Mam nadzieję, że za 11 dni nie będę musiał robić formatu u mnie:PP

Pozdrawiam:)
"To jest nasz świat. Świat elektronów, przełączników, piękna impulsu."
"Istniejemy poza kolorem skóry, narodowością, czy religijnymi sporami."
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: ignacy »

W sumie trudno powiedzieć, że to system traci na wydajności. Używaj XP na kompie, który nie ma podłączenia do internetu, a zobaczysz, że chociaż wydajność spada po pewnym czasie (co da się podreperować nieco), to najczęściej jest to spowodowane przeładowaniem różnymi wynalazkami, wirusami, zapychaniem się partycji systemowej etc.

Sam reinstaluję dość regularnie czy to ubunciaka, czy XPka. A bo się coś przy dysku zmajstrowało, a bo 8.04 jednak lepsze, a bo może 8.10 już poprawili, a może 9.04, a to coś... ;) A to XP po roku już łapie zadyszkę, bo syfu nałapał.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: auror777 »

Zdziwiłbyś się jak potrafi chodzić XP po 2 tygodniach podłączenia do Internetu, mimo dobrego antywirusa:) Ale faktycznie, system można wyczyścić i chodzi wtedy lepiej, ale jednak to nie jest to:) Ale mam ten sam dylemat co Ty: a może by tak openSUSE, po instalackji: "E, jednak mi się nie podoba", instaluję Kubuntu, za chwilę stwierdzam, że poczekamy na poprawkę KDE4:) Może później Slackware, bo w końcu jest wydajny i mogę się sporo nauczyć, a na następny dziń stwierdzam, że nie mam czasu na tą naukę:P Czasem tak bywa, że się nie możemy zdecydować;) Mam nadzieję, że zostanę przy Ubuntu dłuższy czas;D
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

Może system można wyczyścić, może można pozbyć się prawie wszystkich wirusów/trojanów, problemem jest gdy trzeba robić to dość często i ile czasu potrzeba na takie zabawy z systemem. Dziś trojana można złapać wchodząc na witryny, które nie powinny być zagrożone lub używając GG. Z własnych obserwacji wiem, że wielu użytkowników nie wie do czego służy defragmentacja dysku, a system powinien być sprawny bez użytkowania takich narzędzi i przyjazny użytkownikowi. Windows pod tym względem nachalnie pcha zwykłego usera w skomplikowane objęcia administracji. I co na to ma poradzić prosta pani księgowa - Jadzia :pt36:
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: ignacy »

auror777 pisze:Zdziwiłbyś się jak potrafi chodzić XP po 2 tygodniach podłączenia do Internetu, mimo dobrego antywirusa:)
Nie zdziwiłbym się, wiem :D Ale faktycznie XP wymaga dla siebie, żeby przy nim od czasu do czasu trochę podłubać i szybciej jest zrobić formacik.

BTW. po kilku miesiącach w końcu uznałem bezwzględną wyższość apta nad "tradycyjnym" ściąganiem wszystkiego i instalowaniem. Szczególnie, gdy trzeba szybko doprowadzić system do stanu używalności:mrgreen: Wcześniej byłem trochę sceptyczny - a bo pakiety nie zawsze najnowsze, a bo to i tamto, teraz jednak doceniam mimo wszystko.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
Dude Meister
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Dude Meister »

hiroshi007 pisze:Dziś trojana można złapać wchodząc na witryny, które nie powinny być zagrożone lub używając GG.
O widzisz! Nie wiedziałem, że przez GG można złapać. Ale szczęście, że mamy Linuksa :lol:.
Awatar użytkownika
ville_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: ville_666 »

u mni exp dziala jakos dobrze po roku z bledu antyworusa siadl i musialem wgrywac byl problem z bootloaderem ale google.pl jest wiec wrocilo mi i mam oba systemy ale jelsi chodiz o ubuntu to dziala jakos jak niesmiertelny :-)nie jestem geniusz w linuksie choc sie ucze i mnei to jara i czesto niechcacy w grzebaiu usune cos za duzo ale on wraca...i na ten moment to jest moj system glowny a brat uzywa windy (bo legal kupiony to szkoda kasy).

//karmel: tu piszemy po POLSKU o interpunkcji waść słyszał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”