Firefox / Shiretoko nie uruchamia się

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Cohen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Firefox / Shiretoko nie uruchamia się

Post autor: Cohen »

Witam.

Od piątku toczę boje z nowym kubuntu. Właściwie udało mi się już przewalczyć większość problemów ale pozostał mi jeden z bardziej irytujących - firefox mi nie chodzi :(. Po instalacji (obojętnie czy firefox czy shiretoko) z KPackageKit klikam w pozycję w menu, kursor wskazuje mi oczekiwanie na ładowanie programu, sam program pojawia się na pasku po czym po paru sekundach znika nie otwierając się nawet.

Ktoś się spotkał z podobnym problemem?
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Firefox / Shiretoko nie uruchamia się

Post autor: Nadril »

spóbuj w konsoli wpisać firefox, może pokaże jakieś błędy, jeśli tak to wrzuć tutaj wynik.
Cohen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem się (?) rozwiązał.

Jak kazałeś wpisałem firefox w terminalu, komp pomyślał chwilę po czym wyrzucił z powrotem wiersz poleceń. Tknęło mnie i klepnąłem sudo firefox. Panda ruszyła, choć w podstawowym motywie (mam ustawionego obsidiana a przeglądarka była w podstawowych szarościach). Zainstalowałem adblocka, wyłączyłem, włączyłem przez menu K i... ff wyskoczył w czerni ale golutki, i bez adblocka. Od tej pory działa. Tak samo shiretoko. Acha, kazał mi tylko profil zrobić.

Pytanie nooba: firefox a sudo firefox - to są dwie różne sesje przeglądarki (skoro pluginy i zakładki które się zrobi na jednym nie pojawiają się na drugim)?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Tak - ta druga (sudo firefox) uruchamiana jest z uprawnieniami root'a. Jeśli trafisz na jakiegoś robaka - będzie spory problem :(
Work less, climb more :D
Cohen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie będzie, bo drugą (sudo firefox) musiałem uruchomić tylko raz. Od tamtej pory zarówno komenda firefox w terminalu jak i kliknięcie na firefox w menu K uruchamia mi działającą przeglądarkę. Z "sudo firefox" niekorzystam. Swoją drogą i tak brzydko wyglądała, bo motyw systemu na niej nie zaskakiwał;)

Niemniej jednak ciekawi mnie czemu tak się stało, bo przecież OS to nie jest kanalizacja, którą wystarczy przepchać i działa ; )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”