ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04
A więc skoro już wyszła wersja finalna nowego Ubuntu to pomny na problemy z instalacją tych sterowników do wersji testowej chciałbym się zapytać, czy komuś udało je się zainstalować na wersji finalnej?
Jestem posiadaczem "starszej" karty graficznej i Catalyst 9.4 nie wchodzi w grę. Więc przed instalacją nowego systemu chciałbym się upewnić, że będę miał grafikę.
Pozdrawiam.
Jestem posiadaczem "starszej" karty graficznej i Catalyst 9.4 nie wchodzi w grę. Więc przed instalacją nowego systemu chciałbym się upewnić, że będę miał grafikę.
Pozdrawiam.
Odp: ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04
Grafikę pewnie będziesz miał
System zadziała z mesą, ale o sterownikach własnościowych na chwilę obecną nie słychać. Oby się to z czasem zmieniło.

- makson
- Przebojowy Jelonek
Niestety mi to nie wystarcza. Szczególnie jak zobaczyłem do czego jest zdolny Compiz pod 8.10.lukaszforum pisze:Grafikę pewnie będziesz miałSystem zadziała z mesą, ale o sterownikach własnościowych na chwilę obecną nie słychać. Oby się to z czasem zmieniło.
- ghost212
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
compiz dziala i bez instalacji catalysta, zaraz po insalacji systemu działały i różne efekty.
Ale brak prawidłowego sterownika to faktycznie uciążliwe... w moim przypadku nawet całego ekranu nie widać(jak mamy ikonke kosza na dole to widzę jej może 3/4).
Ale brak prawidłowego sterownika to faktycznie uciążliwe... w moim przypadku nawet całego ekranu nie widać(jak mamy ikonke kosza na dole to widzę jej może 3/4).
- marcinwa4
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Temat wałkowany już od dłuższego czasu viewtopic.php?t=97833&page=5
tu jego częsciowe rozwiązanie
viewtopic.php?t=97833&page=5
- makson
- Przebojowy Jelonek
Hm... Dwa linki do tego samego niewiele mówiącego posta. Zapewne częściowe rozwiązanie jest na, którejś z wcześniejszych stron, ale możesz wskazać, o którą wypowiedź Ci konkretnie chodzi?marcinwa4 pisze:Temat wałkowany już od dłuższego czasu viewtopic.php?t=97833&page=5
P.S. Poza tym jestem za wałkowaniem tematu, aż do uzyskania rozwiązania, które wszystkich zadowoli.
- marcinwa4
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
Więc przepraszam za nie ścisłości. Z tego co wiem to na razie nie ma sterowników do starszych kart ati tu jest częściowe rozwiązanie problemu czyli przyspieszenie jej działania viewtopic.php?t=99063makson pisze:Hm... Dwa linki do tego samego niewiele mówiącego posta. Zapewne częściowe rozwiązanie jest na, którejś z wcześniejszych stron, ale możesz wskazać, o którą wypowiedź Ci konkretnie chodzi?
P.S. Poza tym jestem za wałkowaniem tematu, aż do uzyskania rozwiązania, które wszystkich zadowoli.
Prawdopodobnie jeśli masz kartę :
To ich po prostu nie zainstalujesz na u9.04. Jajko nie wspiera sterownika do xorga, a sterownik nie wspiera karty i na tym się kończy zabawa.
Kod: Zaznacz cały
ATI Radeon 9500 Series
ATI Radeon 9550 Series
ATI Radeon 9600 Series
ATI Radeon 9700 Series
ATI Radeon 9800 Series
ATI Radeon X300 Series
ATI Radeon X550 Series
ATI Radeon X600 Series
ATI Radeon X700 Series
ATI Radeon X800 Series
ATI Radeon X850 Series
ATI Radeon X1050 Series
ATI Radeon X1300 Series
ATI Radeon X1550 Series
ATI Radeon X1600 Series
ATI Radeon X1650 Series
ATI Radeon X1800 Series
ATI Radeon X1900 Series
ATI Radeon Xpress Series
ATI Radeon X1200 Series
ATI Radeon X1250 Series
ATI Radeon X2100 Series
- makson
- Przebojowy Jelonek
Mam ATI Radeon X1900 Series. Zawsze myślałem, że Linux w przeciwieństwie do Windowsa jest serdeczny dla użytkowników starszego sprzętu, a tu taka niespodzianka...lukaszforum pisze:Prawdopodobnie jeśli masz kartę :
To ich po prostu nie zainstalujesz na u9.04. Jajko nie wspiera sterownika do xorga, a sterownik nie wspiera karty i na tym się kończy zabawa.Kod: Zaznacz cały
ATI Radeon 9500 Series ATI Radeon 9550 Series ATI Radeon 9600 Series ATI Radeon 9700 Series ATI Radeon 9800 Series ATI Radeon X300 Series ATI Radeon X550 Series ATI Radeon X600 Series ATI Radeon X700 Series ATI Radeon X800 Series ATI Radeon X850 Series ATI Radeon X1050 Series ATI Radeon X1300 Series ATI Radeon X1550 Series ATI Radeon X1600 Series ATI Radeon X1650 Series ATI Radeon X1800 Series ATI Radeon X1900 Series ATI Radeon Xpress Series ATI Radeon X1200 Series ATI Radeon X1250 Series ATI Radeon X2100 Series
Czy ktoś wie, czy na otwartych sterownikach pójdzie np. Enemy Territory?
Też tak myślałem, dzisiaj się rozczaroałem tym i... heh no cóż, to nie wina linuksa, chociaż mogliby umożliwić instalację starszej wersji xorga.
Odechciało mi się instalować ET, ale po małych testach innych gier... cóż, otwarte sterowniki nie są zbyt wydajne i albo fps spada bardzo, albo są znaczne przecinki. Daj znać czy zainstalowałeś i jak działa.
Odechciało mi się instalować ET, ale po małych testach innych gier... cóż, otwarte sterowniki nie są zbyt wydajne i albo fps spada bardzo, albo są znaczne przecinki. Daj znać czy zainstalowałeś i jak działa.
- makson
- Przebojowy Jelonek
A klawisz "AUTO" na monitorze nie pomaga?ghost212 pisze:Ale brak prawidłowego sterownika to faktycznie uciążliwe... w moim przypadku nawet całego ekranu nie widać(jak mamy ikonke kosza na dole to widzę jej może 3/4).
Biorę się za przeinstalowywanie systemów (wymieniam dyski) koło 10 maja to powiem jak mi poszło. Niestety coś czuję, że na tych otwartych sterownikach pogubię zęby.lukaszforum pisze:Odechciało mi się instalować ET, ale po małych testach innych gier... cóż, otwarte sterowniki nie są zbyt wydajne i albo fps spada bardzo, albo są znaczne przecinki. Daj znać czy zainstalowałeś i jak działa.
- Tares
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Chodzi o to, że fglrx od wersji 9.4 nie obsługują już GPU poniżej RV600/700, a że dopiero od 9.4 dodana została obsługa x server'a 1.6, więc żadna poprzednia wersja się nie zainstaluje na ubuntu 9.04 i wyżej.
Fakt, że jest to trochę nie fajne, jednakże, ati udostępniło już dosyć sporo dokumentacji starszych chipów, więc sterowniki OS prędzej czy później dogonią/przegonią stare fglrxy.
Moja rada dla posiadaczy starszych grafik -> spróbujcie najnowsze wersje radeon/radeonhd.
Fakt, że jest to trochę nie fajne, jednakże, ati udostępniło już dosyć sporo dokumentacji starszych chipów, więc sterowniki OS prędzej czy później dogonią/przegonią stare fglrxy.
Moja rada dla posiadaczy starszych grafik -> spróbujcie najnowsze wersje radeon/radeonhd.
^_^;
Nie ma problemu, przelej mi na konto kilka zł.Tares pisze: Moja rada dla posiadaczy starszych grafik -> spróbujcie najnowsze wersje radeon/radeonhd.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
jemu chodzilo o sterowniki radeonhd ( niestety nic nie daja
) a nie o zakup nowej grafiki Radeon HD XXXX

- ghost212
- Piegowaty Guziec
Próbowaliśmy już różnych rzeczy i podnosiliśmy już niejednokrotnie X'y, i jak na razie nic pozytywnego z tego nie wynikłoTares pisze:Moja rada dla posiadaczy starszych grafik -> spróbujcie najnowsze wersje radeon/radeonhd.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
a jak ma się sprawa z nowymi kartami ATI? dalej trzeba instalować sterowniki przez envy ng, czy jest jakiś inny sposób?
PS. posiadam hd 3850
PS. posiadam hd 3850
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No to ja mam fuksa, bo zmieściłem się pod sterowniki z moim HD2600Pro
A już myślałem, że będzie problem. W sumie jak zbierze się duża liczba osób, to może AMD wyda sterownik do starszych kart z obsługą Xorg'a 1.6?

-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: LXDE
Na takie cuda bym nie liczył. Lepiej już sobie kupić używaną NVIDIĘ, zamiast nowego Radeona, ponieważ za parę miesięcy sytuacja może się powtórzyć. Moja karta (ATI Radeon Xpress 1200 Series) ma dopiero 15 miesięcy i już przez producenta uznana jest jako złom.megawebmaster pisze:W sumie jak zbierze się duża liczba osób, to może AMD wyda sterownik do starszych kart z obsługą Xorg'a 1.6?

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Coz, z nowymi tez nie ma lekko... Posiadam 4870X2 i o wykorzystaniu jej mozliwosci w 9.04 moge poki co pomarzyc. Wlasnie przywracam obraz 8.10...Mały 1 pisze: Moja karta (ATI Radeon Xpress 1200 Series) ma dopiero 15 miesięcy i już przez producenta uznana jest jako złom.

- ravalent
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
ja mam radeona 3200 hd, wsparcie dla niego niby jest, ale x`y i tak mi padły, zainstalowałem na nowo system od zera [9.4], i zastanawiam się czy nie spróbować jeszcze raz...