naped dvd nie wykrywa niektorych plyt
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
naped dvd nie wykrywa niektorych plyt
witam,
krotka pilka. nagrywarka nec nd4550A, wszystko dziala jak nalezy za wyjatkiem kilku plyt, tj oryginalne dvd-video z jakiejs gazety montuje sie raz na ruski rok a najczesciej wraz ze startem systemu. oryginalna gra 2 plytowa: jedna plyta autorun ma od razu druga plyta za cholere nie chce sie odczytac -> no media present, tak jakbym wogole nic nie wlozyl. plyty sa sprawne i pod winda smigaja spokojnie. nie wiem co robic, nic nie pomaga grzebanie w fstab, montowanie reczne. inne dvd, nagrywane czy nie dzialaja. nagrywarka czyta i nagrywa zarowno plusy jak i minusy.
jesli ktos ma jakis pomysl to chetnie uslysze o co chodzi. ja sie poddaje. a google nie bardzo chca pomagac.
krotka pilka. nagrywarka nec nd4550A, wszystko dziala jak nalezy za wyjatkiem kilku plyt, tj oryginalne dvd-video z jakiejs gazety montuje sie raz na ruski rok a najczesciej wraz ze startem systemu. oryginalna gra 2 plytowa: jedna plyta autorun ma od razu druga plyta za cholere nie chce sie odczytac -> no media present, tak jakbym wogole nic nie wlozyl. plyty sa sprawne i pod winda smigaja spokojnie. nie wiem co robic, nic nie pomaga grzebanie w fstab, montowanie reczne. inne dvd, nagrywane czy nie dzialaja. nagrywarka czyta i nagrywa zarowno plusy jak i minusy.
jesli ktos ma jakis pomysl to chetnie uslysze o co chodzi. ja sie poddaje. a google nie bardzo chca pomagac.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: naped dvd nie wykrywa niektorych plyt
Jak nie czyta, to nie czyta, wątpię, aby zależało to od systemu...
-
- Piegowaty Guziec
wiec niby od czego ma zalezec? od nagrywarki? to mowie ze pod windowsem wszystko dziala. dziala tez druga plyta od tej gry. nie dziala tylko pierwsza.
a jak wyjasnisz to ze czasem dvd-video zamontuje a czasem nie. plyta z video tez jest nowa i na windzie dziala bez problemu. malo tego. zamierzam przeinstalowac ubu8.04 tylko nie wiem czy czekac na 8.10 czy nie. i wtedy sie okaze ;p
wyglada tak jakby system mial problem z plytami tloczonymi.
a jak wyjasnisz to ze czasem dvd-video zamontuje a czasem nie. plyta z video tez jest nowa i na windzie dziala bez problemu. malo tego. zamierzam przeinstalowac ubu8.04 tylko nie wiem czy czekac na 8.10 czy nie. i wtedy sie okaze ;p
wyglada tak jakby system mial problem z plytami tloczonymi.
- mario_7
- Administrator
Ale jeśli nie da się płyty zamontować, to znaczy, że napęd stwarza problem, nie system.
ostatecznie mógłbyś zrobić sobie obrazy płyt ISO i te na pewno uruchomisz
ale to tylko obejście problemu, nie rozwiązanie.
Spróbuj powkładać i zamontować te płyty, z którymi masz problemy i wrzuć wynik polecenia dmesg na http://wklej.org
ostatecznie mógłbyś zrobić sobie obrazy płyt ISO i te na pewno uruchomisz

ale to tylko obejście problemu, nie rozwiązanie.
Spróbuj powkładać i zamontować te płyty, z którymi masz problemy i wrzuć wynik polecenia dmesg na http://wklej.org
-
- Piegowaty Guziec
ale system zarzadza sobie urzadzeniami i system odpowiedzialny jest za wszystko. dobrze napisany sterownik do obslugi nie ma takich problemow ( mowie tu windowsie) a tu jakis problem jest.
dmesg nie daje zadnego wpisu przy wkladaniu problemowej plyty. druga plytka od gry daje wpis taki:
calego dmesgu nie bede wklejal podam tylko sekcje dotyczaca dvd
oraz
zastanawia mnie 'sr; needs updating.
dmesg nie daje zadnego wpisu przy wkladaniu problemowej plyty. druga plytka od gry daje wpis taki:
Kod: Zaznacz cały
[ 815.536532] UDF-fs: Partition marked readonly; forcing readonly mount
[ 815.565896] UDF-fs INFO UDF 0.9.8.1 (2004/29/09) Mounting volume 'Disk2', timestamp 2007/06/20 04:24 (1078)
ata2.00: ATAPI: _NEC DVD_RW ND-4550A, 1.06, max UDMA/33
[ 23.398012] ata2.00: configured for UDMA/33
[ 23.399583] scsi 1:0:0:0: CD-ROM _NEC DVD_RW ND-4550A 1.06 PQ: 0 ANSI: 5
[ 23.399720] ata_piix 0000:00:1f.2: MAP [ P1 -- P0 -- ]
sda:<4>Driver 'sr' needs updating - please use bus_type methods
[ 23.795423] sr0: scsi3-mmc drive: 48x/48x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray
[ 23.795429] Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
[ 23.795508] sr 1:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[ 23.799904] sda1 sda2 sda3
[ 23.810514] sd 2:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
[ 23.825373] sr 1:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 5
[ 23.825417] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
- mario_7
- Administrator
Moim zdaniem jest to problem z napędem, gdyż jak sam zauważyłeś nie ma nawet informacji o błędach w logach - tak, jakby napęd nie rozpoznawał płyty w napędzie, a tego system nie kontroluje.
-
- Piegowaty Guziec
tez bylbym sklonny w to uwierzyc ale nie wierze z 2ch powodow
1. pod winda plyte rozpoznaje
2. gdyby nie rozpoznawal jej sprzetowo, nie zrobilby tego nigdy, ajednak raz na ilestam dziesiatek raz uda sie odczyt. ma to miejsce najczesciej gdy wlacze kompa i dvd video juz jest zamontowane, wystarczy ze resetne X'y i juz nie ma plyty.
pozatym to jest NEC ;p a nie samsung
1. pod winda plyte rozpoznaje
2. gdyby nie rozpoznawal jej sprzetowo, nie zrobilby tego nigdy, ajednak raz na ilestam dziesiatek raz uda sie odczyt. ma to miejsce najczesciej gdy wlacze kompa i dvd video juz jest zamontowane, wystarczy ze resetne X'y i juz nie ma plyty.
pozatym to jest NEC ;p a nie samsung
- parrotlarch
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
podepnę się pod temat.
mi nagrywarka w ubuntu niektóre płyty montuje, a niektóre nie. wszystkie mogę zamontować przez
windows montuje bez problemu.
nie wiem jak debian, bo mam tam fluxa i płyty montuję workerem.
mi nagrywarka w ubuntu niektóre płyty montuje, a niektóre nie. wszystkie mogę zamontować przez
mount /dev/cdrom
nie wiem jak debian, bo mam tam fluxa i płyty montuję workerem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
i ja się podepnę pod temat:)
...pod windą wszystko bezproblemowo działa ... tak jak i zachowanie samej nagrywarki
pod ubuntu występują problemy.... wsadzam płyte wszystko idzie w dobrym kierunku... w momencie gdy przychodzi moment na montowanie nosnika .... DVDRW zaczyna wydawać z siebie dziwne dzwieki tak jakby łapał zwieche i tacka z optyka latala po szynach tam i spowrotem ....wyskakuje błąd ze nie mozna zamontować urządzenia czy coś takiego ... następnie jakby dostawała olśnienia nawet gdy błąd jest ... widać ze płyte mogę przegladac :S .
Może istotnym faktem jest to że bezproblemowo na ubuntu ładuje płyty jakby to nazwać oryginalne np. Ubuntu z shipping .
Płyty z danymi nagrywane ręcznie czasem działają bezproblemowo a czasem tak jak powiedziałem wyżej. Prosiłbym nie odpowiadać na ten mój konkretny post w stylu : skoro montuje to w czym problem ? problem jest bo system sie dziwnie zachowuje i nagrywarka.
i napewno to nie jest problem z napędem bo gdyby było to pod windowsem działy by sie takie same rzeczy ...ale jednak nie ... dodam ze mam ubu 8.10 a nagrywarka to DVD RW DVR-K16RA Pioneer
...pod windą wszystko bezproblemowo działa ... tak jak i zachowanie samej nagrywarki
pod ubuntu występują problemy.... wsadzam płyte wszystko idzie w dobrym kierunku... w momencie gdy przychodzi moment na montowanie nosnika .... DVDRW zaczyna wydawać z siebie dziwne dzwieki tak jakby łapał zwieche i tacka z optyka latala po szynach tam i spowrotem ....wyskakuje błąd ze nie mozna zamontować urządzenia czy coś takiego ... następnie jakby dostawała olśnienia nawet gdy błąd jest ... widać ze płyte mogę przegladac :S .
Może istotnym faktem jest to że bezproblemowo na ubuntu ładuje płyty jakby to nazwać oryginalne np. Ubuntu z shipping .
Płyty z danymi nagrywane ręcznie czasem działają bezproblemowo a czasem tak jak powiedziałem wyżej. Prosiłbym nie odpowiadać na ten mój konkretny post w stylu : skoro montuje to w czym problem ? problem jest bo system sie dziwnie zachowuje i nagrywarka.
i napewno to nie jest problem z napędem bo gdyby było to pod windowsem działy by sie takie same rzeczy ...ale jednak nie ... dodam ze mam ubu 8.10 a nagrywarka to DVD RW DVR-K16RA Pioneer
CeleronM370 1,5+1,5GB ram+Ubuntu 9.04=startup time 19s po modyfikacjach
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Blackbox
Podepne sie.
Zrobilem sobie obraz .iso do Office2007.
Mam tez CrossOver.
Obraz mi sie montuje jako dysk.
Chce zamontowac, ale plik instalacyjny setup.exe ma nazwe: setup.exe;1
I crossover tego nie montuje.
Pytanie. Czemu system zmienia nazwa pliku wykonalnego?
Pozdrawiam.
Zrobilem sobie obraz .iso do Office2007.
Mam tez CrossOver.
Obraz mi sie montuje jako dysk.
Chce zamontowac, ale plik instalacyjny setup.exe ma nazwe: setup.exe;1
I crossover tego nie montuje.
Pytanie. Czemu system zmienia nazwa pliku wykonalnego?
Pozdrawiam.
- mario_7
- Administrator
1. Na pewno dobrze zrobiłeś obraz iso? Może to jakieś zabezpieczenia są? 
2. W jaki sposób montujesz obraz? Bo jeśli przez dwukrotne kliknięcie, to nie działa to za dobrze i lepiej robić to "tradycyjną" metodą.

2. W jaki sposób montujesz obraz? Bo jeśli przez dwukrotne kliknięcie, to nie działa to za dobrze i lepiej robić to "tradycyjną" metodą.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Blackbox
Witam po swietach.
1. Na pewno dobrze, bo mi to iso sie instaluje na plycie, z ktorej robie normalnie instalke. I tak zainstalowalem. Ale na przyszlosc chcialbym moc skorzystac z iso bez wypalania.
2. Na rozne sposoby. I menedzer archowow i to wszystko co w standardziew oferuje iranka. Zawsze da sie zamontowac, ale plik. exe juz jest nieczytelny.
Pozdrawiam.
1. Na pewno dobrze, bo mi to iso sie instaluje na plycie, z ktorej robie normalnie instalke. I tak zainstalowalem. Ale na przyszlosc chcialbym moc skorzystac z iso bez wypalania.
2. Na rozne sposoby. I menedzer archowow i to wszystko co w standardziew oferuje iranka. Zawsze da sie zamontowac, ale plik. exe juz jest nieczytelny.
Pozdrawiam.
- gramfan
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
podpinam się, mam dwa napędy od LG <inne modele, >i kiedy wkładam niektóre płyty DVD w ogóle ich nie czytaj,natomiast kiedy miałem windowsa śmigały aż miło...
Linux user number 488482 |
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
PC: AMD 64 X2 7750+ | GeForce 9600GT | 1GB GoodRam 800Mhz + 2GB GoodRam 800Mhz | MSI K9N6PGM2 | HDD Samsung 500GB
Laptop: Intel Core Duo T6600 | GeForce 310M | 4 GB RAM | HDD Samsung 500GB
Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
- Marek Ślepy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 20.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
- Iacobus
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na uwagę, ale ja miałem podobnie z pewną (oryginalną) płytą z muzyką. Kubuntu nie montował jej wcale, a na zwykłym ubuntu była montowana bez problemu. Ot, zagadka 

Inny OS == Debian Squeeze + KDE 4.4
- mario_7
- Administrator
Juno, próbowałeś:
W katalogu /mnt powinna pojawić się zamontowana płyta.
gramfan, Marek Ślepy, macie jakieś błędy w dmesg po włożeniu płyt? Może to wina napędu (np. zanieczyszczona soczewka lasera)?
sudo modprobe loop
sudo mount -o loop /ściezka/do/pliku.iso /mnt
gramfan, Marek Ślepy, macie jakieś błędy w dmesg po włożeniu płyt? Może to wina napędu (np. zanieczyszczona soczewka lasera)?
- Marek Ślepy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 20.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Mam pokazać dmesg, to jest okropnie długie. (60000 znaków) Są też wzmianki o błędach. Nie wiem czy dobry fragment wybrałem. Jak się czyści soczewkę? Czy ta soczewka nie dotyczy wszystkich nośników?
EDIT:
Tematem zainteresowało się 1100 osób,Kiedy doczeka się rozwiązania?
[10207.560552] cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!
[10208.115148] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[10208.115161] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[10208.175923] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[10208.175935] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[11371.570419] cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!
[11372.058542] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[11372.058553] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[11372.143445] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[11372.143457] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
marek@marek-desktop:~$
EDIT:
Tematem zainteresowało się 1100 osób,Kiedy doczeka się rozwiązania?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Podpinam się pod opisany w wątku problem. Mam nagrywarkę NEC ND-4550A z najnowszym firmware 1.09. System to Ubuntu 9.04. Napęd bez problemu czyta tłoczone płyty (CD i DVD), płyty CD-R, jednak nie zawsze czyta DVD-R (obecnie w ogóle mi nie czyta). Dodam, że pod Windows przestał czytać jakiś czas temu (XP SP3, nieuaktualniany - modem EDGE). Pod Ubuntu 8.04 czytał bez problemu każdą płytę.
Napęd jest na osobnym kanale ATA (oddzielna taśma). Na kolejnych dwóch (również osobnych) są dwa dyski - ATA ze zworkami na master oraz SATA. Nie próbowałem przestawiania zworek na slave (wg rozwiązania z ang. forum).
Problem występował, kiedy płyta była w napędzie w momencie uruchomienia komputera (poza tym nie można było później jej ręcznie zamontować; dmesg taki sam, jak podał Marek Ślepy). Skasowałem z katalog ustawień osobistych Gnome ~/.gconf wg instrukcji z http://forums.neurostechnology.com/inde ... ic=10053.0 oraz dodałem do opcji kernela /boot/grub/menu.lst wymienione na tej stronie opcje (próbowałem również z all_generic_ide). Płyta zaczęła być wykrywana.
Po zmianie kilku parametrów w Gnome (m.in tapeta, rendering czcionek, itp.) problem znowu się pojawił. Zauważyłem, że po włożeniu płyty pojawia się komunikat dmesg:
Spróbowałem ustawić inny clocksource, wyłączyc acpi (więcej info. na http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=205250 oraz http://kerneltrap.org/?q=node/8306 ). Nie pomogło.
Chętnie poznam działające rozwiązanie tego problemu (i przyczynę) -- nie chcę kupować nowego napędu.
Napęd jest na osobnym kanale ATA (oddzielna taśma). Na kolejnych dwóch (również osobnych) są dwa dyski - ATA ze zworkami na master oraz SATA. Nie próbowałem przestawiania zworek na slave (wg rozwiązania z ang. forum).
Problem występował, kiedy płyta była w napędzie w momencie uruchomienia komputera (poza tym nie można było później jej ręcznie zamontować; dmesg taki sam, jak podał Marek Ślepy). Skasowałem z katalog ustawień osobistych Gnome ~/.gconf wg instrukcji z http://forums.neurostechnology.com/inde ... ic=10053.0 oraz dodałem do opcji kernela /boot/grub/menu.lst wymienione na tej stronie opcje (próbowałem również z all_generic_ide). Płyta zaczęła być wykrywana.
Po zmianie kilku parametrów w Gnome (m.in tapeta, rendering czcionek, itp.) problem znowu się pojawił. Zauważyłem, że po włożeniu płyty pojawia się komunikat dmesg:
Clocksource tsc unstable (delta = -106694617 ns)
Chętnie poznam działające rozwiązanie tego problemu (i przyczynę) -- nie chcę kupować nowego napędu.
-
- Piegowaty Guziec
nie chce cie martwic ale te nagrywarki sa gowniane. ja swoja juz wykrecilem i sie poddalem. nie pomaga nic, czyszczenie lasera. nie dziala nigdzie indziej, poprostu albo byla trefna 'albo moc lasera spadla' 
tylko ze w moim przypadku nie bylo w dmesgu takich problemow, w twoim jest szansa.. wyczysc laser, bo masz bledy jakies w odczycie.
soczewke czysci sie tak, ze otwierasz 4 srubki z obudowy, meczysz sie z przednia maskownica, sciagasz obie blaszane czesci obudowy( ten ceownik i denko) i tam na sankach bedziesz mial takie blyszczace oko. wez izopropanol, choc czysty spiryt kiedys robil ta robote. troche na wacik taki od ucha i przecierasz. zrob to pod dobrym oswietleniem zeby tam nic nie zostalo. i tyle. skrecasz. badz ostrozny, nie pognij tych tasiemek, co maja zlaczki na wcisk, ehh kto to wymyslil.

tylko ze w moim przypadku nie bylo w dmesgu takich problemow, w twoim jest szansa.. wyczysc laser, bo masz bledy jakies w odczycie.
soczewke czysci sie tak, ze otwierasz 4 srubki z obudowy, meczysz sie z przednia maskownica, sciagasz obie blaszane czesci obudowy( ten ceownik i denko) i tam na sankach bedziesz mial takie blyszczace oko. wez izopropanol, choc czysty spiryt kiedys robil ta robote. troche na wacik taki od ucha i przecierasz. zrob to pod dobrym oswietleniem zeby tam nic nie zostalo. i tyle. skrecasz. badz ostrozny, nie pognij tych tasiemek, co maja zlaczki na wcisk, ehh kto to wymyslil.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Witam ja także podpinam się do tego posta, moja nagrywarka to domyślna jaka znajduje się w lapku Lenovo 3000 c100, niestety nawet specyfikacja techniczna nie podaje jaki to dokładnie model. Wkładam płytkę ze zdjęciami z wyjazdu (czyli dość ważna rzecz...) i napęd nie czyta, za to wyskakuje mi komunikat: Błędna opcja montowania podczas próby zamontowania woluminu "UDF Volume"., i tyle. Ta sama płytka jest czytana przez windowsa.
Próbowałem już użyć komendy zalecanej przez parrotlarcha:
I o co chodzi?
Próbowałem już użyć komendy zalecanej przez parrotlarcha:
na co terminal mi wypluwa:mount /dev/cdrom
spróbowałem więc tego co proponuje system, ale dalej nic...mount: block device /dev/scd0 is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/scd0,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
I o co chodzi?