Jak zainstalować sterowniki ATI X1400 w Ubuntu 9.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
qbasmeagol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Jak zainstalować sterowniki ATI X1400 w Ubuntu 9.04

Post autor: qbasmeagol »

Witam!
[na samym poczatku chciałbym zaznaczyć, że Linuxa mam zainstalowanego od wczoraj oraz jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli to możliwe. Widzialem sporo postow na temat podobny do tego, ale chyba nikt nie spotkal sie z takim samym problemem. Mam nadzieje jeszcze, ze znajdzie sie osoba, ktora indywidualnie podejdzie do tego wlasnie mojego "PROBLEMU" ]

Problem jest następujący:
po zainstalowaniu Ubuntu 9.03 i pobawieniu sie roznymi *******ami, zechciałem zainstalowac karte graficzna [tak jak w tytule: x1400]. sciagnalem EnvyNG przez synaptics, aktualizowalem liste repozytoriow, i wlasnie przez envy zainstalowalem stery [pod ati byly tylko jedne dostepne wiec wydaje mi sie ze pomylke mozna wykluczyc]. Wszystko poszlo OK jezeli chodzio instalacje, po ktorej ENVY spytal, czy zrestartowac kompa... odpowiedzialem twierdzaco. Po restarcie i wyborze systemu, widze logo Ubuntu, bialy pasek, ktory laduje sie do konca, a nastepnie tylko nic nie znaczace "plamy i plamki" rozrzucone po calym ekranie. Kursora brak. Nie widac Totalnie nic. Mialem tak samo wczoraj, a ze totalnie nie wiedzialem jak problem naprawic, to przeinstalowalem calego Lina. Dzialalo spoko do proby instalacji sterow.

Jezeli moge jeszcze, to prosze o w miare lopatologiczne rozwiazanie [jezeli takowe istnieje]:)

z gory dziekuje za pomoc!!
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Odp: Problem z sterownikami do ATI X1400

Post autor: Adlatus »

Z Twoją kartą graficzną na Ubuntu 9.04 działają tylko sterowniki dostarczone z systemem.
Usuń zainstalowane sterowniki i wróć do instalowanych z systemem.
Tu masz opis jak to zrobić viewtopic.php?p=540934#p540934

Jeżeli to dla Ciebie za trudne, szybciej będzie jeżeli zainstalujesz Ubuntu ponownie.
qbasmeagol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: qbasmeagol »

no OK. wielkie dzieki za odpowiedz!! Czyli jezeli dobrze rozumiem, to wystarczy w xorg.conf zmienic w sekcji device fglrx na Driver[tab]"ati"??

//edit
ok, problem znikł!! Kiedy mozna sie spodziewac jakis dzialajacych sterownikow pod 9.04 dla ati?
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Post autor: Adlatus »

Firma ATI nie wspiera już starszych sterowników dla xorg 1.6 który jest w Ubuntu 9.04. Możemy tylko czekać na lepsze, wolne sterowniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”