Netbook testing

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Czubek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Netbook testing

Post autor: Czubek »

Witam.
Jak zapewne wszyscy zauważyli Canonical w tym roku po raz pierwszy wydał oficjalnie Ubuntu Netbook Remix. Można go pobrać z oficjalnej strony (http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook), gdzie oprócz linków do obrazów jest też zdanie: "UNR has been tested on the following popular models." Przez linka umieszczonego tam dostajemy się do strony wiki na której są opisy przetestowanych netbooków, z przypisaniem do odpowiedniej kategorii "problematyczności".

Celem tego tematu na forum, jest zachęcenie posiadaczy netbooków do uruchomienia UNR i wrzucenia tych kilku kluczowych informacji na powyższe wiki. Pomoże to początkującym użytkownikom na rozwiązanie ich problemów i osobom przymierzającym się do zakupów do wybrania odpowiedniego modelu. Myślę, że roboty jest niewiele, a korzyści dla community mogą być duże ;)

Pozdrawiam.
Linux registered user #392473
Awatar użytkownika
bananek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Odp: Netbook testing

Post autor: bananek »

UNR na msi - WIND:
1) skróty klawiszowe działają zaraz po zainstalowaniu (mała korekta z dźwiękiem, http://www.ubuntugeek.com/sound-solutio ... users.html,
2) wstrzymanie działa (lekkie piszczenie zasilacza w rytm pulsowania diody),
3) kamera bison działa, również ustawienie rozdzielczości,
4) niestety wbudowany mic. jest do niczego (bez pudła na słuchawkach),
Dodam jeszcze że UNR jest zainstalowany na EXT3 i podzielony na parycje /, swap, /home.
P.S.
kilka zdjęć serwisu MSI, który to zostawia daleko konkurencję:
http://www.notebookcheck.pl/MSI-Polska- ... 310.0.html
Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Sputnik_Wwa »

Właśnie ściągam i będę instalował na Asus EEE PC 1000E, zobaczę co ciekawego w tym ubunciaku mają :) Na pewno podzielę się spostrzeżeniami bo miałem już dziś na lapku zarówno czyste 9.04 i edycję forumową. Z samymi linuksami było niby wszystko ok ale mi się zwalał system jak instalowałem jdk do javy...
Awatar użytkownika
bananek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: bananek »

Sputnik_Wwa pisze:Właśnie ściągam i będę instalował na Asus EEE PC 1000E, zobaczę co ciekawego w tym ubunciaku mają :) Na pewno podzielę się spostrzeżeniami bo miałem już dziś na lapku zarówno czyste 9.04 i edycję forumową. Z samymi linuksami było niby wszystko ok ale mi się zwalał system jak instalowałem jdk do javy...
Dokładnie, też się "rozjechało" po instalacji openjdk. Natomiast po: http://www.ubuntugeek.com/how-to-instal ... aunty.html, wszystko wróciło do normy.
Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Sputnik_Wwa »

Hmmmm dzięki, ale dalej mi się sra :/ Co do tej dystrybucji to na zwykłym ubuntu działała mi kamerka, a teraz nie działa. Na szybko tyle zauważyłem. Muszę jutro z tym powalczyć jakoś.

EDIT:
Dobra, generalnie po konfigurowałem sobie to wydanie ubuntu do pracy i muszę powiedzieć co następuje. Początkowo interfejs netbookowy wydaje się nieprzejrzysty i beznadziejny, ale jest po prostu inny. Jak sobie po wgrywałem programy i pododawałem odnośniki do katalogu ulubione, oraz przywykłem do zarządzania oknami, jak dla mnie jest super i nie zabiera dużo pamięci jak to linuks. Spokojnie na swoim eeepc pracuję w photoshopie. Kamerka jednak działa, po prostu mi się wyłączyła w biosie, był ten problem opisany na stronie ubuntu więc sprawdziłem faktycznie. Teraz śmiga jak ta lala, Wszystkie klawisze co prawda nie są pokonfigurowane, bo np nie działa zmiana rozdzielczości, ale to w sumie nie dziwne, bo do tego by byłą potrzebna zewnętrzna aplikacja, która robi to samo w windowsie. Jednak szczerze to w tej wersji ubuntu nie jest mi to kompletnie potrzebne. W windowsie się przydaje. Nie działa też przycisk od przywoływania menadżera zadań ,ale nic prostszego samemu sobie ustawić w konfiguracji skrótów. System mam na partycji EXT4 + SWAP i dział miło szybko i przyjemnie. Brakuje mi tylko jednego, bardziej zaawansowanej obsługi multitoucha. Muszę znaleźć w jaki sposób zoomować nim zdjęcia :)
flex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: flex »

Ja mam od jakiegoś tygodnia zainstalowany UNR na moim eee 1000H.
Obecnie wszystko działa w najlepszym porządku.
Jedynie po instalacji miałem problemy ze sterownikami do karty WiFi.
Te które są zaraz po instalacji nie współpracują poprawnie z sieciami zabezpieczonymi WPA i WPA2.
Musiałem zrobić downgrade sterowników i teraz wszystko działa.

Tutaj jest opis jak rozwiązuje się ten problem:

Kod: Zaznacz cały

A solution
A solution involves downgrading the RT2860 driver to version 1.7.1.1 (the last know fully working driver). It seems to work much more reliably for me at least on 1000h.

1) Get the driver from http://www.array.org/ubuntu/dists/in....7.1.1_all.deb

2) Go to terminal, and move the pre-installed driver so it won't get loaded.
Code:

cd /lib/modules/2.6.28-11-generic/kernel/drivers/staging/rt2860/
sudo mv rt2860sta.ko rt2860sta.bak

3) Install rt2860-dkms_1.7.1.1_all.deb. It will also install dependencies needed to compile the driver. If it doesn't retrieve the right packages, make sure "build-essential", "linux-header-generic" and "dkms" is installed. Let it run and it should complete without a problem.

4) Restart. The new driver should work automatically.
Więcej na stronie:http://ubuntuforums.org/showpost.php?p= ... stcount=13
--
Krzysiek
lefik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lefik »

Takze MSI-WIND, system na ext4, kernel .11. Wszystko w jak najlepszym porzadku, nie ma zbytnio sie do czego przyczepic.
Mafo1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Mafo1 »

Na moim acer aspire one z dyskiem HDD80gb wszystko działa bezproblemowo (kamera, wifi, mikrofon, compiz) - spoko ;)
marcine60
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: marcine60 »

Dodam , że na Aspire One 150 z modemem 3G i 8.10 czy 9.04 też wszystko działa + compiz ;-)
No rozdzielczość czasem denerwuje, ale 3-4 godz. pracy to rekonpensują
pasque88flower
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pasque88flower »

Jeśli chodzi o ten system mam problem z jednym z moich laptopów na których próbowałem go postawić.

Asus eee 900. Problem polega na przycinaniu się obrazu (klatko wanie- renderowania). Problem nie został rozwiązany (instalacja linux mint7)
Czubek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Czubek »

Ja mam Acer Aspire One (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Ac ... 106.0.html), wszystko fajnie działa, z tym, że przy systemie plików ext3 lapek często się zatrzymuje. Przy ext 2 już rzadziej, ale dalej jest to odczuwalne. Problemem jest kiepski dysk Flash z tego co wiem.
Linux registered user #392473
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”