po upgrade do 9.04 wifi nie działa

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
petersen80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

po upgrade do 9.04 wifi nie działa

Post autor: petersen80 »

Witam,
w sobotę zaktualizowałem wersję 8.10 do 9.04 i nie działa mi wifi. Kiedy zainstalowałem 8.10 to internet przez wifi śmigał aż miło, a teraz po upgrade nie wiem dlaczego mi nie działa w ogóle zniknęła mi ikonka network managera i wyskakuje mi coś takiego

petersen80@petersen80:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wmaster0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:"e4n9v2"
Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=15 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

pan0 no wireless extensions.

proszę o pomoc jestem świeży w temacie, pierwsze ubuntu postawiłem miesiąc temu, ale ten problem mnie przerasta :pt36:
nie wiem gdzie tkwi problem.
pzdr
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: po upgrade do 9.04 wifi nie działa

Post autor: sebal »

a teraz po upgrade nie wiem dlaczego mi nie działa w ogóle zniknęła mi ikonka network managera
A masz obszar powiadomienia na pasku?
pozdrawiam
RadareQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: RadareQ »

Nie jestem jakimś fachowcem od linuxa, ale na moje oko masz dostępne swoją kartę wifi jako interfejs wlan0, tyle że wyłączony.Spróbuj może w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

sudo ifconfig wlan0 up
Jeśli dalej network manager nie będzie widział żadnych sieci, to spróbuj przez jakąś inną aplikację, np. wifi-radar w konsoli:

sudo wifi-radar
Powinno Ci wyświetlić dostępne sieci, z ktorymi będziesz mógł się połączyć.
Jeśli nie masz wifi-radar, to najpierw wklep w konsolę:

sudo apt-get install wifi-radar
Mam nadzieję, że to coś pomoże.
petersen80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam,
niestety nic nie pomogło. Prawdopodobnie po aktualizacji do wersji 9.04 wystąpił błąd w instalacji wifi. Próbowałem zainstalować network-managera z paczki deb ale nie daje rady wyskakuje komunikat sorry an error occured. Wicd też nie działa nie wiem gdzie jest problem :???:

EDIT:
sebal nie mam obszaru powiadamiania na pasku

EDIT:
odinstalowałem network-managera i zainstalowałem wicd, ale też nie działa przy uruchamianiu systemu nie pojawia się w pasku, jak uruchamiam ją ręcznie to niby się uruchamia ale nie odpowiada. Próbowałem znowu zainstalować network-managera z paczki deb ale wyskakuje error i instalacja się wysypuje. Nie wiem gdzie tkwi problem proszę pomóżcie w 8.10 wifi śmigało aż miło
rokolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: rokolo »

Miałem podobny problem.
Na 8.10 miałem jakiś problem z wifi. Gdzieś przeczytałem, żeby zainstalować Wicd. Przed zainstalowaniem Wicd trzeba było odinstalować network-managera, bo (jak przeczytałem) nie mogą być jednocześnie zainstalowane. Po wykonaniu podanych komend wszystko pięknie śmigało, aż do aktualizacji do wersji 9.04. Wtedy Wicd przestał widzieć sieci bezprzewodowe. Pomogło włączenie sterownika własnościowego i znowu wszystko działało.
Wczoraj ściągnąłem aktualizacje i znowu Wicd przestał widzieć sieci bezprzewodowe. Próbowałem wcześniejszego rozwiązania, ale po wejściu w System/Administracja/Sterowniki jest komunikat, że system nie korzysta ze sterowników własnościowych. Próbowałem różnych rozwiązań znalezionych na forum. Nic nie pomagało.
Uruchomiłem live-cd 9.04 wersję "jurny-jarzabek". Bez żadnego problemu połączyłem się z internetem. Kolega podpowiedział mi, żebym odinstalował Wicd i zainstalował network-managera. Zrobiłem to spod Synaptica i po restarcie kompa Wifi śmiga aż miło.
Zaznaczam, że jestem bardzo początkującym użytkownikiem Ubuntu i dopiero się uczę, więc proszę wziąć na to poprawkę.
petersen80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

rokolo dzięki za odpowiedź u mnie też działa :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”