Jestem już naprawdę zdenerwowany, google i to forum jak do tej pory nic mi nie pomogło więc postanowiłem opisać swój problem.
Posiadam HP Comaq nx6310 i kartę sieciową Brodcom, jak pokazuje lspci:
Kod: Zaznacz cały
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
08:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01)
Mam drugi komputer z którego chiałbym przesłać neta na laptopa, do tego celu utworzyłem sieć typu ad-hoc i pod windowsem (na laptopie) wszystko elegancko działa, natomiast pod ubuntu widzi mi sieć i łaczy sie z nią ale tak naprawdę nie ma połączenia(widzi siec i zasięg około 70% natomiast po połączeniu jes 0% i twierdzi że jest połączony ale naprawdę nie jest) - to w przypadku automatycznego wykrywania sieci, natomiast jeżeli wklepię wszystko na sztywno to wogóle nie widzi sieci i nie chce sie połączyć. Neta do ubuntu doprowadziłem innym sposobem i zainstalowałem najnowsze aktualizacje i b43-fwcutter, ale nic, próbowałem też ndiswrapperem ale on wykrył mi tylko kartę i nic więcej nie był w stanie zrobić(nie bawiłem sie dokładnie ndiswrapperem bo skoro sterownik własnościowy widzi sieć a nie może sie z nią połączyć to jest problem gdzieś w konfiguracji - przynajmniej tak mi się wydaje). Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać aby pomóc w detekcji błedu, proszę o sugestie jak rozwiązać problem.
z góry dziękuję za udzieloną pomoc i jeżeli gdzieś na forum przegapiłem podobny temat to proszę o linka.
pozdrawiam