NetBeans 6.5 nie wykrywa JDK
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
NetBeans 6.5 nie wykrywa JDK
Witam!
Zainstalowałem pakiet JDK w edycji SE na Ubuntu 9.04. Instalacja zakończyła się powodzeniem, rozpocząłem więc instalację środowiska NetBeans. Niestety, program nie wykrywa zainstalowanego JDK (nawet po restarcie systemu).
Co robić?
Zainstalowałem pakiet JDK w edycji SE na Ubuntu 9.04. Instalacja zakończyła się powodzeniem, rozpocząłem więc instalację środowiska NetBeans. Niestety, program nie wykrywa zainstalowanego JDK (nawet po restarcie systemu).
Co robić?
- Nadril
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: NetBeans 6.5 nie wykrywa JDK
normalnie polecam instalować netbeansa wraz z jdk, bo jest to wygodniejsze. 
Ale skoro już masz, to czy masz zainstalowane jdk? jeśli nie to zainstaluj, a jeśli masz to w netbeansie tools->Java platforms->add platform

Ale skoro już masz, to czy masz zainstalowane jdk? jeśli nie to zainstaluj, a jeśli masz to w netbeansie tools->Java platforms->add platform
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Zainstalowałem poprzez:Przemulala pisze:Zainstalowałem pakiet JDK w edycji SE na Ubuntu 9.04. Instalacja zakończyła się powodzeniem, rozpocząłem więc instalację środowiska NetBeans. Niestety, program nie wykrywa zainstalowanego JDK (nawet po restarcie systemu).
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-jdk
-
- Piegowaty Guziec
Hmmm... Instalowałem ze ściągniętych ze strony Suna plików .bin. Na koniec instalacji instalator upewnił mnie, że wszystko przebiegło pomyślnie. W pliku konfiguracyjnym .bashrc dodałem zmienną PATH. Wszystko powinno więc być OK...
Niemniej jednak zrobię to aptem, jak polecił kolega wyżej. Tylko czy teraz muszę "odinstalować" Javę, którą mam aktualnie zainstalowaną? Czy po prostu się zupdatuje czy coś takiego?
Niemniej jednak zrobię to aptem, jak polecił kolega wyżej. Tylko czy teraz muszę "odinstalować" Javę, którą mam aktualnie zainstalowaną? Czy po prostu się zupdatuje czy coś takiego?
- Nadril
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
z dużym prawdopodobieństwem aptem zainstalujesz jdk ponownie w innym miejscu, nie ruszając tamtego. Polecam zatem wpierw usunąć.
-
- Piegowaty Guziec
Dziwne... Napisałem najprostszy program, skompilowałem spod konsoli i... Java działa! Nie rozumiem, dlaczego nie wykrywa jej NetBeans...
- Nadril
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
bo nie samego javac potrzebuje NetBeans. Tak jak już pisałem W NetBeansie Tools->Java Platforms i tak powineneś mieć JDK. Moje na przykład jest w folderze /usr/lib/jvm/java-6-sun. Jak nie masz to próbowałeś dodać?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
czy masz zainstalowany pakiet do javy jesli nie to
java -version i powinienes miec tak:
java version "1.6.0_10"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_10-b33)
Java HotSpot(TM) Server VM (build 11.0-b15, mixed mode)
usun te pakiety jesli masz zainstalowane w sumie wykonaj ta operacje przed instalacja javy
potem
to aby widzial documentacje
i netbeans powinien po restarcie sam widziec documentacje i compilowac kod jessli nie to po zainstalowaniu javy przeinstaluj sobie netbeansa
jak tak nie da rady sprobuj przez menadzera pakietow ja tak instalowalem bo mnie wczesniej nie widzial
nio i nie wspomne ze lepiej miec zainstalowana jave od suna bo z ta java openjdk roznie jest
umnie netbeans wszystko wykryl sam rowniez mam 6.5 dokumentacje doinstalowywalem pozniej i tez bylo bez problemow
pozdrawiam:-)
java -version i powinienes miec tak:
java version "1.6.0_10"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_10-b33)
Java HotSpot(TM) Server VM (build 11.0-b15, mixed mode)
usun te pakiety jesli masz zainstalowane w sumie wykonaj ta operacje przed instalacja javy
sudo apt-get remove gcjwebplugin gcjwebplugin-4.1 gcjwebplugin-4.2
sudo apt-get install sun-java6-bin sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-jdk
sudo apt-get install sun-java6-doc
jak tak nie da rady sprobuj przez menadzera pakietow ja tak instalowalem bo mnie wczesniej nie widzial
nio i nie wspomne ze lepiej miec zainstalowana jave od suna bo z ta java openjdk roznie jest
umnie netbeans wszystko wykryl sam rowniez mam 6.5 dokumentacje doinstalowywalem pozniej i tez bylo bez problemow
pozdrawiam:-)