ubuntu nie widzi Xp w sieci
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
ubuntu nie widzi Xp w sieci
Witam, problemik mam taki:
Na laptopie mam Ubuntu, na PC jest XP. Oba są w mojej domowej sieci LAN. Chciał bym udostepnić pliki zarówno na PC jak i na laptopie. W googlach tylko jest coś napisane o konfiguracji samby, co zrobiłem jak trzeba i teraz jest tak:
Na PC elegancko mam dostęp do plików z Laptopa, ale na Laptopie nie mam dostępu do plików z PC.
Mam Ubuntu 8.10 stale aktualizowany
Na laptopie mam Ubuntu, na PC jest XP. Oba są w mojej domowej sieci LAN. Chciał bym udostepnić pliki zarówno na PC jak i na laptopie. W googlach tylko jest coś napisane o konfiguracji samby, co zrobiłem jak trzeba i teraz jest tak:
Na PC elegancko mam dostęp do plików z Laptopa, ale na Laptopie nie mam dostępu do plików z PC.
Mam Ubuntu 8.10 stale aktualizowany
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: ubuntu nie widzi Xp w sieci
Smbmount/smbumount
Once we have established that a Windows machine has some worthwhile stuff to share, it might be nice to have that available at our fingertips each time we use our Linux machine. Perhaps the Windows server is sharing music, or video, or perhaps better still, a software repository. Smbclient has it's uses, but it might be undesirable to transfer this information back and forth as we find a use for it. In this case, a simple answer is to mount these drives on the Linux host as we would any other drive. This is simple to achieve - and works in a fairly similar fashion to what NFS might in an all UNIX environment.
smbmount \\\\172.16.1.3\\c$ /mnt/thumb -o username=jwhittal
This time, the smbmount command takes the share name, a mount point (/mnt/thumb in my example above) and finally some options. Clearly, since C$ is not a guest based share (and so it should not be), I will need to supply a username for the share. I will be prompted for the password for the user "jwhittal". Since this 'drive' is now mounted, we can begin copying information to and from the mount point. Clearly, this implies that it is being copied to the Windows server. One might additionally place this in the /etc/fstab file on your Linux client workstation and therefore have the Windows share reloaded on every reboot of the Linux client workstation.
Smbumount is the command used to unmount the Windows share. In fact, smbmount and smbumount are just synonyms for the mount and umount commands in Linux. An alternative to the smbmount command above is:
mount -t smbfs -o username=jwhittal \\\\172.16.1.3\\c$ /mnt/thumb
Clearly, this would require that the smbfs module is compiled into the kernel and that it is able to mount SAMBA file systems.
Programy w pakiecie smbfs
Once we have established that a Windows machine has some worthwhile stuff to share, it might be nice to have that available at our fingertips each time we use our Linux machine. Perhaps the Windows server is sharing music, or video, or perhaps better still, a software repository. Smbclient has it's uses, but it might be undesirable to transfer this information back and forth as we find a use for it. In this case, a simple answer is to mount these drives on the Linux host as we would any other drive. This is simple to achieve - and works in a fairly similar fashion to what NFS might in an all UNIX environment.
smbmount \\\\172.16.1.3\\c$ /mnt/thumb -o username=jwhittal
This time, the smbmount command takes the share name, a mount point (/mnt/thumb in my example above) and finally some options. Clearly, since C$ is not a guest based share (and so it should not be), I will need to supply a username for the share. I will be prompted for the password for the user "jwhittal". Since this 'drive' is now mounted, we can begin copying information to and from the mount point. Clearly, this implies that it is being copied to the Windows server. One might additionally place this in the /etc/fstab file on your Linux client workstation and therefore have the Windows share reloaded on every reboot of the Linux client workstation.
Smbumount is the command used to unmount the Windows share. In fact, smbmount and smbumount are just synonyms for the mount and umount commands in Linux. An alternative to the smbmount command above is:
mount -t smbfs -o username=jwhittal \\\\172.16.1.3\\c$ /mnt/thumb
Clearly, this would require that the smbfs module is compiled into the kernel and that it is able to mount SAMBA file systems.
Programy w pakiecie smbfs
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
hmm... a czy można prosić, tak bardziej zrozumiałym językiem?;p bo w Linuxie to ja raczej początkujący jestem.
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
- po pierwsze upewnij sie, ze masz w xp'ku udostepniony folder i jakie sa uprawnienia do udzialu i zabezpieczenia do folderu.
- po drugie upewnij sie, ze na firewallu w xp'ku masz przepuszczone udostepnianie plikow (dla testu mozesz wylaczyc firewalla w ogole - nie jest to najbezpieczniejsza metoda, ale skuteczna).
-jesli uzywasz jakis nortonow, kasperskich, czy innych nodow, upewnij sie, ze na ich zaporze masz ustawione wszystko jak nalezy.
z tego co mowisz, wynika, ze kompy sie "widza" w sieci, bo z xp masz dostep do ubuntu, wiec wykluczam tutaj brak polaczenia sieciowego...
potem tylko miejsca -> siec i w nautilusie przegladasz swoja siec...
- po drugie upewnij sie, ze na firewallu w xp'ku masz przepuszczone udostepnianie plikow (dla testu mozesz wylaczyc firewalla w ogole - nie jest to najbezpieczniejsza metoda, ale skuteczna).
-jesli uzywasz jakis nortonow, kasperskich, czy innych nodow, upewnij sie, ze na ich zaporze masz ustawione wszystko jak nalezy.
z tego co mowisz, wynika, ze kompy sie "widza" w sieci, bo z xp masz dostep do ubuntu, wiec wykluczam tutaj brak polaczenia sieciowego...
potem tylko miejsca -> siec i w nautilusie przegladasz swoja siec...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
witam serdecznie 
podepnę się pod temat...
mam podobny problem, na laptopie ubuntu (Intrygująca Iranka
) na komputerze XP.
teraz tak, uruchomiłem ubuntu zaraz po instalacji, wchodzę w sieć, sieć Windows i...jest! widzi wszystko
nawet kolegę na Viscie 
lecz, to był pierwszy i jedyny raz, teraz po wejściu w sieć windows nie widzi żadnego folderu, macie jakąś radę?
prosiłbym o jasne wytłumaczenie, uprzedzam, że w konsoli nic jeszcze nawet nie pisałem (chcę się najpierw uporać z problemami jakie mnie napotkały, nadzieja, ze da się wyklikać to te problemy..)
(to nie jedyny problem, ale z resztą sam się będę próbował uporać, jak coś to i tak się zwrócę do Was
)

podepnę się pod temat...
mam podobny problem, na laptopie ubuntu (Intrygująca Iranka

teraz tak, uruchomiłem ubuntu zaraz po instalacji, wchodzę w sieć, sieć Windows i...jest! widzi wszystko

lecz, to był pierwszy i jedyny raz, teraz po wejściu w sieć windows nie widzi żadnego folderu, macie jakąś radę?
prosiłbym o jasne wytłumaczenie, uprzedzam, że w konsoli nic jeszcze nawet nie pisałem (chcę się najpierw uporać z problemami jakie mnie napotkały, nadzieja, ze da się wyklikać to te problemy..)
(to nie jedyny problem, ale z resztą sam się będę próbował uporać, jak coś to i tak się zwrócę do Was

Spróbuj tak:
Kod: Zaznacz cały
smb://192.168.x.x/
-
- Piegowaty Guziec
właśnie wszedłem się pochwalić, że wyklikałem....nie wiem czy to trwałe rozwiązanie, ale działa jak na razie...
opcja połącz z serwerem, wybrane zasoby windows i wpisanie ip i droga do folderu na jaki chcę się wpakować, w tym przypadku muzyka, i się z tego co rozumiem zamontował wolumin...
jako serwer ip
zasób wpisałem po prostu "muzyka"
katalog: ścieżka
nazwa użytkownika login w ubuntu
jako domena to nic
i jakoś zadziałało, choć najpierw błąd wyskoczył, lae potem pojawił się na pulpicie wolumin...chciałbym to móc zrozumieć...
smb://192.168.x.x/ <-- to gdzie? w terminalu?
opcja połącz z serwerem, wybrane zasoby windows i wpisanie ip i droga do folderu na jaki chcę się wpakować, w tym przypadku muzyka, i się z tego co rozumiem zamontował wolumin...
jako serwer ip
zasób wpisałem po prostu "muzyka"
katalog: ścieżka
nazwa użytkownika login w ubuntu
jako domena to nic
i jakoś zadziałało, choć najpierw błąd wyskoczył, lae potem pojawił się na pulpicie wolumin...chciałbym to móc zrozumieć...
smb://192.168.x.x/ <-- to gdzie? w terminalu?
Włączasz swoje "okienka", prawdopodobnie nautiliusa i wpisujesz tak w pasku adresu:Pmatt__ pisze:smb://192.168.x.x/ <-- to gdzie? w terminalu?
-
- Piegowaty Guziec
działa 
dzięki wielkie
ps i dowiedizałem się co to ten nautilius

dzięki wielkie
ps i dowiedizałem się co to ten nautilius

- dspm
- Piegowaty Guziec
cze ja mam problem inny o 180* na pc mam ubuntu na laptopie Musze mice xp bo linuxik ma problemy ze sterownikami prawie do wszystkiego ale ok na ubuntu mam dostemp do plikuw w laptopie czyli mogę pod linuxem grzebac w xp ale nie moge pogzebaz z lapropa w forderach udostempnionych w umuntu
- aso
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Hmm a może bez takich błędów ortograficznych?
Sprawdź czy udostępniasz te foldery w Ubuntu - prawy na folder i Właściwości.
Sprawdź czy udostępniasz te foldery w Ubuntu - prawy na folder i Właściwości.
Windows jest jak Winda, a Linux jak schody. Windą jest wygodniej, ale czy ktoś widział, aby schody się zepsuły?
Linux User #488391
Linux User #488391
Może napisz to jeszcze raz korzystając ze słownika poprawnej polszczyzny...
I używaj "ogonków" i znaków interpunkcyjnych - wyobraz sobie ze nikt nie uzywalby polskich znakow wielkich liter a o przecinkach kropkach sreednikach i myslnikach juz nie wspomne jest to bardzo nieczytelne dodatkowo pomysl o tym ze niektore bledy wymagaja opisu o objetosci jednej strony a4 i ty to musisz przeczytac nie uwazasz ze to dosc utrudnia zycie potencjalnemu czytelnikowi
I używaj "ogonków" i znaków interpunkcyjnych - wyobraz sobie ze nikt nie uzywalby polskich znakow wielkich liter a o przecinkach kropkach sreednikach i myslnikach juz nie wspomne jest to bardzo nieczytelne dodatkowo pomysl o tym ze niektore bledy wymagaja opisu o objetosci jednej strony a4 i ty to musisz przeczytac nie uwazasz ze to dosc utrudnia zycie potencjalnemu czytelnikowi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
vlogical, Twój post mimo ze poprawny to zbedny, uwaga juz zostala zwrocona temu userowi, co do problemu dspm-zaloz swoj temat, napisz cos wiecej, im wiecej napiszesz tym wiecej osob i bardziej doglebnie bedzie w stanie pomoc
- dspm
- Piegowaty Guziec
witam ponownie co do poprawności pisowni do dysortografijk ze mnie mam udostempnione foldery w ubuntu schemat mojej sieci jest taki
1. PC ubuntu + xp
wi-fi
2. laptop xp router rj45
3. pc ubuntu
i teraz jak na obu pc jestem w ubuntu to się widzą działa wszystko ok
dane i pliki z xp widze w ubuntu
ale jak jestem w xp nie widze włonczonych pc z linuxem siedząc w xp nie widac wogule pc linuxowych w otoczeniu sieciowym pod windowsem tak sie zastanawiam czy ruter czegoś nie blokuje
ale jak by blokował to by sie wogule pc nie widział nie zaleznie czy by był na linuxach all cz na windowsie
1. PC ubuntu + xp
wi-fi
2. laptop xp router rj45
3. pc ubuntu
i teraz jak na obu pc jestem w ubuntu to się widzą działa wszystko ok
dane i pliki z xp widze w ubuntu
ale jak jestem w xp nie widze włonczonych pc z linuxem siedząc w xp nie widac wogule pc linuxowych w otoczeniu sieciowym pod windowsem tak sie zastanawiam czy ruter czegoś nie blokuje
ale jak by blokował to by sie wogule pc nie widział nie zaleznie czy by był na linuxach all cz na windowsie
-
- Piegowaty Guziec
Proponuję programik GADMIN-Samba (dostępny w repo). Bardzo fajnie się nim konfiguruje sambę.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie rozumiem problemu ...
Samba jest narzedziem do sieci domowych bezkonfiguracyjnym ... instalujesz pakiet wspoldzielnie plikow - sam Ci pozniej dociagnie sambe ... nastepnie z poziomu konta root ustawiasz wspoldzielnie i gotowe.
Ruter Ci nie zablokuje portokolu smb wiec to nie problem.
Jedyne co WinXP ma do siebie przy takich zabawach to ustawienia grupy roboczej oraz czasem trzeba zmienic uprawinienia w pliku - osobiscie cos takiego robilem tylko na 7.10.
Samba jest narzedziem do sieci domowych bezkonfiguracyjnym ... instalujesz pakiet wspoldzielnie plikow - sam Ci pozniej dociagnie sambe ... nastepnie z poziomu konta root ustawiasz wspoldzielnie i gotowe.
Ruter Ci nie zablokuje portokolu smb wiec to nie problem.
Jedyne co WinXP ma do siebie przy takich zabawach to ustawienia grupy roboczej oraz czasem trzeba zmienic uprawinienia w pliku - osobiscie cos takiego robilem tylko na 7.10.
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
AMD Phenom II X2 , GF 9800 GT , 4 gb ram - U 10.4
- dspm
- Piegowaty Guziec
dzienki działa jusz działa własnie grupy robocze był odmienne dzienki
-
- Piegowaty Guziec
@Noea
Nie zgodzę się z Tobą, że "Samba jest narzedziem do sieci domowych bezkonfiguracyjnym". W momencie, jak chcemy zarządzać udostępnianymi zasobami ( czyli kto może korzystać z naszych zasobów, kto może w nich coś zapisać, usunąć, itd.), Samba już nie jest taka bezkonfiguracyjna.
Osobiście mam stworzoną tak jakby sieć prywatną: 4 komputery "spięte" razem, udostępnione zasoby na każdym z nich, podmontowane zasoby na linuksach i "zmapowane dyski na Windowsach". Dla reszty sieci jestem niewidoczny ( a jest w tej sieci dużo więcej komputerów). Tak moja "przestrzeń dyskowa" ma 1,5 TB i mogę w każdej chwili korzystać z pozostałych 3 dysków jak bym je miał wpięte do mojego laptopa.
Nie zgodzę się z Tobą, że "Samba jest narzedziem do sieci domowych bezkonfiguracyjnym". W momencie, jak chcemy zarządzać udostępnianymi zasobami ( czyli kto może korzystać z naszych zasobów, kto może w nich coś zapisać, usunąć, itd.), Samba już nie jest taka bezkonfiguracyjna.
Osobiście mam stworzoną tak jakby sieć prywatną: 4 komputery "spięte" razem, udostępnione zasoby na każdym z nich, podmontowane zasoby na linuksach i "zmapowane dyski na Windowsach". Dla reszty sieci jestem niewidoczny ( a jest w tej sieci dużo więcej komputerów). Tak moja "przestrzeń dyskowa" ma 1,5 TB i mogę w każdej chwili korzystać z pozostałych 3 dysków jak bym je miał wpięte do mojego laptopa.
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Rozumiem ale w moemcie kiedy ktos poprostu chce miec siec np zeby mogl sobie ogladac filmy z drugiego pokoju na swoim kompie to obecnie Samba jest praktycznie bez konfiguracji , a chyba o taki efekt chodzilo dspm
Ubuntu Counter Project - user number # 23841
-
- Piegowaty Guziec
[do usunięcia]